• Photo of Centre Cívic de Bigues
  • Photo of Can Traver
  • Photo of Can Ribas
  • Photo of Castell de Montbui

Time  one hour 2 minutes

Coordinates 602

Uploaded March 6, 2018

Recorded February 2018

-
-
1,811 f
773 f
0
0.7
1.4
2.73 mi

Viewed 45 times, downloaded 0 times

near Bigues i Riells, Catalunya (España)

Aquesta és la manera més directa, o una de les més directes, d'accedir caminant des de Bigues al Castell de Montbui.

Del Centre Cívic sortim en direcció al Passeig de la Baliarda pel Carrer del Mig. Al final del Passeig creuem el Tenes i, ja per l'alta banda, ens enfilem dins el bosc fins a darrere ca l'Espasa, on tombem a la dreta cap a una rotonda. La creuem i seguim pel carrer que queda just enfront nostre; els dos de la dreta el primer mena a la Torre i el segon mena al castell després de passar per infinites urbanitzacions, mentre que el de l'esquerra torna a Bigues. Al final del carrer, seguim a la dreta i passem entre can Traver a la dreta i l'escola El Colomer a l'esquerra. El carrer Besòs es converteix en el camí (asfaltat) de can Ribas i sortim, en pujada després de creuar el torrent, de la urbanització Font Granada.

L'asfalt s'acaba a l'alçada de can Ribas, després de deixar un camí a l'esquerra que mena al Bruguer, a Santa Eulàlia de Ronçana. Ja en el tram de pista de terra, en un revolt a ponent deixem a l'esquerra un camí que mena a la Sibèria, també en el terme ronçanenc. Uns 300 metres més endavant deixem la pista principal per seguir per un camí que s'enfila a mestral. Creuem un carrer asfaltat i continuem en la mateixa direcció per la part posterior d'unes cases, en un corriol força erosionat, que deixarem quan tomba per un petit congost per enfilar-nos a la carena que, seguint en la mateixa direcció, un corriol mena directament a la capçalera de la capella de Sant Mateu de Montbui, ja en el complexe del castell.

Índex IBP: 33.
El Centre Cívic i Cultural El Rieral de Bigues és un edifici que, després de força viscissituds, s'ha inaugurat a la tardor de l'any 2011, i encara no a ple rendiment. Acull l'Oficina d'Atenció al Ciutadà de l'Ajuntament, la biblioteca municipal, un hotel d'entitats i el casal d'avis. Properament també acollirà l'Organisme de Recaptació i Gestió Tributària.
Can Traver és un edifici d'estil renaixentista edificat seguint l'estuctura de la tradicional masia catalana. Es tracta d'una edificació formada per diverses construccions, la més antiga és una masia de planta rectangular i tres cossos perpendiculars a façana, de planta baixa i dos pisos, del segles XVII-XVIII, i la resta són cossos posteriors. A la llinda de la casa apareix la data 1791. En la porta de l'entrada a l'era hi ha la data de 1817 i en el rellotge de sol de la façana, el 1864. Aquestes dues últimes pedres no són originals a l'edifici sinó que aprofitades d'altres. Actualment una part de les instal·lacions de la masia estan destinades a la restauració.
Can Ribas de Montbui és una casa pairal del segle XV, propietat de la família Oliver Parellada, restaurada i convertida en casa de colònies i escola de natura des de 1982 amb 23 hectàrees d'espai natural. També es dedica a la restauració per a esdeveniments.
El castell de Montbui està ubicat al cim d'una muntanya entre les poblacions de Sant Feliu de Codines, de Bigues i Riells (municipi al que pertany) i Caldes de Montbui. Al seu costat hi ha l'ermita pre-romànica de Sant Mateu de Montbui, edifici d'una sola nau amb un absis de planta de ferradura. Del castell només resten alguns murs construïts amb una estructura d'opus spicatum. El castell, documentat des de 987, era la residència de la baronia de Montbui. En 995, els comtes de Barcelona li assignen en feu a Gombau de Besora. Aquest morí al 1050 i traspassà el castell de Montbui a la seva filla Guisla de Besora, segona esposa de Mir Geribert, príncep d'Olèrdola. Mir estava enfrontat amb el comte de Barcelona, Ramon Berenguer I, qui s'oposà a aquest traspàs de domini, fins que l'any 1059 fan les paus i el comte donà en alou a Mir Geribert les terres que formarien la baronia de Montbui. Aquestes terres eren les parròquies de Sant Pere de Bigues, Sant Esteve de Palaudàries, Sant Mateu de Montbui, Sant Feliu de Codines, Santa Eulàlia de Ronçana, Sant Genís de l'Ametlla, Sant Andreu de Samalús i, es pensa que també, Santa Maria de Caldes. Més tard foren propietaris els Bell-lloc, senyors de la Roca del Vallès, els Cabanes i Pere de Sentmenat, que el 1178 el comprà a Ramon de Cabanes. El 1240 passà sota domini del bisbe de Barcelona, qui manà reconstruir-lo el 1308. Entre 1381 i finals del segle XV la propietat s'alterna entre la corona i altres nobles com Ramon de Planella o Ramon de Torrelles, senyor de la Roca del Vallès. Finalment, en 1490 hi va haver un canvi de jurisdicció i la baronia de Montbui va passar, pel Privilegi de l'Entrega, a la jurisdicció del Consell de Cent de Barcelona, considerant l'indret com un carrer de Barcelona. La nova jurisdicció suposava pagar una redempció al baró i formar el seu propi govern (el Consell de la Baronia), que va tardar a funcionar correctament. Amb tot, els Torrelles varen mantenir la possessió del castell i, més tard, ho passaren als Sentmenat. Els consellers de Barcelona, mantingueren la baronia fins el 1714. El castell es va abandonar a partir de mitjan segle XIX. L'any 1949 va ser declarat Bé Cultural d'Interès Nacional.

Comments

    You can or this trail