Time  4 hours 17 minutes

Coordinates 2328

Uploaded April 23, 2018

Recorded April 2018

-
-
413 f
226 f
0
2.4
4.8
9.51 mi

Viewed 188 times, downloaded 7 times

near Boeshoven, Flanders (Belgique)

Voor het bloesemweekend van wandelclub Loonse Tsjaffeleers gingen we zaterdag 21 april 2018 naar Borgloon. Vandaag wandelen we hier ter nagedachtenis van Ivo Degreef, die 10 jaar geleden op deze wandeltocht overleed.

Het werd een schitterende zomerdag in Borgloon, parel van Haspengouw. Volop zon, alleen wat nevel aan de horizon en de talloze fruitboomgaarden overvloedig in bloesems gehuld. We vertrekken aan de VIIO school aan de rand van het stadje langs de Tongersesteenweg. Aan de overzijde van de St-Truidensesteenweg zijn we al onmiddellijk tussen de boomgaarden en krijgen we al enkele heuveltjes onder de voeten. Ook de voor deze streek kenmerkende maretakken vallen nog goed op, nu nog niet alle bomen hun volledige bladerdak dragen.

De wandeling brengt ons naar de 'Romeinse Kassei', een landelijke weg langs het traject van de oude Romeinse heirbaan van Tongeren naar Tienen. Deze Romeinse weg sneed bijna kaarsrecht door het landschap en droeg bij aan het ontstaan van verschillende gemeentes langs de weg, waaronder Borgloon en Sint-Truiden.

In het dorpje Hendrieken komen we ook langst de Lorettokapel met haar scheef torentje. In de 17de eeuw ging de Loonse deken Poislevache op bedevaart naar het Heilige Huisje van Nazareth (waarin de engel Gabriël Maria bezocht) dat volgens de overlevering sinds 1295 in Loretto in Italië staat. De Loonse deken liet op de Hulsberg een Lorettokapel en een kluis bouwen. De huidige kapel uit 1882 werd van de Hulsberg naar hier verplaatst bij de bouw van het kasteel van Hendrieken, maar de kapel is jammer genoeg niet (meer) toegankelijk en zelfs niet meer van dichterbij te bekijken.

We keren terug naar Borgloon langs de Graethemstraat en voorbij de opvallende, okergele Romaans-Gothische Graethemkapel uit de 13e eeuw. Die hoorde oorspronkelijk bij het Hospitaal van de Johannieters, dat later door de begijnen werd overgenomen.
Wat verderop vinden we in Scholengroep De Linde een rustpost, waarna we door de Stationsstraat en langs het voormalige Stationsplein stappen aan de Loonse Stroopfabrieken.

De trein komt hier al lang niet meer langs, maar de rails van Lijn 23 Tongeren - Drieslinter werden ingeruild voor een leuk fiets- en wandelpad dat we ruim anderhalve kilometer naar rechts gaan volgen. Vanop een uitkijkplaats werpen we even een blik op Abdij Marienhof in Kerniel, maar uit tijdsgebrek laten we de abdij letterlijk en figuurlijk links liggen.

We blijven nog even op de oude spoorlijn en gaan via de Groenstraat terug de boomgaarden in om langs de Belingstraat en de door Rullekoven en via de Boeshoveweg terug te keren naar onze auto aan het VIIO.
Sacred architecture

Abdij Colen

Abdij Mariënlof Colen Mariënlof werd in 1438 gesticht door Maria van Colen en de kruisheren, het is sinds 1822 eigendom van de cisterciënzers. Er leven nog steeds enkele zusters een sereen leven van eenvoud in een rijke omgeving. Het vroegere klooster van Colen draagt sinds 1990 de titel van “abdij”.
Picnic

Scholengroep De Linde.

panorama

VIIO school

Vrij Innovatief Interactief Onderwijs
panorama

St-Truidensesteenweg

Drukke baan tussen Sint-Truiden en Tongeren voorzichtig oversteken
panorama

In Memoriam Ivo Degreef

Treurige herinnering: tijdens deze wandelorganisatie is 10 jaar geleden, in 2008, wandelaar Ivo Degreef op deze plaats plots overleden.
panorama

Watertoren

panorama

Belevingsboomgaard

Aan de Romeinse weg, midden tussen de heuvels en boomgaarden, ligt de speel- en belevingsboomgaard van Grootloon. Hier vind je tal van fruitweetjes, een rustige picknickplaats en enkele speelelementen
panorama

Perelaars, richting Groot Loon

Achter de rijen perelaars zien we in de verte het kerkje van Groot Loon
panorama

Perelaars

panorama

Weidepad (oranje bordjes)

panorama

Hoogspanningsmast

We lopen hier langs de 70kVolt hoogspanningslijn Tongeren-Borgloon.
panorama

Landmark Romeinse Villa

Kunstenaar Hans Lemmen ontwierp in opdracht van de provincie Limburg een kunstwerk dat duiding geeft over de archeologische waarde van de Romeinse kassei en de omgeving. De zitelementen hebben de vorm van een Romeinse villa met inspringende galerij aan de voorzijde en naar het zuiden gericht. Op de schuine dakzijde een imprint met plattegrond van een villa, de naam van de plaats en de afstand in kilometers en passus tot de bank.
panorama

Maretakken

Uitzonderlijk veel maretakken in deze streek, vooral als het gebladerte nog niet helemaal dicht is vallen deze wat geheimzinnige groene bollen op in de bomen.
panorama

Romeinse Kassei

De Romeinse Heirweg van Tongeren naar Elewijt heet hier 'Romeinse Kassei' en 'Romeinse Weg'. Langs dit deel zijn veel dorpen ontstaan, waaronder ook Borgloon en Sint-Truiden.
panorama

Transformatorterrein

De 70 kiloVolt lijn Tongeren-Borgloon loopt na dit transformatorstation verder naar Sint-Tuiden.
panorama

Sproeier aan't werk

De eerder smalle tractoren trekken tanks met vernevelingsventilatoren door de bomenrijen. Met hopelijk niet te giftig spul...
panorama

St-Sebastiaansgilde in Voort

Oorlogsmonument voor het lokaal van de Sint-Sebastiaansgilde (Handboogschutters) te Voort die al bestaan sinds 1727.
panorama

Kasteel Hulsberg

Wat nevelige dag, maar toch zien we van ver kasteel Hulsberg. In 1882 gebouwd in eclectische stijl te Hendrieken op de Hulsberg, één van de hoogste punten in Borgloon. Het kasteel is bewoond en niet toegankelijk voor het publiek.
panorama

GR564

Grote Routepad GR564, de Loonse Route
panorama

Lorettokapel

De Lorettokapel met haar scheef torentje. In de 17de eeuw ging de Loonse deken Poislevache op bedevaart naar het Heilige Huisje van Nazareth (waarin de engel Gabriël Maria bezocht) dat volgens de overlevering sinds 1295 in Loretto in Italië staat. Hij liet op de Hulsberg een Lorettokapel bouwen. De huidige kapel werd in 1882 van de Hulsberg naar hier verplaatst bij de bouw van het kasteel van Hendrieken. De kapel is jammer genoeg niet (meer) toegankelijk.
panorama

Langs de muur

panorama

St-Truidensesteenweg

panorama

Graethemkapel

De opvallend okergele Romaans-Gothische Graethemkapel uit de 13e eeuw hoorde oorspronkelijk bij het Hospitaal van de Johannieters, dat later door de begijnen werd overgenomen.
panorama

Oude Spoorlijn en GR564

De vroegere Lijn 23 Tongeren - Drieslinter, de fruitspoorlijn genoemd omdat er fruit werd vervoerd naar de stroopfabrieken. Spoorlijn in 1879 geopend maar door de opmars van het wegverkeer verminderde het gebruik zodat in 1958 de laatste pendeltrein en in 1968 de laatste goederentrein reed.
panorama

langs de spoorlijn

panorama

Abdij Colen

Mariënlof is in 1438 gesticht door Maria van Colen met de hulp van de kruisheren en is sinds 1822 eigendom van de cisterciënzers. Er leven nog enkele zusters in de abdij. Het vroegere klooster van Colen mag sinds 1990 de titel van “abdij” dragen.
panorama

Bruggetje

panorama

St-Pantaleonkerk

panorama

Splitsing

panorama

Boomgaarden

panorama

Perelaars

Moderne plantage met oprolbare netten die bij dreigende hagel bloesem en fruit kunnen beschermen.
panorama

achter de Begijnenstraat

panorama

Geef ons de Russen terug

Een actie van de fruittelers, zij roepen de Europese Unie (EU) op om de Russische boycot stop te zetten. Daardoor kunnen zij namelijk geen fruit meer exporteren naar Rusland, dat de grootste afzetmarkt was.
Picnic

VIIO

Borgloon College

Comments

    You can or this trail