Moving time  2 hours 39 minutes

Time  3 hours 47 minutes

Coordinates 1737

Uploaded January 16, 2020

Recorded January 2020

-
-
3,273 f
2,566 f
0
1.6
3.1
6.25 mi

Viewed 50 times, downloaded 3 times

near Matadepera, Catalunya (España)

Balma de La Pinassa, Cova de Santa Agnès, Cova de les Ànimes i Balma del Penitent, anant pel CAMÍ DE LA SENYORA i tornant pel CAMÍ DE LA FONT SOLEIA (Matadepera). Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac.

Tant el Camí de La Senyora com el Camí de la Font Soleia són faixes horitzontals que, sense perdre pràcticament alçada retallen el cingle longitudinalment. Hi ha trams aeris, on cal anar en compte si està mullat, També hi ha trams una mica “salvatges”, amb puja-baixes, creuar torrents, algun arbre caigut que cal sortejar...

El Camí de la Font Soleia té més trams oberts i aeris que el Camí de la Senyora, que en general és més boscós.

Tindrem bones vistes de les Castellases de Can Torres i Dalmau, el Bolet, el Montseny i Gallifa, passant per cingles impresionants.
=====
ACCÉS: des del Caller Vista Alegre, a la Urb. Cavall Bernat, a Matadepera (dipòsits). Aparquem al final d'aquest carrer sense sortida.

RECORREGUT:
CAMÍ DELS MONJOS (PR C31), amb trams empedrats. Abans d'arribar al.Pi del Vent prenem un trencall a la dreta.

Punta dels PLECS DEL LLIBRE, bon mirador amb vistes. Anada -tornada a la punta, passant per la cruïlla a l'Avenc de la Codoleda

Enllaç amb sender definit.

CAMÍ DE LA SENYORA. El camí de la Senyora comença una mica més amunt de Can Pobla (els Quatre Camins de can pobla). La cultura popular diu que el nom d’aquest camí es deu al fet que com és un camí tan planer, fins i tot les senyores el poden fer.

Canal de la Cova Roja.

Obviem una canal a la dreta en baixada (canal que enllaça amb el Camí dels Maringes).

BALMA CLARA
BALMA FOSCA

Obviem una canal a l'esquerra en pujada (canal que permet unir el Camí de la Senyora amb el Camí de la Font Soleia).

Més enllà, passarem de llarg el trencall de la Canal Freda i una altra balma. [Nota: Si seguíssim la Canal Freda arribaríem directament a la Canal de Santa Agnès per visitar l'Ermita i Cova de Santa Agnès directament, sense haver de fer l'anada -tornada que he fet jo, però és el que té improvitzar].

Cruïlla a Balma de la Pinassa, al mig del torrent que enllaça amb la Canal Freda. Fem una anada - tornada per visitar aquest refugi sota roca.

BALMA DE LA PINASSA. És una balma obrada: una construcció de pedra, que va servir d'amagatall durant la Guerra civil.

Reculem fins l'anterior cruïlla i ens dirigim a la Canal de Santa Agnès, una de les més boniques de Sant Llorenç per la riquesa de la seva vegetació, coberta per dens alzinar i boix. En aquesta canal es troba la cova de Santa Agnès, també un indret molt bonic. Destaquen unes piques d’aigua al seu interior. L’ermita de Santa Agnès es deia que era un convent de dones empenedides.

Trencall a Ermita de Santa Agnès.

Fem una petita parada a l'ERMITA i COVA DE SANTA AGNÈS.
[Nota: Atenció a la gatera de l'ermita de Santa Agnès: és molt estreta i amb pas de 4; hi ha algú que el van haver de venir a rescatar els bombers. Zona amb poc GPS i sense cobertura, així que imagineu... No fer gaire el cabra, per si les mosques].

Reculem fins el pal indicador del Camí de la Font Soleia, d'on hem vingut.

Seguim un sender bastant tapat, sense cap senyal, entre boixos, que cal recórrer com una gymkana: ajupir-se, buscar la traça... Després d'una balma, el sender s'obre i trobem un senyal groc.

COVA DE LES ÀNIMES I (Boca A, accés normal). Actualment l'exploració a la cova no està permesa, segons resa un rètol de la Gene a l'entrada: "Treballs Arqueològics en curs. Accès Prohibit".

CANAL DE LES ÀNIMES. Si seguíssim pujant la canal, arribaríem a la Carena de les Ànimes (preciosa per pujar a La Mola). Però avui no dóna temps d’anar a La Mola, així que baixo per la canal per enllaçar amb el CAMÍ DE LA FONT SOLEIA. També té algun tram aeri. El sender passa vora diversos sectors d'escalada.

FONT SOLEIA (raja si treus el tap).

FONT DEL RAIG (cau un deoteig d'aigua damunt un petit dipòsit de pedra, sec).

BALMA DEL PENITENT o COVA DEL PENITENT. Refugi natural sota grans blocs de pedra, que queda just sota la Font del Raig, a l'altra banda del camí.

Pal indicador Camí dels Monjos.

Cruïlla (pal indicador): Seguim recte, no indicat... curiosament.

Carrer Vista Alegre i fi de la ruta.

***
* COVA DE LES ÀNIMES: És un interessant conjunt de dues coves (Ànimes I i II), amb 264 m. de recorregut, "separades per una concreció parietal que permet la connexió visual, però no la física dels dos trams de la cova", el "Pas Boixader" (AGH! NO ERA UN "PAS"?). "Entrant per la Cova de les Ànimes I, la galeria d’entrada es va fent estreta, i l’existència d’una planxa de ferro col·locada per que els sediments no tapin el conducte, dóna la impressió de que la cavitat s’acaba, però pel costat dret s’obre la galeria, amb unes dimensions que permeten anar dret. Aviat s’arriba al punt en que la galeria queda tallada per la concreció. on hi ha una "potent colada estalagmítica que fins el febrer del 2012 barrava el pas a la galeria que correspon amb l'anomenada Cova de les Ànimes II. Ara hi ha l'anomenat "PAS BOIXADER", doncs el taponament estalagmític que impedia el connectar amb la Cova de les Ànimes II, actualment està desobstruït a la part central de l'espessa colada. Destaca l’acció de la erosió sobre les diverses textures en l’estratificació dels conglomerats." (Extret: Espeleoindex).
Waypoint

CAMÍ DELS MONJOS (PR C31)

Waypoint

Trencall dreta

Waypoint

Punta dels Plecs del Llibre. Mirador vistes

Waypoint

Enllaç CAMÍ DE LA SENYORA

Waypoint

Dreta, obviar

canal que baixa fins camí Maringes
Waypoint

BALMA CLARA

Waypoint

BALMA FOSCA

Waypoint

Canal de pujada, obviar

Waypoint

Cruïlla Canal Freda

Waypoint

BALMA DE LA PINASSA

Waypoint

Cruïlla a Balma de La Pinassa

Waypoint

Trencall a Santa Agnès (Canal de Santa Agnès)

Waypoint

Pal indicador Camí de la Font Soleia

Waypoint

Trencall a Ermita de Santa Agnès

Waypoint

ERMITA DE SANTA AGNÈS

Waypoint

COVA DE SANTA AGNÈS

Waypoint

Corriol bastant tapat entre boixos

Waypoint

COVA DE LES ÀNIMES

Waypoint

CANAL DE LES ÀNIMES

Waypoint

CANAL DE LES ÀNIMES

Waypoint

CAMÍ DE LA FONT SOLEIA

Waypoint

FONT SOLEIA (raja si treus el tap)

Waypoint

Sector d'escalada

Waypoint

FONT DEL RAIG

cau raig damunt petit dipòsit de pedra, sec
Waypoint

BALMA DEL PENITENT

Waypoint

Pal indicador Camí dels Monjos

Waypoint

Cruïlla (pal indicador): recte

....
Waypoint

Carrer Vista Alegre (sense sortida)

Comments

    You can or this trail