Nikura

Coordinates 1219

Uploaded January 10, 2019

-
-
1,895 ft
180 ft
0
4.1
8.2
16.31 mi

Viewed 103 times, downloaded 4 times

near Alfar, Catalunya (España)

Recorregut del 10/01/2019.
Es tracta del recorregut més llarg que vaig fer des de les últimes setmanes. M'havia posat aquest repte de poder tornar a peu des de Can Massuet del Far (Dosrius) fins a casa meva a Mataró, però passant sota la línia de cresta formada pels cims del Corredor i del Montalt (o sigui, pel Coll del Pi d'en Buac, la Creu de Rupit, el Coll de la Ferradura i el Coll de Can Xerrac).
Si el passeig ha valgut la pena, estic una mica decebut de no haver pogut trobar el Dolmen de l'Infern, sobretot quan penso que veure'l era el motiu principal d'aquesta llarga excursió. No entenc que no hi hagi cap indicació que permeti trobar aquest dolmen...
Per sort, vaig descobrir el sit del Roc de l'Avi i l'ample zona de roques que hi ha a proximitat, amb totes les seves cavitats, i sobretot aquesta cova amb inscultures en el sostre que ha valgut la pena conéixer.
Es tracta d'un recorregut fàcil però molt llarg (7-8 hores).
Bus stop

Can Massuet del Far

Inici de recorregut a les 10h20. Arribada amb el bus nº 551 - Parada Urb. Can Massuet / Av. del Far - Coll Formic
Castle

Can Bosc del Far - Font del Ferro

Després de Can Bosc, un petit corriol porta fins a un antic pou de glaç (que no he vist), i més lluny, fins a la petita Font del Ferro.
Archaeological site

Mirador - Font del Grèvol - Roques de Mataró

Accés per l'àrea d'esplai del Corredor, i un petit camí que porta fins el mirador del Corredor, amb vistes a tota la vall de Dosrius, i en el fons, el mar. Una pedra amb una cassoleta es pot veure just al costat del camí. Després un petit corriol baixa uns quants metres fins la Font del Grèvol (o Font de la Teula). Tornant cap al camí del Corredor, s'ha de pujar una mica fins trobar la carretera que porta al Coll del Pi d'en Buac i a la Creu de Rupit, on es troben les Roques de Mataró una mica més lluny. [NB: S'han esborrat uns punts de referència en el mapa del recorregut]
Intersection

Bifurcació

Archaeological site

Pedra Llarga (menhir)

Menhir caigut i trencat (en falta una part)
Archaeological site

Menhir del Pi d'en Buac

Menhir caigut. Vàries pedres a proximitat podrien haver format part d'un conjunt megalític (?)
Mountain pass

Coll del Pi d'en Buac

Intersection

Creu de Rupit

He vist creus més boniques a la meva vida...
Mountain pass

Coll de la Ferradura

Archaeological site

Dolmen de l'Infern (??!)

Lamentablement no s'ha pogut localitzar aquest dolmen malgrat una bona mitja hora passada buscant-lo. Cal dir que no hi cap indicació... Foto del dolmen: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:El_Dolmen_de_l%27Infern.jpg
Mountain pass

Coll de la Ferradura

Segon pas pel coll i bifurcació.
Lake

Bassal

Semblava ser un bassal per fer beure els animals. Malgrat una temperatura agradable, l'aigua estava coberta per una fina pel·lícula de glaç.
Archaeological site

Roc de l'Avi

Archaeological site

Zona de roques

S'hi poden trobar vàries cassoletes.
Archaeological site

Cova de les Mans

Abric natural amb dues mans dibuixades a la paret (són pintures recents).
Archaeological site

Petita cova

Curiosa petita cavitat sota una roca plana (no es veu des del camí).
Archaeological site

Zona de roques

Gran zona de roques amb moltes coves, cavitats i algunes cassoletes (entre les quals una pedra de sacrificis). Al ser també un sit de búlder, és curiós veure com algunes cassoletes cavades fa uns quatre mil anys serveixen avui de preses d'escalada i estan plenes de magnesi...
Archaeological site

Cova amb inscultures (abric sepulcral)

Cova de gran mida amb restes d'una paret de pedres seques en el fons (n'hi ha una idèntica a la Cova de l'Escorpí de la Roca del Vallès) ; és una senyal que es tracta d'un antic abric sepulcral. Són particularment boniques les inscultures en tot el sostre de la cova.
Archaeological site

Zona de roques

Petita zona de roques amb vàries cassoletes i vàries pedres amb inscultures. S'ha notat també, la presència d'una petita cova amb una mena d'alineament de petites pedres plantades davant sobre uns vint metres.
Intersection

Cruïlla

Seguir direcció Mataró.
Sacred architecture

Ermita Mare de Déu de Llorita

Ermita en runes amagat en el bosc.
Mountain pass

Coll de Can Xerrac

Waypoint

Corriol sota els pins

Sacred architecture

Ermita Sant Martí de Mata

Intersection

Can Flequer

Sacred architecture

Oratori Sant Bernat

Lake

Reserva d'aigua

Intersection

Can Marquès

Arribada en el veïnat de Can Marquès després d'una baixada prou abrupta, però més agradable que el camí que queda ara per baixar fins la propera etapa...
Waypoint

Camí dels Contrabandistes

Bifurcació cap al Camí dels Contrabandistes després d'una llarga baixada per una carretera de sorra. No sé si van passar molts contrabandistes per aquest camí, però després d'una vintena de kilòmetres, es tracta d'una pujada una mica esgotadora... Però valia millor aquesta pujada que baixar fins la zona de Rocafonda i trobar-se en zona urbana.
Intersection

Cruïlla

Waypoint

Hospital de Mataró

Building of interest

Antic bar restaurant les Pistes

Un establiment segurament tancat des de fa molts anys, plé de grafitis i que s'està caient a trossos... Però m'ha semblat interessant senyalar-lo.
fountain

Font

Petita font ubicada a l'entrada d'una mena de "jardí públic" que necessitaria un mica de manteniment...
Building of interest

Can Balançó

Baixada pel petit bosc sota el Turó de Cerdanyola. Un petit corriol passa al costat de Can Balançó i permet tornar cap al barri de Cerdanyola.
Bus stop

Parada de bus

Parada on havia agafat el bus nº 551 pel matí, per anar fins a Can Massuet del Far. Arribada a les 17h20 aproximadament.

Comments

    You can or this trail