Moving time  2 hours 20 minutes

Time  6 hours 58 minutes

Coordinates 1547

Uploaded April 14, 2019

Recorded April 2019

-
-
2,945 f
1,628 f
0
1.6
3.2
6.41 mi

Viewed 351 times, downloaded 30 times

near Cànoves i Samalús, Catalunya (España)

> Català:
Una proposta d'excursió molt interessant per un racó del Parc Natural del Montseny menys conegut i menys concorregut.
Prop de la població de Cànoves, més o menys equidistant de les veïnes poblacions de Cardedeu, Sant Antoni de Vilamajor i la Garriga, trobem un bonic paratge natural amb un gran valor paisatgístic i ecològic, la Vall de Vallforners.
Aquesta vall, envoltada i encaixonada entre costerudes muntanyes, amaga un gran desconegut, el Pantà de Vallforners. Pot ser perquè es tracta d'una presa força jove. Va ser construïda entre els anys 1985 i 1989 i és la primera a Catalunya del seu estil, feta amb terra i pedra compactats (sense formigó). Les seves aigües emmagatzemades proveeixen d'aigua de rec i consum a les poblacions properes.
Després d'una agradable passejada vorejant el pantà d'un extrem a l'altre, ens enfilarem camí amunt pel Sot de la Baga d'en Cuc per a descobrir un altre tresor amagat d'aquesta vall... el descomunal Castanyer Gros de la Baga d'en Cuc (Castanea sativa). Declarat Arbre Monumental per la Generalitat de Catalunya, sembla ser l'arbre més gran de Catalunya. Les seves mides ja impressionen, quasi 21 m. en la base. El tronc és buit per dins, fruit dels llampecs i d'un parell d'incendis coneguts. Sembla ser que un llenyataire carboner va viure més d'un any en el seu interior pels voltants de l'any 1960, donant una idea de les seves mides interiors. A títol de referència, ens hem ficat més de 20 persones, tots alhora en el seu interior i encara hi cabia algú més. Per a envoltar-lo, han calgut totes aquestes persones agafades de les mans.
Continuem ruta i en una estona arribarem a la Casa del Bosc, una mica més amunt del castanyer i a 850 m. d'altura. Es tracta d'una masia-restaurant enclavada en un lloc ideal per fer parada i fonda, tant si portem l'àpat de casa i menjant a l'exterior, com si escollim degustar les seves especialitats de Cuina Catalana amb productes de proximitat i de temporada.
Després de descansar i menjar sota el calor d'un agraït sol de primavera, continuem ruta per a visitar el nostre proper objectiu, la Masia Hotel de Can Cuc ****.
Aquesta antiga masia, a 770 m. d'altura i documentada en el segle X, presumeix d'estar en un lloc privilegiat amb molt bones vistes de la Vall de Vallforners, Cànoves i del Vallès Oriental. És propietària dels terrenys que l'envolten, incloent els del Castanyer Gros que hem visitat, raó per la que aquest rep el seu nom. Exquisidament restaurada i amb uns jardins exteriors molt cuidats, trobareu que és un lloc ideal per a una agradable estada de relax i desconnexió... si la butxaca ho permet!.
Marxem bocabadats de la bellesa i singularitat d'aquest hotel de muntanya cap el darrer dels nostres objectius, el Turó de Sant Salvador (747 m), on es troba l'Ermita de Sant Salvador de Terrades (d'estil neogòtic i romànic). Va ser construïda l'any 1930 en el mateix lloc que ocupava una antiga ermita de la que es té constància des d'el any 1226.
Ens queda la part "més divertida" de la ruta, el tram final de tornada que farem per una estreta sendera pendent a baix i amb pedra en alguns trams. Poc a poc i bona lletra, tot i que no és difícil aquest tram, requereix caminar amb una mica d'atenció (preferible portar bastons de muntanya), i en una estona ens trobarem just davant de l'aparcament on hem començat la ruta.
Val la pena aprofitar i visitar el Gorg de la Lloreda, en la Riera de Vallforners a molt pocs metres de l'aparcament.
En el peu de les fotos trobareu més informació d'interés.
Estic segur que gaudireu i us encantarà aquesta ruta.
Salut i muntanya!

> Castellano:
Una propuesta de excursión muy interesante por un rincón del Parque Natural del Montseny menos conocido y menos concurrido.
Cerca de la población de Cànoves, más o menos equidistante de las vecinas poblaciones de Cardedeu, Sant Antoni de Vilamajor y la Garriga, encontramos un bonito paraje natural con un gran valor paisajístico y ecológico, el Valle de Vallforners.
Este valle, rodeado y encajonado entre empinadas montañas, esconde un gran desconocido, el Pantano de Vallforners. Puede ser por tratase de una presa bastante joven. Fue construida entre los años 1985 y 1989 y es la primera en Cataluña de su estilo, hecha con tierra y piedra compactadas (sin hormigón). Sus aguas almacenadas proveen de agua de consumo y riego a las poblaciones próximas.
Después de una agradable paseada bordeando el pantano de un extremo al otro, nos dirigiremos camino arriba por el Sot de la Baga d'en Cuc, para descubrir otro tesoro escondido de este valle... el descomunal Castanyer Gros de la Baga d'en Cuc (Castanea sativa). Declarado Árbol Monumental por la Generalitat de Cataluña, parece ser el árbol más grande de Cataluña. Sus medidas ya impresionan, casi 21 m. en la base. El tronco es hueco por dentro, fruto de los relámpagos y de un par de incendios conocidos. Parece ser que un leñador carbonero vivió más de un año en su interior por los alrededores del año 1960, dando una idea de sus medidas interiores. A título de referencia, nos hemos metido más de 20 personas, todos a la vez en su interior y todavía cabía alguien más. Para rodearlo, han hecho falta todas estas personas cogidas de las manos.
Continuamos ruta y en un rato llegaremos a la Casa del Bosc, algo más arriba del castaño y a 850 m. de altura. Se trata de una masía-restaurant enclavada en un lugar ideal para hacer parada y fonda, tanto si llevamos la comida de casa y comiendo al exterior, como si escogemos degustar sus especialidades de Cocina Catalana con productos de proximidad y de temporada.
Después de relajarnos un poco y comer bajo el calor de un agradecido solo de primavera, continuamos ruta para visitar nuestro próximo objetivo, la Masía Hotel de Can Cuc****
Esta antigua masía, a 770 m. de altura y documentada en el siglo X, presume de estar en un lugar privilegiado con muy buenas vistas de la Vall de Vallforners, Cànoves y del Vallès Oriental. Es propietaria de los terrenos que lo rodean, incluyendo los del Castanyer Gros que hemos visitado, razón por la que este recibe su nombre. Exquisitamente restaurada y con unos jardines exteriores muy cuidados, encontraréis que es un lugar ideal para una agradable estancia de relax y desconexión... si el bolsillo lo permite!.
Marchamos boquiabiertos de la belleza y singularidad de este hotel de montaña hacia el último de nuestros objetivos, el Turó de Sant Salvador (747 m), donde se encuentra la Ermita de Sant Salvador de Terrades (de estilo neogótico y románico). Fue construida en 1930 en el mismo lugar que ocupaba una antigua ermita de la que se tiene constancia desde el año 1226.
Nos queda la parte "más divertida" de la ruta, el tramo final de vuelta que haremos por un estrecho sendero pendiente abajo y con piedra en algunos tramos. Poco a poco y buena letra, a pesar de que no es difícil este tramo, requiere andar con un poco de atención (preferible llevar bastones de montaña), y en un rato nos encontraremos justo delante del aparcamiento donde hemos empezado la ruta.
Merece la pena aprovechar y visitar el Gorg de la Lloreda, en la Riera de Vallforners a muy pocos metros del aparcamiento.
En el pie de las fotos encontraréis más información de interés.
Estoy seguro que disfrutaréis y os encantará esta ruta.
Salud y montaña!
Parking

Inici ruta. Aparcament de l'Embassament (442 m)

--> Important!!! Uns dos km. abans d'aquest aparcament i en el mateix camí, trobareu un altre aparcament que funciona com pulmó d'aquest. Quan aquest està ple, tanquen el pas i heu d'aparcar en el primer obligatòriament. En qualsevol cas, aparcar en un o l'altre, té un pagament de 3€ per cotxe/dia en una màquina (veure foto 2), situada en el primer aparcament (en efectiu i no torna canvi!!!). En cas d'aparcar en aquest primer, calculeu que la ruta tindrà 4 km. més (2 d'anada i 2 de tornada)
Photo

Seguirem per aquest camí (446 m)

Photo

Cara posterior de la presa (510 m)

Encara que no ho sembli, això que veieu davant és la presa de l'embassament. A l'esquerra es pot apreciar el sobreeixidor construït en formigó
Lake

Embassament de Vallforners (523 m)

> Documentació: "El pantà de Vallforners és un embassament que pertany a la riera de Vallforners (conca del riu Besòs), creat per una presa situada al municipi de Cànoves i Samalús, a la comarca del Vallès Oriental. Fou construït entre el 1985 i el 1989 i té com a característica especial el fet que fou el primer pantà de Catalunya la presa del qual està formada per pedra i terra compactada. L'embassament pot acumular 2.300.000 m³ d'aigua, la qual permet regar 500 ha de conreus i, fins i tot, consums extraordinaris de les poblacions de Cànoves i Samalús i Cardedeu. És per això que els ajuntaments de les dues viles són dos socis més dins de la Comunitat de Regants. Està format per un cinyell de muntanyes, de turons i serrats des del Pla de la Calma a l'obaga d'en Cuch, entre els quals hi ha Roca Centella, el Mojó, el Turó Monner, el Puig del Sui (el punt culminant amb 1322 m. d'altitud), el Turó d'en Cuch (en el que confronten els termes de Cànoves i Samalús, Tagamanent, Montseny i Sant Pere de Vilamajor), i la colada i la serra dels Vallestrins, i en el centre del qual hi ha el mas de Vallforners, meitat fortalesa, meitat casa forestal, en el camí del Pla de la Calma, construïda pel senyor de Tagamanent i restaurada pel seu fill, Dalmau de Rocabertí, de la família dels comtes de Peralada, l'any 1610. - Capacitat: L'embassament té una superfície inundable de 112.400 m2, la capacitat total és de 2,156.600 m3 i la longitud de les aigües embassades, des de la presa a la cua de l'embassament, és de 1.100 metres. La presa té una longitud de 160m, una alçària màxima de 61,50 m i 10 m d'amplada en el coronament, amb un nucli impermeable d'argila, amb filtres i l'escullera de protecció formada per un talús, aigües amunt, de material granular, en proporció de 2,5 m de longitud per cada metre d'alçària i un altre talús, aigües avall, en proporció de 2:1. - Enginyeria: El cabal de les aigües ajuntades a l'embassament és interceptat per un mur aixecat a base de terra compactada i impermeable i serveix de nucli per a l'aixecament d'una muntanyola artificial. Sobre aquest pujol s'hi ha plantat arbres i matolls a fi de simular que la presa és un paratge natural. Aquest tipus d'embassament, inspirat en construccions d'origen italià, amb el nom tècnic de la leghetto collinari, s'aixequen enmig de les vessants de dues muntanyes per entremig de les quals discorre un riu o una riera. Aquest és el primer i el més important embassament d'aquesta mena construït a Catalunya, un tipus de pantà que posteriorment s'expandiria i que permet una millor integració de la presa en el marc natural on està enclavada." Font: https://ca.wikipedia.org/wiki/Pantà_de_Vallforners
panorama

L'embassament des d'el costat nord (540 m)

Lake

Un altre vista de l'embassament (545 m)

Intersection

Seguirem per aquest camí a la dreta (530 m)

Ens trobem en la cruïlla del camí que va al Castanyer Gros d'en Cuc i la Casa del Bosc (a la dreta), o bé a la casa-fortalesa de Vallforners (recte)
Photo

Detalls del camí (560 m)

Intersection

En aquest revolt, deixem el camí (580 m)

Seguirem per aquesta sendera que és una drecera del camí
Photo

Detalls de la sendera drecera (565 m)

Photo

Detalls del camí (670 m)

Photo

Camí del Castanyer (752 m)

fountain

Font de les Acàcies (750 m)

Intersection

Cruïlla de camins (780 m)

Continuem per l'esquerra cap el Castanyer Gros i la Casa del Bosc. De tornada seguirem per aquest camí que tenim a la dreta i no per el que venim. Recordeu que és una ruta circular!
Tree

El Castanyer Gros de la Baga d'en Cuc (785 m)

> Documentació: "El Castanyer de Can Cuch o Castanyer Gros de la Casa del Bosc (Castanea sativa) és un arbre monumental situat a l'indret de la Baga d'en Cuc (a 780 msnm) en el terme municipal de Cànoves i Samalús (el Vallès Oriental), el qual és l'arbre més gruixut de tot Catalunya amb diferència.[1] - Dades descriptives: Perímetre del tronc a 1,30 m: 11,76 m. Perímetre de la base del tronc: 20,66 m. Alçada: 24,17 m. Amplada de la capçada: 25,32 m. Altitud sobre el nivell del mar: 786 m.[1] - Entorn: Es localitza a la vall de la riera de Vallfornès, tributària del riu Mogent, la capçalera del qual s'inicia al sector meridional de la Calma (un dels llocs més feréstecs del Montseny), dins la finca de Can Cuc. El paisatge dominant és un alzinar muntanyenc, amb predomini d'alzina acompanyada per algun cirerer de bosc, castanyers afeblits i algun freixe. Destaca la presència d'algun rebrot de gatell i poll negre. A l'estrat herbaci, hi ha ortiga, trèvol pudent, corniol, maduixer de bosc, colitx, esbarzer, rogeta, falguera, vidalba i galzeran.[1] - Aspecte general: L'estat general del brancatge i el fullatge és regular. Presenta una gran cavorca, que amb el pas dels anys s'ha anat buidant (amb l'ajuda d'alguna llampada, d'un incendi accidental esdevingut el 1936 -que va cremar-ne el tronc principal durant tres dies i tres nits-[2] i d'un altre provocat els anys vuitanta). A més, sembla que el castanyer no gaudeix de les aportacions hídriques que necessita. L'entorn, tot i estar ben mantingut per la família propietària, pateix el trepig continuat de corrues de curiosos que al llarg de l'any hi desfilen. Algun any la producció de castanyes ha fracassat, cosa que preocupa per si es tracta de la manifestació d'alguna fitopatologia no identificada.[1] - Curiositats: L'any 1960, un carboner va aprofitar la seua cavorca per instal·lar-s'hi durant un any i mig,[3] la qual cosa dóna una idea de la magnitud de l'interior de l'arbre. Aquest tipus de castanyer de tanta envergadura de soca pertany al grup dels arbres llavorers, la funció dels quals ha estat la producció de castanyes.[1] És considerat per la Generalitat de Catalunya com a Arbre Monumental.[4]" Font: https://ca.wikipedia.org/wiki/Castanyer_de_Can_Cuc
Tree

Vista sencera del castanyer (785 m)

Photo

Continuem pel camí de la Casa del Bosc (791 m)

Provisioning

La Casa del Bosc (850 m)

> Informació del Restaurant de la Casa del Bosc - Localització: Com que a la Casa del Bosc només s’hi pot arribar caminant, oferim un servei de taxi rural per a tots aquells que ho desitgin (Consultar preus segons places). - Horaris: Obert de dijous a diumenge sempre amb reserva prèvia. De 9h a 12h esmorzar i 13’30h a 16h. Per sopars grups minin de 10 persones. RESTAURANT CASA DEL BOSC Casa del Bosc 08445 Cànoves Tel 93 199 00 10 Mòbil 638 841 280 (Només per Whatsapp!) casadelbosc@casadelbosc.com
River

Creuem el Sot del Malforat (803 m)

panorama

Embassament de Vallforners vist des d'el camí (820 m)

Refuge

Can Cuc de la Muntanya (770 m)

> Informació de l'Hotel: "Dirección: Can Cuch de Muntanya, 35, 08445 Cànoves, Barcelona Teléfono: 931 03 39 80 Detalles del hotel: Este lujoso hotel rural, situado en una masía catalana del siglo X, se encuentra dentro del Parque Natural del Montseny, a 12 km del Museu de la Pagesia. Las sofisticadas habitaciones disponen de televisión de pantalla plana, conexión Wi-Fi gratuita, escritorio y minibar. Algunas conservan elementos originales de la época como azulejos, paredes de piedra o vigas de madera. Las habitaciones superiores disponen de jardín o de patio. Las suites tienen, además, sala de estar y chimenea o jacuzzi (o ambas opciones). Se ofrece servicio de habitaciones 24/7. El desayuno está incluido. Entre las instalaciones, cabe destacar una piscina exterior, un restaurante refinado y un bar con terraza y vistas a la montaña. El hotel también dispone de un spa con servicio de masajes. Wi‑Fi gratuito Desayuno gratuito Aparcamiento gratis Piscina exterior Aire acondicionado Se admiten mascotas Servicio de habitaciones Adecuado para niños Restaurante Traslado al aeropuerto Balneario Gimnasio Bar Libre de humos" Font: https://www.hotelcancuch.com
Intersection

En aquest revolt, continuarem per l'esquerra (763 m)

Tot sortint de l'hotel trobarem aquest revolt en el camí. Continuarem pel camí més estret que ens queda a l'esquerra del revolt
fountain

Font de la Moixera (743 m)

Building of interest

Ermita de Sant Salvador de Terrades (747 m)

> Documentació: "Ermita de Sant Salvador de Terrades. Capella neogòtica construïda el 1930 segons el projecte de Josep Mª Pericas, al lloc on s’alçava l’antiga. Al nord del terme municipal, vers el Pla de la Calma, a uns 800m d’altitud, hi ha aquesta capella neogòtica construïda el 1930 segons el projecte de Josep M. Pericas, al lloc on s’alçava l’antiga. Documentada al s. XIII, fou fundada possiblement pels senyors del Castell de Cànoves. L’actual edifici és una nau, amb creuer i absis pentagonal. La façana, emmarcada per pilastres que acaben en arquets cecs, té en el centre un gran arc apuntat, la porta adintellada i tres finestres també apuntades. En el capcer hi ha un gran arc parabòlic rematat per una creu de pedra. A la dreta, damunt el creuer, s’alça el campanar d’espadanya amb tres obertures d’arc de mig punt." Font: http://www.canovesisamalus.cat/municipi/equipaments/ermita-de-sant-salvador-de-terrades.html
Photo

Continuarem per aquesta sendera (731,5 m)

Uns 300 m. de desnivell ens separen del final de la ruta (aparcament). Els farem per aquesta sendera de baixada, amb pedra i solcs en alguns trams. Baixeu amb compte, preferiblement amb bastons de muntanya i poc a poc.
Photo

Detall de la sendera (537 m)

Parking

Final de la ruta, aparcament (442 m)

Aparcament de l'Embassament de Vallforners. Darrera de l'aparcament trobareu el Gorg de la Lloreda, val la pena fer-li una visita!

Comments

    You can or this trail