Time  4 hours 17 minutes

Coordinates 1938

Uploaded February 23, 2014

Recorded February 2014

-
-
1,256 f
540 f
0
3.2
6.4
12.76 mi

Viewed 1680 times, downloaded 34 times

near Bonmatí, Catalunya (España)

És una ruta que es pot considerar circular perquè del lloc de sortida al lloc d'arribada només hi ha un centenar de metres. El fet que no acabi de ser circular és perquè va ser la vint-i-setena Marxa de 20 km ANAR-HI ANANT de Bonmatí.

La Marxa surt de l'envelat, on hi ha molt d'aparcament pels cotxes, situat en la sincronia de la Pujada del Grup Bondia amb l'Avinguda del Vint-i-dos de Febrer i emparat pel Bosquet de Can Maçana.

A la sortida es travessa l'Avinguda Vint-i-dos de Febrer i s'agafa el Carrer de Jordi Pujol. Al final del carrer hi ha una mitja rotonda. Cal seguir cap a la dreta i agafar la pista de terra que porta a l'Església Vella i al Mas Bonmatí. No cal anar al Mas Bonmatí, sinó que cal seguir la pista de terra que amb un revolt gairebé circular s'enfila a la dreta fins al Pla d'en Bonmatí. Paral·lel al Pla el camí se segueix per la Ronda de Dalt, la pista que passa per davant del cementiri i de la fàbrica Oxivolt, SL que romanen a l'esquerra.

Passats el cementiri i la fàbrica el camí segueix recte, decantant lleugerament cap a la dreta, fins a enllaçar amb la pista que porta a la Rovira. És la Carretera de Bonmatí a la Pera. Es van deixant enrere els masos de Can Verònic, La Rovira, Can Rigau i Cal Ros, poc abans que la ruta tombi circularment cap a la dreta i s'enlairi fins a la Pera.

Quan la Marxa arriba a la Pera s'ha d'agafar el camí que puja a l'esquerra de la casa i seguir-lo sense fer cas de cap dels trencalls que es van trobant. El recorregut transita i deixa enrere els Boscos de la Pera, de Cal Paradís i ressegueix l'antiga Carretera de Sant Climent fins a la zona de Les Avellanedes i el Bosc de Can Masacs.

És en aquesta zona on es deixa la Carretera i s'agafa una drecera. És aproximadament al quilòmetre 6,3 de la Marxa. Cal anar en compte perquè és just en la confluència de dues pistes i a la banda dreta hi baixa una drecera força pronunciada que cal seguir. Aquest sender, sense pèrdua i molt protegit per la natura, travessa el Bosc de Can Masacs fins que arriba a la Riera de Sant Climent. Cal passar la riera i deixar a la dreta la Sureda d'en Nolart.

Poc després de creuar la riera s'agafa una pista que neix o mor pocs metres abans, a la Sureda d'en Nolart i que giragonsa entre els serrats del Joncar (a l'esquerra) i del Many (a la dreta). Se segueix la pista de pujada, una pujada suau des d'on es poden gaudir els paisatges imponents i sempre penetrants de la Cinglera de Sant Roc. I gaudint de les pistes que endolceixen la pujada benigna s'arriba, aproximadament, al punt quilomètric 9,1.

En aquest punt el camí tomba cap a l'esquerra i porta cap a Sant Climent d'Amer. El recorregut surt al Pla de l'Arimany i passa per la casa de l'Arimany. A la dreta, el camí circula força paral·lel amb el Bosc de l'Arimany i amb la cinglera de Sant Roc, la gran muralla protectora d'aquestes terres. Es passa pel damunt del Torrent de l'Arimany que fa un xic de bassa a la dreta de la carretera i el camí se'n va cap al Verdeguer. Ara ja es comença a veure el Turó de Can Puig i la punta de l'Església de Sant Climent d'Amer. És el Camí de Sant Climent d'Amer. Es passa el Verdeguer i el Pla del Verdeguer i s'arriba a la Riera de Sant Climent que cal travessar i des de la casa del Gelabert es puja cap a Sant Climent.

La pujada és un pèl forta i al capdamunt es deixa la carretera que va a Sant Climent d'Amer i s'agafa la pista que gira cap a l'esquerra. Se segueix la pista principal sense trencar enlloc fins al quilòmetre 12,7 aproximadament que s'ha d'agafar la pistota que s'encamina cap a la dreta. Ara el recorregut s'encamina pel Bosc de Can Fusada i passa per Cal Burro.

Un quilòmetre després es troba una altra pista més principal, el Camí de la Pera, que s'ha de seguir a l'esquerra, poc tros, però, un centenar de metres fins que es troba una bifurcació. Cal deixar el Camí de la Pera i caminar pel Bosc de Can Figueres fins a Can Reverter. A sota de Can Reverter hi ha una bassa. En aquest punt cal agafar el marge que s'enlaira molt fortament fins a la casa. Des de Can Reverter (310,2 m aproximadament i punt quilòmetric gairebé 16) hi ha unes vistes privilegiades de tota la zona: Sant Roc, Sant Climent, Santa Brígida, Puig d'Afrou, Santa Bàrbara, La Cellera de Ter... És el punt de la ruta, juntament amb l'ermita de Sant Julià, amb més bones vistes. És important parar un moment i gaudir dels paisatges que embolcallen els municipis més garrotxins de la Selva.

El camí deixa enrere els Camps de Can Reverter i el Bosc de Can Reverter i pista enllà s'endinsa entre els boscos de Maldecor (a la dreta) i dels Vidals (a l'esquerra), es baixa per la Capelleta-oratori de Sant Pere Màrtir i s'agafa una drecera(quilòmetre aproximat 16,8) que en clar descens mena el caminant fins als Camps del Collell. Es travessen els Camps del Collell i s'agafa una drecera que puja cap a l'esquerra (18,3 quilòmetres aproximadament). És una drecera dreta, trencacames i divertida que apropa la Marxa fins a l'església i el cementiri de Sant Julià del Llor (293,5 m d'altitud i 18,6 quilòmetres, aproximats, de camí).

A Sant Julià del Llor cal fer un petit repòs per tornar a gaudir de la cortesia de la natura amb aquestes terres. Es passa per davant de l'ermita i s'agafa el camí, ara ja sempre de baixada fins a Bonmatí. S'agafa una drecera a l'esquerra de seguida que se surt de l'església (una cinquantena de metres enllà, direcció de Bonmatí) i es baixa cap al Bosc d'en Carreres Artau. La drecera porta una altra vegada a la pista que s'ha deixat enrere només de sortir de Sant Julià del Llor. Es baixa aquest tram de pista fins que es torna trobar una altra drecera a la dreta (quilòmetre 19,5 aproximadament) que cal agafar per arribar al Camp de Can Verònic i al poble. S'entra ara a Bonmatí pel Carrer de l'Aulina, es gira a la dreta pel Carrer de Ponent fins al final i a l'esquerra es camina pel Carrer de la Selva que mena a la Plaça de Maçana (Plaça del col·legi i de l'església). Des de la Plaça s'agafa la segona sortida a la dreta (Carrer d'Amer) i ja es veu l'arribada i l'Escola Sant Jordi de Bonmatí, el pati de la qual és el punt final de la ruta.

Si es vol fer la ruta circular, només cal seguir el Carrer d'Amer avall i al final d'aquest carrer es troba la Pujada del Grup Bondia que és on hi ha l'envelat i la sortida i l'aparcament.
Intersection

Camí de Bonmatí a la Pera

Intersection

Primer control: 6,3 km

Cal agafar la drecera que baixa cap a la dreta.
Intersection

Segon control: 9,1 km

Cal girar cap a la pista de l'esquerra.
Intersection

Cal girar a l'esquerra: 11,8 km

Es deixa el camí de Sant Climent a la dreta i es gira a l'esquerra.
Waypoint

Can Reverter: 15,8 km

Can Reverter (300 m d'altitud).
Intersection

Tercer control: 16,3 km

En aquest control cal seguir recte i no fer cas de la pista que baixa a la dreta, ni de la que va a l'esquerra. Quan no hi ha control, hi ha una cadena.

Comments

    You can or this trail