Time  8 hours 51 minutes

Coordinates 1223

Uploaded September 27, 2017

Recorded September 2017

-
-
5,778 f
3,904 f
0
2.0
4.0
8.08 mi

Viewed 2705 times, downloaded 87 times

near Queralbs, Catalunya (España)

Què és la canal del Freser superior?
És una conducció d'aigua, feta de pedres lligades amb ciment amb un coronament de taulons de fusta (esporàdicament amb formigó, quan les circunstàncies ho demanen). La canal arrenca de la banda dreta de la resclosa del riu Freser superior i, després de recórrer uns 4 km, conecta amb el riu de Núria, per alimentar, alhora, les centrals de Daió i del Freser superior. És posible d'accedir a la canal, tant per la vessant est (Gorgues del Freser), com per l'oest (Gorgues de Núria), i també és possible de moure's en un sentit o en un altre, sempre que respectem l'entorn i tolerem el vertigen. A l'estar en funcionament el seu manteniment és constant i periòdic, i per facilitar les anades i vingudes dels operaris hi trobarem un nombre important de passamans i cables de vida per assegurar el transit dels mateixos.

Fitxa tècnica
Distància:..................................................................... aprox. 13 km.
Temps:......................................................... 9 hores amb moltes parades.
Desnivell:................................................ segons track del gps són 700 mts.
Dificultat:.......................................................................... moderada.
Circular:.................................................................................... Si.
Cartografía:....................................... alpina_puigmal-vall_núria-ulldeter_2014.
Observacions:......................................................... No és un recorregut de senderisme, ni pensat com a camí equipat. Hem de tenir respecte per l'entorn i cura per les instal·lacions que trobem. Qui pateixi de vertigen ho pot passar malament i hem d'estar atents amb els nens.

Aparquem en una petita plana al costat de la pista formigonada que va de la Farga de Queralbs fins a la central elèctrica de Daió. Des de l'aparcament es veu la zona per on hi passa la canal del Freser superior, les roques de Totlomón.
A l'altre costat del pont trobarem una bifurcació de camins, el que mena al refugi de Coma de Vaca per les gorgues del Freser, (blau) i el que s'enfila per sota de les agulles de Totlomón i que porta al santuari de Núria per les gorgues de Núria (vermell).
La senda és molt evident i trepitjada, i no tindrem problemes d'orientació, però és tot pujada.
Pocs metres més amunt coincidirem amb la tuberia per on baixa l'aigua que abans circulava per la canal del Freser superior. És la canonada que suministra la força de l'aigua per fer moure les turbines de la central de Daió de Baix.
Més amunt de les marrades veurem les cingleres de la pared oriental del bloc muntanyós del Puigmal, amb les senda marcada del GR 11 (sota de tot) i la senda dels "Descansadors" (part superior). Totes dues sendes uneixen el poble de Queralbs amb Núria.
Deixem el camí de pujada per enllaçar amb el GR 11 (o camí Vell de Queralbs a Núria) que porta fins al santuari de Núria, i ho fem a prop del pont del Cremal.
Passem al costat de la balma de Sant Rafael, utilitzada en situacions considerades d'emergència per protegir-nos de qualsevol perill (tormentes, llamps, pedregades...).
La balma de sant Rafael és un aixopluc de sis metres de fondària amb un banc de pedra. Aquesta concavitat també se la coneixia antigament com balma Paredada.
Més amunt trobarem la canal que travessa el camí Queralbs-Núria, un innocent cable ens barra el pas, nosaltres endavant. L'aigua de la canal flueix en la mateixa direcció que nosaltres, de oest a est (del riu Núria fins a la central de Daió de Dalt).

Què és la canal del Freser superior?
La canal és feta de pedres lligades amb ciment, amb un coronament de taulons de fusta la pràctica totalitat del recorregut. A vegades, a causa de despreniments de roques, trobarem el coronament de la canal formigonada, per aguantar l'embat de la naturalesa.
Aquesta conducció agafa aigua del riu de Núria (també del riu Freser a la vessant oriental) i la condueix a una edificació (1.600 m) que l'envia a la central de Daió de Dalt, que es troba emplaçada entre les agulles de les Roques de Totlomón a 1.400 m. En aquesta central s'ajunten les aigues del riu Núria i les del Freser, i la suma de totes dues baixen per una gran canonada que donen l'impuls i la força a les turbines de la central Hidroelèctrica de Daió de Baix (1.180 m).
La canal s'allarga cap al sud, sud-est resseguint les cingleres de Totlomón, i evidentment el pati del marge dret aumenta proporcionalment al camí recorregut.

Al primer passamà que trobem, amb una passarel·la semi-nova i amb una caiguda considerable, l'Anna fa mitja volta. No es troba segura i prefereix tornar en una altra ocasió amb una baga, mosquetó i talabard.
La canal voreja les cingleres, de vegades excavada a la roca, d'altres per dins, però la majoria del traçat és a cel obert. També haurem de transitar per zones on el pati, o timba, és considerable i haurem de reforçar la vigilància en aquests llocs.
Si hom pateix de vertigen trobarà molts indrets delicats.
Com he comentat anteriorment, de vegades la canal circula per l'interior de la muntanya o roca i és impossible de fer-ho nosaltres també. Quan aixó passa (varies vegades) trobarem un corriol que ens permet de sortir de la canal i ens porta, de nou, a la mateixa canal uns metres més enllà.
Si continuessim per la canal, trobariem que la mateixa es fica dins la muntanya i ens impedeix de continuar.
El corriol per on haurem de passar és molt emboscat i amatollat, però sense presses no hi ha cap dificultat per orientar-nos bé. També és molt important de seguir unes marques de color vermell i varies fites que trobarem en tot el recorregut. Quan abandonem la canal i hem de transitar pels corriols de la cinglera per anar a trobar una altra vegada la canal, haurem de perdre altura varies vegades, i haurem de recuperar aquesta altura també varies vegades ...és el que es coneix com el "puja-baixa" o "pujar-baixar".
També hi han instal·lats una quantitat important de cables d'acer, més de trenta, per assegurar el transit pels camins i per la mateixa canal.
Recorrent la canal descobrirem indrets i construccions metàl·liques sorprenents. Sorprenents per què no t'ho esperes en aquella contrada.
Aquesta canonada i la instal·lació que la sosté, porta l'aigua del riu Núria a la central de Daió de Dalt.
La canonada que veiem està suspesa al buit, uneix dues parets de cinglera oposades i salva un estimball molt pronunciat. Encara que en el video següent no s'aprecia, el pati de la torrentera impressiona.
Després de travessar la canonada tornem a deixar la canal i remuntem la cinglera per la zona més amable de fer.
El camí de pujada, que és un corriol emboscat i poc trepitjat, el trobarem marcat amb pintura vermella i amb una bona instal·lació de passamans metàl·lics.
Els passamans són de molta ajuda quan trobem camins costeruts o delicats, però a vegades si hi han zones de difícil grimpada o desgrimpada és millor de reforçar-ho amb altres enginys de seguretat.
Tornem a fer un "pujar-baixar" entre les cingleres de Totlomón. En una d'aquestes remuntades veiem els llocs visitats i visualitzem el camí utilitzat fins ara.
En aquesta zona de les Roques de Totlomón haurem de transitar per la canal i per les cingleres, amb un constant "puja-baixa" quan transitem per aquestes últimes. A cada pas que donem trobarem racons espectaculars i no ens decebrà en cap moment.
Continuem el nostre camí pels camins i corriols, fora de la traça de la canal. Un itinerari, com ja he comentat, fàcil de seguir.
Les fites, passamans i marques de color vermell ens dirigueixen a unes edificacions necessaries pel bon funcionament de la central.
Aquestes edificacions formen part de la central de Daió de Dalt, i s'encarregen de distribuïr les aigües del riu Núria (d'on vinc jo) i les del Freser (on ara hi vaig) per alimentar la central de Daió de Baix mitjançant una llarga i dreta canonada.
Per la canal que tenim davant flueix l'aigua del riu Freser i que s'aboca a l'edificació que veiem a la dreta.
En aquest punt haurem de deixar la canal per tornar a trobar-la més endavant. Ara l'aigua flueix en direcció contrària al nostre caminar, de est a oest (del riu Freser fins a la central de Daió de Dalt).
Quan travesso la canal formigonada, que la podem localitzar a la zona dels cingles del Pou, abandono les torrenteres i agulles de Totlomón i entro a les parets del marge nort de les gorgues del Freser. Aquí també trobarem alguna collada que haurem de superar al ficar-se la canal dins la roca, concretament en dues ocasions.
Deixem enrere les Roques de Totlomón i entrem a una zona més oberta com és el marge septentrional del riu Freser
Uns metres més enllà trobarem una altra sortida de canal per les cingleres conegudes com "de Joan Déu".
Una marca de color vermell i un desdibuixat sender ens indiquen el lloc de sortida.
Aquí no trobarem vegetació espessa, però tampoc un corriol marcat o fitat. Jo vaig enfilar-me per on veia que era més fàcil fer-ho ...fins dalt.
De baixada la vegetació s'espessa i ens costarà trobar el camí correcte. Entre castanyers i alzines hem de trobar una edificació en runes, si aixó passa anem pel bon camí.
De totes maneres hi han marques de color vermell que localitzarem entre la vegetació, les trobarem en troncs d'alzines i roques.
La segona sortida de canal (a la zona de les parets del Freser) la trobarem quan trobem uns nous tensors de cable d'acer, i serà per la torrentera anomenada "Joan de Déu".
Després d'aquesta segona sortida, seguir la canal fins el final.
De camí fins a la resclosa del Freser trobarem algun rètol cassolà que senyala qui va treballar per la zona, potser equipant els passamans, o el coronament de la canal, o...en tot cas sempre hi ha activitat per la zona.
En alguns trams també veurem com la vegetació envaeix la zona, com en la foto següent que la ginesta tapa la canal.
Ja a prop del final o del principi, segons com es miri, trobarem una caseta que serveix com a refugi. Suposo que havia servit per gent vinculada al funcionament de la central hidroelèctrica, ara sembla que ho fa servir gent de muntanya.
Arribem a la resclosa del Freser. Una part de l'aigua del riu és desviat per nodrir les centrals de Daió, i s'utilitza la canal per fer arribar aquesta aigua.
Abandonem la canal en qualsevol lloc que veiem més fàcil de baixar, com més a prop de la resclosa millor. Després travessarem el riu (aquell dia vaig passar sense problemes, saltant de pedra en pedra) i enfilarem bosc amunt seguint unes fites. Han desaparegut les marques de color vermell, només servien per seguir la ruta de la canal del Freser superior.
Les fites són un pèl perdadores, però al final vaig enllaçar amb la senda que baixa a Queralbs.
Una hora més tard arribava a la central de Daió de Baix i a l'explanada on tenim el cotxe aparcat.
Sortida setembre del 2017.

Em pots seguir al Facebook!

View more external

Intersection

10ª Sortida canal (Cingles Joan Déu)

10ª Sortida canal (Cingles Joan Déu)
Intersection

3ª Sortida canal (Tuberia)

3ª Sortida canal (Tuberia)
Cave

Bauma-refugi St. Rafael

Bauma-refugi St. Rafael
Intersection

Bifurcació Daió

Bifurcació Daió
Intersection

Entrada Canal del Freser Sup. (principi)

Entrada Canal del Freser Sup. (principi)
Intersection

Bifurcació pont Cremal

Bifurcació pont Cremal
Intersection

5ª Entrada i sortida canal (caseta)

5ª Entrada i sortida canal (caseta)
Intersection

7ª Entrada canal (Cingle del Pou)

7ª Entrada canal (Cingle del Pou)
Intersection

Entrada senda Queralbs-Coma de Vaca

Entrada senda Queralbs-Coma de Vaca
Intersection

6ª Entrada i sortida canal (Torrent de l'Arç)

6ª Entrada i sortida canal (Torrent de l'Arç)
Waterfall

Resclosa Gorgues del Freser

Resclosa Gorgues del Freser
Parking

Aparcament Daió

Aparcament Daió
Intersection

11ª Entrada canal (Cingles Joan Déu)

11ª Entrada canal (Cingles Joan Déu)
Intersection

1ª Sortida canal (Torrent Gran)

1ª Sortida canal (Torrent Gran)
Bridge

Pont de la Molsor-Freser

Pont de la Molsor-Freser
Risk

Tuberia

Tuberia
Risk

Escala

Escala
Intersection

9ª Entrada canal (Cingles de les Ribes)

9ª Entrada canal (Cingles de les Ribes)
Intersection

2ª Entrada canal (Roc Totlomon)

2ª Entrada canal (Roc Totlomon)
Shelter

Refugi-caseta del Canal

Refugi-caseta del Canal
Intersection

8ª Sortida canal (Cingles de les Ribes)

8ª Sortida canal (Cingles de les Ribes)
Intersection

Sortida Canal del Freser Sup. (final)

Sortida Canal del Freser Sup. (final)

Comments

    You can or this trail