Time  4 hours 26 minutes

Coordinates 1937

Uploaded January 24, 2014

Recorded January 2014

 • Rating

   
 • Information

   
 • Easy to follow

   
 • Scenery

   
-
-
4,151 f
2,686 f
0
2.1
4.3
8.55 mi

Viewed 1366 times, downloaded 46 times

near Joanetes, Catalunya (España)

Sortida i arribada a coll de Bracons, carretera GIP-5273. Via de comunicació de la Vall d’en Bas, per Joanetes, i la vall del Ges per Sant Andreu de la Vola i Sant Pere de Torelló. Hi ha bon aparcament als vorals de la carretera.

Iniciem la marxa d’avui en direcció sud després de travessar una gran portella metàl•lica que barra el pas al trànsit motoritzat. En aquest punt trobareu plafons informatius de les serres de Bellmunt – Puigsacalm. Transitem per l’ampla pista de terra fins arribar al collet de la Grevolosa. En aquest lloc, obviem el descendent i senyalitzat corriol que baixa a la fageda de la Grevolosa, i girem a la dreta per a resseguir una ampla però malmesa pista forestal.

La pista regira per la baga de les Eugues o, també, baga de la fageda del molí de Bracons. Als 10/15 minuts deixem l’ampla pista (wp i foto) i descendim per un caminet carener fins a trobar; al poc, una nova i atrotinada pista de treballs a bosc. Seguim la pista a l’esquerra fins al seu final de carrera, lloc on tornem a descendir per un caminet carener que ens descarrega, ara sí, en el marcat i net camí que uneix els molins de Bracons i el Manguet per Pui Daltós.

A l’alçada del collet de la Paia (fotografia) abandonem l’ampla pistota i agafem un corriol amà esquerra, que entre roures; i amb un petit puja i baixa, ens porta a l’església de Sant Nazari. Santuari del municipi de Sant Pere de Torelló existia ja el 1382 i tenia un ermità que captava per a ella. Fou reedificada vers el 1721 i restaurada el 1921 i, finalment entre els anys 2008 i 2011.

Sortim de Sant Nazari encarats al sud, i per un estret corriol, ens adrecem al pla de les Reposades. Al poc sortim en una ampla pista que seguim a l’esquerra i en pujada per espai de pocs minuts. Abandonem l’ampla pista i travessem un petit rec per iniciar un corriol que ens porta a l’ampla pista carretera que puja, des del pla de la Vola, a la fageda de la Grevolosa. Per aquí pujaven els músics i els seus instruments per anar a fer el concert de la Grevolosa, concert que en l’actualitat s’ha deixat de fer.

Pista avall arribem, al pla de la Vola i a l’acurat mas del Prat de la Vola. Visitem la casa i la cabana i, enmig d’ambdues, baixem en direcció al riu per encetar un corriol fresat que festeja la riba dreta del Fornés. Val a dir que el camí – en aquest primer tram no s’acosta mai al riu – té com a referència el seguiment d’un filat de pastor.

Durant uns 1000 / 1200 m el corriol travessa diferents recs, normalment petits i eixuts, que enmig d’un bosc de bellesa extrema i variada, ens porta a creuar (per primer cop) el Fornés ( fotografia amb fita de pedres). A l’altra banda de riu ens espera el tram de més forta pujada de la marxa d’avui. És curt (15 minutets), però exigent.

La pujada ens deixa al pla d’en Salvi, en plena serra dels Cremats i ja molt a prop del puig, casa i torrent de Freixeneda. Obviem per septentrió el puig i la casa, no així el torrent, que creuem en un lloc arraconat i bell. Sortim en una ampla pista que seguim a l’esquerra. Al poc aquesta pista es converteix en un marcat corriol festejat de faigs que ens atraça i acosta de nou a la llera rocallosa del Fornés.

Creuem el Fornés i, camí enllà, també la migrada aportació fluvial d’un parell de petits recs, abans de la nostra arribada a l’abandonada casa de Porxiugues. Envoltem la semi enrunada casa i ens encarem al nord per un petits llisos de bestiar que hi ha al seu darrera. Hem de trobar l’inici d’un amagat caminet que s’embosca i travessa un petit rec. Hi ha un parell de petites fites de pedres al terra.

Un cop encertat el caminet, aquest ens porta a la carena de Llancers en cosa d’uns 20 minuts, els 10 primers de forma planera i ascens gradual i els altres 10 un xic més costeruts.

Trobem el camí carener de la serra, tombem a l’esquerra i, en deu minutets, som al coll de Llancers. Seguim el camí savi fins a l’indicador (fotografia) del mirador de la serra. Pugem al mirador i atenció: decidim continuar la ruta en direcció a Bracons tot resseguint la carena de la serra per la seva part més elevada. Això comporta una mica més d’esforç; i a trams, un molt més mal caminar, atès el pendent i la manca de camí fresat. (De fet, cap al final de la serra i els nens força cansats, hem baixat a retrobar el camí savi i així millorar el tema). O sigui, podeu fer un puja i baixa al mirador i continuar pel camí bo. Esteu avisats!

Acabar d’arribar a Bracons és cosa de poc, tant en estona com en esforç.

Aquesta marxa restarà penjada a la xarxa per espai d’un any. A cada wp i fotografia hi trobareu informació addicional.

Salut i bona marxa.


Information

Coll de Bracons.

És el punt de pas que uneix la Vall d'en Bas i la Vall del Ges. Des de Joanetes, al vessant garrotxí, a Sant Andreu de la Vola, al sector d'Osona, hi ha (aprox.) uns 10 km. Hi ha molt bon aparcament a la vora de la carretera.
Information

Trencall de la baga de les Eugues.

En aquest punt hem de deixar l'ampla pista que, en pocs minuts ens portaria al molí de Bracons,( a l'hivern, enmig dels desfullats faigs, es pot veure la figura del molí )i girar a l'esquerra per agafar un descendent corriol carener.
Sacred architecture

Sant Nazari.

El nom de Nazari prové de l'hebreu Nazer, que significa "flor, corona" en al·lusió a una ceremònia d'iniciació hebràica. En català, també admet la variant de Natzari.
Information

Mas el Prat de la Vola.

Aquest mas es troba ja al pla de la Vola, molt proper al Fornés i envoltat de una munió de bons prats i camps de conreu. Tant la casa com la seva cabana es troben en un bon estat de conservació.
River

Torrent de la Llisa.

Es tracta d'una de les molts aportacions fluvials que rep el Fornés per la seva riba dreta, provinents dels vessants meridionals de la serra del Llancers.
Information

Creuament del Fornés, primera vegada.

Enclotat indret on creuem el riu. A la sortida ens espera el tram de pujada més forta de la marxa.
River

Torrent de Freixeneda.

Cabalós torrent, potser el més gran de la riba esquerra de la capçalera del Fornés.
Photo

Creuar el Fornés per segona vegada.

Ens trobem a uns 15/20 minuts de la casa de Porxiugues.
Ruins

Porxiugues.

Casa de pagès en estat de abandonament. Una llàstima, atès que la seva situació, envoltada de grans i antics prats de bestiar més la presència de l'abundant aigua del Fornés, la feia òptima per a la vida ramadera.
Information

Carena de Llancers.

Ample corriol que transita fàcilment al llarg de tota la serra del Llancers.
Photo

Mirador de la carena de la serra de Llancers.

Trobarem un indicador per pujar al mirador. Des d'aquest lloc es pot contemplar unes bones vistes del Puigsacalm i la Vall d'en Bas.
Information

Pas del Bou.

Petita canal que baixa al sector septrentional de la serra.

39 comments

 • Photo of monbeni77

  monbeni77 Jan 24, 2014

  Fageda de la baga de les Eugues.
  Està orientada a l'oest i, en la seva part inferior, marxa en paral·lel al torrent del molí de Bracons i la carretera de la Vola. https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/bracons-baga-de-les-eugues-sant-nazari-el-fornes-porxiugues-carena-de-serra-del-llancers-6011243/photo-3261964

 • Photo of monbeni77

  monbeni77 Jan 24, 2014

  L'església de Sant Nazari ha estat resconstruïda entre els anys 2008 i 2011 per última vegada. https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/bracons-baga-de-les-eugues-sant-nazari-el-fornes-porxiugues-carena-de-serra-del-llancers-6011243/photo-3261968

 • Photo of monbeni77

  monbeni77 Jan 24, 2014

  El lliri de neu és una de les primeres flors que s'atreveixen a sortir en ple hivern. https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/bracons-baga-de-les-eugues-sant-nazari-el-fornes-porxiugues-carena-de-serra-del-llancers-6011243/photo-3261974

 • Photo of monbeni77

  monbeni77 Jan 24, 2014

  La conca del Fornés és abastida per multitud de petits recs i torrents que alimenten la seva rocallosa llera. https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/bracons-baga-de-les-eugues-sant-nazari-el-fornes-porxiugues-carena-de-serra-del-llancers-6011243/photo-3261978

 • Photo of monbeni77

  monbeni77 Jan 24, 2014

  Antic i abandonat mas de Porxiugues. La seva situació, amb alguns petits arrengaments en forma de bona comunicació, és ideal per a la pràctica de la ramaderia d'alta qualitat. https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/bracons-baga-de-les-eugues-sant-nazari-el-fornes-porxiugues-carena-de-serra-del-llancers-6011243/photo-3261983

 • Photo of monbeni77

  monbeni77 Jan 24, 2014

  Una de les vistes des de la carena de la serra del Llancers. (En aquest tram hem abandonat el camí més savi que transita a mitja alçada per la vessant meridional de la serra). https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/bracons-baga-de-les-eugues-sant-nazari-el-fornes-porxiugues-carena-de-serra-del-llancers-6011243/photo-3261986

 • Photo of monbeni77

  monbeni77 Jan 24, 2014

  Coll de Bracons, punt de sortida i arribada de la marxa d'avui. https://ca.wikiloc.com/rutes-outdoor/bracons-baga-de-les-eugues-sant-nazari-el-fornes-porxiugues-carena-de-serra-del-llancers-6011243#wp-6011244/photo-3261998

 • Photo of monbeni77

  monbeni77 Jan 24, 2014

  Baga de les Eugues.
  Punt on deixem l'ampla pista i agafem un carener corriol a mà esquerra. Dalt i a la dreta de la fotografia es pot albirar la silueta del molí de Bracons. https://ca.wikiloc.com/rutes-outdoor/bracons-baga-de-les-eugues-sant-nazari-el-fornes-porxiugues-carena-de-serra-del-llancers-6011243#wp-6011245/photo-3262025

 • Photo of monbeni77

  monbeni77 Jan 24, 2014

  La baga de les Eugues és un bosc pur de faigs, amb la minsa presència del boix i un escàs i pobre sotabosc. https://ca.wikiloc.com/rutes-outdoor/bracons-baga-de-les-eugues-sant-nazari-el-fornes-porxiugues-carena-de-serra-del-llancers-6011243#wp-6011245/photo-3262030

 • Photo of monbeni77

  monbeni77 Jan 24, 2014

  Façana davantera de l'església de Sant Nazari.
  Tant l'església com el seu entorn han estat objecte d'una acurada actuació. S'hi pot trobar, fins i tot, una taula de fusta amb bancs per a fer-hi el mossec. https://ca.wikiloc.com/rutes-outdoor/bracons-baga-de-les-eugues-sant-nazari-el-fornes-porxiugues-carena-de-serra-del-llancers-6011243#wp-6011246/photo-3262048

 • Photo of monbeni77

  monbeni77 Jan 24, 2014

  De baixada cap a Sant Nazari, en aquest punt hem de deixar l'ampla pistota i agafar el corriol de l'esquerra. https://ca.wikiloc.com/rutes-outdoor/bracons-baga-de-les-eugues-sant-nazari-el-fornes-porxiugues-carena-de-serra-del-llancers-6011243#wp-6011246/photo-3262050

 • Photo of monbeni77

  monbeni77 Jan 24, 2014

  Plafó informatiu de les obres i història de l'església de Sant Nazari. El seu rector, juntament amb el rector de la Guixa i el vicari d'Olot, compartien - segons el saber popular- el fet de tenir pilositats a l'entrecuix. https://ca.wikiloc.com/rutes-outdoor/bracons-baga-de-les-eugues-sant-nazari-el-fornes-porxiugues-carena-de-serra-del-llancers-6011243#wp-6011246/photo-3262053

 • Photo of monbeni77

  monbeni77 Jan 24, 2014

  Mas el Prat de la Vola.
  Situat vora la riba dreta del Fornés es troba en molt bon estat de conservació. https://ca.wikiloc.com/rutes-outdoor/bracons-baga-de-les-eugues-sant-nazari-el-fornes-porxiugues-carena-de-serra-del-llancers-6011243#wp-6011247/photo-3262063

 • Photo of monbeni77

  monbeni77 Jan 24, 2014

  Cabana del mas Prat de la Vola.
  Les cabanes solen estar en més bon estat de conservació que no pas les cases de pagès que les acompanyen, pel fet natural i lògic que aquestes últimes foren construïdes amb data molt anterior. https://ca.wikiloc.com/rutes-outdoor/bracons-baga-de-les-eugues-sant-nazari-el-fornes-porxiugues-carena-de-serra-del-llancers-6011243#wp-6011247/photo-3262067

 • Photo of monbeni77

  monbeni77 Jan 24, 2014

  Detall característic del Fornés és el seu fons de roca. https://ca.wikiloc.com/rutes-outdoor/bracons-baga-de-les-eugues-sant-nazari-el-fornes-porxiugues-carena-de-serra-del-llancers-6011243#wp-6011248/photo-3262075

 • Photo of monbeni77

  monbeni77 Jan 24, 2014

  Una de les passeres per creuar el Fornés. Es pot apreciar la feina humana en la perfecta tallada de l'arbre que es troba ajagut a l'esquerra de la fotografia. https://ca.wikiloc.com/rutes-outdoor/bracons-baga-de-les-eugues-sant-nazari-el-fornes-porxiugues-carena-de-serra-del-llancers-6011243#wp-6011248/photo-3262079

 • Photo of monbeni77

  monbeni77 Jan 24, 2014

  La humitat de l'indret queda reflectida en la molsa que recubreix l'escorça d'aquest faig situat vora l'aigua. https://ca.wikiloc.com/rutes-outdoor/bracons-baga-de-les-eugues-sant-nazari-el-fornes-porxiugues-carena-de-serra-del-llancers-6011243#wp-6011249/photo-3262091

 • Photo of monbeni77

  monbeni77 Jan 24, 2014

  Llloc de gual de riu. Una petita fita (la duració de la qual és molt aleatòria) n'indica el migrat pas. https://ca.wikiloc.com/rutes-outdoor/bracons-baga-de-les-eugues-sant-nazari-el-fornes-porxiugues-carena-de-serra-del-llancers-6011243#wp-6011249/photo-3262095

 • Photo of monbeni77

  monbeni77 Jan 24, 2014

  Després de creuar el Fornés per primer cop ens enfrentem a la pujada més dura del dia. https://ca.wikiloc.com/rutes-outdoor/bracons-baga-de-les-eugues-sant-nazari-el-fornes-porxiugues-carena-de-serra-del-llancers-6011243#wp-6011249/photo-3262099

 • Photo of monbeni77

  monbeni77 Jan 24, 2014

  Un dels molts raconets de bellesa desconeguda que ens regala la vall del Fornés. https://ca.wikiloc.com/rutes-outdoor/bracons-baga-de-les-eugues-sant-nazari-el-fornes-porxiugues-carena-de-serra-del-llancers-6011243#wp-6011250/photo-3262105

 • Photo of monbeni77

  monbeni77 Jan 24, 2014

  Llera del Torrent de Freixeneda.
  Situat al nord de la casa i del puig de Freixeneda, aquest torrent s'afanya a entregar-se al Fornés en una clotada obaga. https://ca.wikiloc.com/rutes-outdoor/bracons-baga-de-les-eugues-sant-nazari-el-fornes-porxiugues-carena-de-serra-del-llancers-6011243#wp-6011250/photo-3262107

 • Photo of monbeni77

  monbeni77 Jan 25, 2014

  Meandre al Fornés.
  Exemple de com l'aigua sap agafar sempre el camí més fàcil. https://ca.wikiloc.com/rutes-outdoor/bracons-baga-de-les-eugues-sant-nazari-el-fornes-porxiugues-carena-de-serra-del-llancers-6011243#wp-6011248/photo-3262678

 • Photo of monbeni77

  monbeni77 Jan 25, 2014

  Orella d'ós.
  Endemisme pirinenc que sol viure sobre roques en espais molt ombrívols. Aquesta planta té múltiples aplicacions en medecina popular. https://ca.wikiloc.com/rutes-outdoor/bracons-baga-de-les-eugues-sant-nazari-el-fornes-porxiugues-carena-de-serra-del-llancers-6011243#wp-6011248/photo-3262680

 • Photo of monbeni77

  monbeni77 Jan 25, 2014

  Camí en el vessant nord i obac que porta a la cas de Porxiugues. El bosc predominant és compost de faig i boix. https://ca.wikiloc.com/rutes-outdoor/bracons-baga-de-les-eugues-sant-nazari-el-fornes-porxiugues-carena-de-serra-del-llancers-6011243#wp-6011251/photo-3262111

 • Photo of monbeni77

  monbeni77 Jan 25, 2014

  Camí en el vessant meridional que porta a la casa de Porxiugues. El bosc es torna de roure; i el boix, amb més exposició solar, es fa més petit i ample. https://ca.wikiloc.com/rutes-outdoor/bracons-baga-de-les-eugues-sant-nazari-el-fornes-porxiugues-carena-de-serra-del-llancers-6011243#wp-6011251/photo-3262115

 • Photo of monbeni77

  monbeni77 Jan 25, 2014

  L'estat actual de Porxiugues és lamentable. Es tracta d'un indret ideal per a la pràctica de ramaderia d'alta qualitat. https://ca.wikiloc.com/rutes-outdoor/bracons-baga-de-les-eugues-sant-nazari-el-fornes-porxiugues-carena-de-serra-del-llancers-6011243#wp-6011252/photo-3262121

 • Photo of monbeni77

  monbeni77 Jan 25, 2014

  Extenses prades, a banda i banda del Fornés, envoltem Porxiugues, fent-lo un lloc ideal per al bestiar. https://ca.wikiloc.com/rutes-outdoor/bracons-baga-de-les-eugues-sant-nazari-el-fornes-porxiugues-carena-de-serra-del-llancers-6011243#wp-6011252/photo-3262123

 • Photo of monbeni77

  monbeni77 Jan 25, 2014

  Mostra de la descomposició de la fusta per efectes dels fongs.
  Constrasta l'acció de petitíssims organismes envers la duresa i grandària d'un altre integrant de la natura. https://ca.wikiloc.com/rutes-outdoor/bracons-baga-de-les-eugues-sant-nazari-el-fornes-porxiugues-carena-de-serra-del-llancers-6011243#wp-6011252/photo-3262125

 • Photo of monbeni77

  monbeni77 Jan 25, 2014

  Detall del camí que des de Porxiugues puja a trobar la carena de Llancers. https://ca.wikiloc.com/rutes-outdoor/bracons-baga-de-les-eugues-sant-nazari-el-fornes-porxiugues-carena-de-serra-del-llancers-6011243#wp-6011253/photo-3262130

 • Photo of monbeni77

  monbeni77 Jan 25, 2014

  Els camins de la marxa d'avui són ( llevat si resseguiu la carena del mirador de Llancers ) nets, amples, fàcils i, de mitjana, poc costeruts. https://ca.wikiloc.com/rutes-outdoor/bracons-baga-de-les-eugues-sant-nazari-el-fornes-porxiugues-carena-de-serra-del-llancers-6011243#wp-6011253/photo-3262134

 • Photo of monbeni77

  monbeni77 Jan 25, 2014

  Pal indicador del mirador de la carena de Llancers. Es poden veure esplèndides vistes de la Vall d'en Bas i el massís del Puigsacalm. https://ca.wikiloc.com/rutes-outdoor/bracons-baga-de-les-eugues-sant-nazari-el-fornes-porxiugues-carena-de-serra-del-llancers-6011243#wp-6011254/photo-3262136

 • Photo of monbeni77

  monbeni77 Jan 25, 2014

  Mirador de la carena de la serra de Llancers. https://ca.wikiloc.com/rutes-outdoor/bracons-baga-de-les-eugues-sant-nazari-el-fornes-porxiugues-carena-de-serra-del-llancers-6011243#wp-6011254/photo-3262138

 • Photo of monbeni77

  monbeni77 Jan 25, 2014

  Massís del Puigsacalm vist des de la carena de la serra de Llancers https://ca.wikiloc.com/rutes-outdoor/bracons-baga-de-les-eugues-sant-nazari-el-fornes-porxiugues-carena-de-serra-del-llancers-6011243#wp-6011254/photo-3262139

 • Photo of monbeni77

  monbeni77 Jan 25, 2014

  Detall d'un tram de camí dalt de la carena de Llancers. No tot l'itinerari és així de fàcil. https://ca.wikiloc.com/rutes-outdoor/bracons-baga-de-les-eugues-sant-nazari-el-fornes-porxiugues-carena-de-serra-del-llancers-6011243#wp-6011254/photo-3262141

 • Photo of monbeni77

  monbeni77 Jan 25, 2014

  Carena de la serra de Llancers.
  Aquest sector compta amb trams de tots els colors. Sempre hi ha l'opció de baixar al camí savi i acabar l'excursió de forma més fàcil. https://ca.wikiloc.com/rutes-outdoor/bracons-baga-de-les-eugues-sant-nazari-el-fornes-porxiugues-carena-de-serra-del-llancers-6011243#wp-6011254/photo-3262142

 • Photo of monbeni77

  monbeni77 Jan 25, 2014

  Pas de Renau o del Bou.
  Això ja us ho explicaré un altre dia. https://ca.wikiloc.com/rutes-outdoor/bracons-baga-de-les-eugues-sant-nazari-el-fornes-porxiugues-carena-de-serra-del-llancers-6011243#wp-6011255/photo-3262147

 • juanr Feb 11, 2014

  Hola, la hem fet aquest cap de setmana amb força vent. L'excursió preciosa, ens ha agradat molt, sobre tot els petis corriols després de passar la masia del Mas del Part de la Vola. Hem tornat a refer les fites de pedra, doncs la gran majoria eren a terra. Però segur que es hem deixat.

  Gràcies per l'excursió

 • juanr Feb 11, 2014

  I have followed this trail  View more

  Preciosa excursión en algunos casos por pequeños senderos sin marcar, pero de facil seguir

 • Photo of monbeni77

  monbeni77 Feb 11, 2014

  Celebro que us hagi agradat. D'això es tracta. La vall del Fornés - fins i tot la pròpia llera del riu - dóna per a molts recorreguts.

You can or this trail