Moving time  3 hours 17 minutes

Time  5 hours

Coordinates 2551

Uploaded November 3, 2019

Recorded November 2019

-
-
2,218 f
1,236 f
0
2.3
4.6
9.12 mi

Viewed 93 times, downloaded 3 times

near La Bauma, Catalunya (España)

Itinerari 1 del llibre 22 camins de Sant Llorenç de Munt i l’Obac de l’Edmon Grau i Frederic Vancells. Amb algunes actualitzacions.


Casa de l’Obac, Collet dels Pals, Font del Conill, Font de Carlets, Font dels Llaminers, Font del Trull, Carena de Rosseguers, Obac Vell

Aquest itinerari ens permetrà visitar uns del masos més antics de Sant Llorenç i que ha donat nom a tota la serralada que hi ha a ponent de la riera de les Arenes. La Casa Nova de l’Obac construïda entre els anys 1786 i l’any 1811. Diferents Fonts dins del Torrent de la casa Vella i els Torrent de la Saiola.
Iniciem l’itinerari en el km 9.9 de la Carretera de Terrassa a Rellinars, lloc anomenat Coll d’en Tropes. Uns metres abans de arribar-hi, a la dreta un camí carreter. Podem aparcar en aquest camí on hi ha places marcades amb bordons blancs. A ma esquerra, trobem unes escales que ens duran a la Casa Nova de l’Obac, situada just dalt mateix de la carena. Breu parada. Despres de contemplar la magnífica vista de Montserrat i la façana de la cada així com la capella de Sant Antoni, reprenem la caminada passant per la banda sud de la casa.Passada aquesta casa, al costat de la gran era i sota la casa de La Pastora, el camí es bifurca. Anem per la part baixa de l’era de dita casa. El camí esta asfaltat i esta condicionat per minusvàlids amb mobilitat reduïda.
15 minuts.- Arribem on el camí es bifurca. Seguim per l’esquerra, per la part baixa d’aquesta casa i arribarem a un bonic pla, de la part dreta del qual surt una pista forestal que ens menarà al collet dels Pals. Tot d’una, podrem veure de dreta a esquerra en primer terme el turó de a Mamella, el Paller de tot l’Any i Castell de Bocs. Continuem endavant.

20 Minuts.- Per la dreta arriba un camí que procedeix de la Casa Vella i tot seguit veurem un corriolet amb petits graons que ens portarà fins el pou de glaç mes petit del massís. Breu parada. Hi donem la volta i tornem a sortir al camí principal. Aquest va fent giragonses, a trossos planeja i d’altres baixa suaument, tenint sempre unes precioses vistes de Montserrat i també del camí ral de Manresa.

30 minuts.- Collet dels Pals. A la dreta, darrere nostre, arriba un camí boscater que neix sota la font de la Portella. Aquí mateix, davant d’una torre metàl·lica de línies elèctriques, també a la dreta, comença un camí de forta baixada que ens portaria a un altre de paral·lel al Torrent de la Saiola i a la font del mateix nom. Continuem per dalt de la carena, tenint a la dret la vessant d’aquest torrent i a l’esquerra la vessant del torrent de la Casa Vella i de la riera de Rellinars. Continuem gaudint d’unes precioses vistes de tots els roquissars del camí ral. Travessem un roquetar i comença una curta baixada per entrar a un altre roquissar
42 minuts.- Deixem un camí carreter a la dreta que baixa fins al torrent de la Saiola. A pocs passos a l’esquerra, una pila de pedres ens indica l’inici d’un camí que neix sobre el roquetar i que agafant direcció migdia, ens permetrà continuar el nostre itinerari vers la font del Conill. Tot assaborint la natura, farem una gran volta, passant per un camí carreter entre romanins, farigoles i estepes, per un bosc d’alzines i pins amb unes boniques vistes de Montserrat. El camí va fent giragonses, però sempre sobre el torrent de a casa Vella.

1 hora.- Deixem a la dreta un trencall d’aquest camí que se’n va al torrent, continua per la dreta d’aquest i va a sortir a la carena dels Rosseguers, en el camí que farem de tornada. Continuem avant pel principal, que continua planejant. Al cap de pocs minuts de passar per sota d’una línia elèctrica ,hem de veure un caminoi degudament senyalitzat amb una pila de pedres que, situat a la nostra dreta, baixa al torrent. Iniciem el camí, que es de forta baixada amb traces de baixades de bicis agosarades, pedregós, molt xaragallat i fet malbé. Continuem baixant.

1 hora i 15 minuts.- Girem a l’esquerra sense arribar al torrent. Qui ho prefereixi pot seguir perla seva llera, buscant el millor pas. Seguim avall pel camí. Aquest camí passa mes endavant, tant per un costat com per l’altre del torrent, en direcció ponent i quan transcorre per baixada és xaragallat. Passem pel mig d’una antiga carbonera, i iniciem una suau baixada.

1 hora i 30 minuts.- Sortim al torrent i observem que , si fins a les hores aquest baixava sense aigua, tot d’una n’hi ha. Es un brollador anomenat font de la Bústia. Seguim avall.

1 hora i 35 minuts.- Si continuem per la llera de la riera i estem atents, a a esquerra veurem unes senyals blaves que ens indicaran mig amagada la font del conill. En èpoques de pluges si es difícil trobar per on passar per la riera, també podem arribar a la font si continuem pel camí que portàvem i deixem a l’esquerra un camí amb forta pujada . Al cap d’un parell de minuts baixem al torrent per un estret corriol. Continuem uns passos amunt per trobar la restaurada i actual font del Conill. Diem aixó perquè el lloc de la font de La Bústia en un principi s’anomenava font del Conill. Uns senyals de pintura blava ens serviran de guia.
1 hora i 45 minuts.- Tornem al camí que travessa la riera que d’aquí en avall s’anomena riera de Rellinars. Passem pel costat d’uns bonics pins i un xic més avall tornem a travessar-la i deixem el camí que continua davant nostre. Tot seguit arribem a la confluència amb el torrent anomenat de la Saiola. Continuem riera avall per la llera d’aquesta.
2 hores.- Font dels Llaminers. Raja en canyella de ferro. En una pedra hi havia escrit el seu nom , en aquests moments esta malmesa. Esta situada a la dreta de la riera, pocs passos abans d’arribar a la font de Carlets. A la dreta de la pista que travessa la riera just abans de travessar-la un corriol ens hi portarà.

2 hores i 5 minuts.- Font de Carlets. Amb aigua abundant durant tot l’any i molt concorreguda pel seu fàcil accés. Breu parada. Reprenem la caminada, refent el camí i continuant pel camí que puja a la Boada en direcció Nord. Deixem un camí que baixa a la llera de la riera .A la nostra dreta hi ha uns petits plans voltats d’uns pins força alts, que fan d’aquest lloc un espai molt agradable i tot seguit arribem a la bifurcació-

2 hores i 25 minuts .- trencall a la dreta. Deixem el de l’esquerra, que dèiem que arribava a la Boada i també al coll del Correu en el camí ral, tot vorejant les boniques roques del Castell de Bocs. Anem a buscar, tot passant per la font que dona nom al torrent. L’entrada al camí es força espaiosa.

2hores i 27 minuts.- Cruïlla de camins. De l’esquerra, en surt un que al xap de pocs passos arriba al torrent i ens deixa davant mateix de la font del Trull, amb força aigua en època de pluges. Si disposem de temps, podríem arribar-nos fins la font de la Saiola, si també és temporada de pluges. Dona un gran cabal d’aigua. S’ha de seguir el camí del mig fins a veure una cadena que barra el pas als vehicles, uns metres abans de la cadena, es baixa fins al torrent just sobre la font. Si tenim la sort de que raja el soroll de l’aigua ja ens orientarà. Tornen enrere fins la cruïlla de camins i agafarem el camí que surt a la dreta i que comença amb forta pujada per continuar amb petits repetjons i trossos de pujada més suau fins al collet dels Pals resseguint la carena dels Rosseguers.

2 hores i 30 minuts.- Si anéssim a la font de la Saiola, hem de afegir a aquest horari ben bé mitja hora. Continuarem pujant pel camí de la dreta. A mesura que guanyem altura, com que aquest és n camí carener, la vista es va fent més àmplia i podem gaudir de meravelloses panoràmiques dels diversos roquetars situats en el camí ral, entre el castell de Bocs, dos turons molt arrodonits i també del gran pedestal del Paller de tot l’Any, així com de les diverses torrenteres que davallen d’aquests espadats.

2 hores i 40 minuts.- A la dreta arriba el camí que , vorejant el torrent de la casa Vella, havíem trobat quan anàvem pel que ens ha permès baixar a la font del conill i que retrobem. Continuem amb la pujada. Ara, a la part més llunyana del camí ral, sota aquest i darrere nostre, podem veure les masies de les Cases i la Boada i, a la part més propera a nosaltres el Paller i Roca Salvatge, amb la canal del Solitari entremig. En un moment també veiem una altra panoràmica on Castellsapera queda ben bé al mig del rocam del Paller i de la Roca Salvatge. Travessem una cadena que barra el pas als cotxes.Com es pot comprovar, el paisatge canvia constantment segons la situació nostra. Val la pena estar-hi atents. Per si no fos prou, a l’esquerra, una bona vista de Montserrat i, quasi darrere nostre, Rellinars. Continuem pujant.

3 hores,- A la dreta surt el camí agafat a l’anada, vers el torrent de la Casa Vella.
3 hores i 10 minuts.- Collet dels Pals. Tenim davant nostre la vista, també molt bonica del Tossal de l’Àliga i els bacs de la Portella i, entremig de tanta roca i vegetació, podem veure el Turó Roig de Vacarisses, situat prop de la font de la Portella.
3 hores i 25 minuts.- Baixos de la Casa Vella. Podem arribar-nos-hi per fer-hi un alleugera visita, principalment del pati, per contemplar una fornícula que emmarca un mosaic amb la Verge del Rosari i també una paret “opus spicatum”, a part d’unes construccions molt singulars. Reprenem el camí cap a la Casa Nova, on donem per acabat el nostre recorregut.

3 hores i 45 minuts.- Coll d’en Tropes.
Parking

Sortida

Information

Casa Nova de l’Obac

Intersection

10 minuts

Intersection

15 minuts

Waypoint

20’

Waypoint

30 minuts Collet dels Pals

Intersection

42 minuts

Photo

1 hora

Intersection

1 hora 15 minuts

Photo

1 hora 30 minuts

Photo

Foto

fountain

Font del conill

Waypoint

1 hora 45 minuts

fountain

Font dels Llaminers

fountain

2 hores 5 minuts Font de Carlets

Intersection

2 hores 25 minuts

Intersection

2 hores 27 minuts

Intersection

Trencall a l’Avenc / Font de la Saiola

Intersection

2 hores 40 minuts

Photo

3 hores

Intersection

Cap a la Casa Vella

Ruins

Casa Vella de l’Obac

Comments

    You can or this trail