-
-
2,298 f
1,913 f
0
1.4
2.8
5.64 mi

Viewed 584 times, downloaded 17 times

near Guialmons, Catalunya (España)

Fàcil i interessant ruta per la Baixa Segarra, subcomarca enclavada administrativament a la Conca de Barberà però històricament lligada amb la Segarra històrica i, fins i tot, amb l'Anoia.

La ruta ofereix bells paisatges i molta història. El paisatge és el típic segarrenc: extenses i ondulants planures sembrades de cereals. La història és el llegat de quan aquest territori formava part de la Marca extrema del comtat de Barcelona, i el patrimoni arquitectònic vinculat amb el riu Gaià (molins, principalment).

S'inicia al petit llogarret de Guialmons, un agrupament de cases que havia quedat pràcticament en ruïnes i que, els darrers anys, s'ha anat recuperant pacientment. Aquí hi podem visitar l'església romànica de Santa Maria i les restes del castell (pràcticament només en queda un mur). En poca estona arribem a l'ermita romànica de Sant Salvador de Figuerola. És una bonica i humil esglesiola envoltada de camps de conreu en un indret bellíssim i tranquil, ideal per fer-hi un pícnic. Després de passar pel costat de la creu de terme de Figuerola i de creuar la carretera de Pontils pel cobert del Briançó, ens dirigim vers el riu Gaià, on podem visitar el molí del Petronillo (un dels més grans, actualment en estat ruïnós), el molí del Sol (restaurat) i el molí del Pocurull (que encara conserva un mola de moldre a l'interior).

Seguint el camí dels Molins ens dirigim cap a Santa Coloma de Queralt. Abans, però, trobem el pou de neu de la vila, el molí de la Torre i l'aqüeducte sobre el Gaià per on es conduïa l'aigua del rec. Des de Santa Maria de Bell-lloc (de visita obligada), tornem cap a Figuerola i Guialmons.

Aquesta ruta es pot fer tot l'any. Si la feu a la primavera, però, gaudireu d'una manera especial i intensa del paisatge segarrenc. Veure balandrejar els camps d'espigues i olorar-ne l'aroma dolça que ens porta la marinada, al costat d'una solitària ermita romànica: no demanareu res més en aquest món.

View more external

2 comments

 • Photo of Tarragona Blog

  Tarragona Blog May 14, 2017

  I have followed this trail  View more

  Un passeig bonic i històricament molt interessant, molt fàcil de seguir. Gràcies per compartir!

 • Photo of Toni Jordà

  Toni Jordà Oct 14, 2018

  I have followed this trail  View more

  Bona ruta si vols fer una passetjada relaxant.

You can or this trail