Time  one hour 41 minutes

Coordinates 622

Uploaded June 8, 2020

Recorded May 2020

-
-
1,666 ft
965 ft
0
1.2
2.3
4.68 mi

Viewed 189 times, downloaded 7 times

near Bigues i Riells, Catalunya (España)

La Comissió de la Festa Major de Bigues us proposa 6 rutes pel poble a peu o en bicicleta, amb l'objectiu de conèixer els noms d'algunes cases i masies de referència de Bigues. És una activitat oberta a tothom qui tingui ganes de passejar per indrets del poble coneguts o no, amb una altra mirada: la de conèixer els noms de les cases.

Teniu a les mans un llibret amb les sis rutes on s'hi recull el nom d'algunes de les cases que es troben en aquests recorreguts i amb una breu explicació de les més significatives. S'ha generat un QR per a cadascuna de les rutes, que enllacen amb el Wikiloc del GEBRACB (Grup Excursionista de Bigues i Riells Amics dels Cingles del Bertí), per tal de facilitar el seguiment dels itineraris.

La majoria d'aquestes rutes són de baixa dificultat i molt conegudes. El que us proposem és trepitjar aquests indrets tot descobrint els topònims de les cases que formen part de la història del poble i, potser, desconeixem.

Índex IBP: 34.

View more external

Parking

Torre de l'Aigua

Building of interest

Torres d'estigueig Abat

Les Torretes són també conegudes com les Torretes de les Senyoretes Abad,en record de les seves antigues propietàries que tenien aquest cognom. Es troben al Turó, en concret al Camí de Puiggraciós, molt a prop de can Pastor i davant del Repartidor o Torre de l’Aigua de la Quintana de ca l’Adzet. Les Torretes són dues cases aparellades de planta baixa amb unes petites golfes. Són de planta rectangular i coberta de quatre vessants amb teula àrab. Hí destaca el treball amb obra de maó del ràfec de la coberta, amb petites mènsules d'obra i els coronaments del carener, amb elements ceràmics. Les dues cases tenen una composició simètrica de les obertures. Les Torretes són un dels primers exemples de les cases construïdes a Bigues per a l’estiueig.
Building of interest

Ca l'Isidre de Dalt

Casa situada al camí de Puiggraciós a la cruïlla de camins que porten al Cementiri o a Sant Bartomeu. És una casa de pagès, en origen, que ha estat reformada en diverses ocasions per a un ús residencial. La casa consta de planta baixa i pis, amb coberta de doble vessant paral.lel a la façana principal. La planta és complexa a partir de la unió de diferents habitatges preexistents de planta baixa i pis. Moltes de les obertures són de llinda plana amb els brancals de pedra treballada. Hi ha portals adovellats amb arcs de mig punt i una finestra conopial, amb una floreta central. Aquests elements han estat afegits en successives reformes en un intent d’ennoblir un grup de cases que, en origen, havien estat de petits propietaris agrícoles.
Building of interest

Collfred

Casa unifamiliar aïllada situada al camí de Sant Bartomeu, en un coll a la base del Turó de l’Arbocer i elevat per sobre de la Vall Roja. De planta rectangular consta de planta baixa i pis. La coberta és a dues aigües amb el carener perpendicular a la façana i amb teules àrabs. Les façanes estan arrebossades i pintades d’un color ocre. Les obertures són de llinda plana i estan totes modificades. Can Collfred es pot documentar a partir del segle XIX.
fountain

Font de la Figuerota

Building of interest

Can Bernat

Building of interest

Can Cauma

Building of interest

Can Garriga

Sacred architecture

Sant Bartomeu de Mont-ras

Sant Bartomeu de Mont-ras, també coneguda popularment com Sant Bartomeu de les Vespes en record d’un eixam que va impedir que el 1936 uns milicians en prenguessin les campanes, és una ermita ubicada a tocar de la urbanització del Serrat de l'Ametlla (sud-oest del Puiggraciós). Sant Bartomeu de Mont-ras es troba en el terme de Bigues tot i que parroquialment depèn de l’Ametlla del Vallès. La ubicació de Mont-ras està documentada des del 932, i l'església de Sant Bartomeu, des del 1156, a l'acta de consagració de Sant Pere de Bigues. És una ermita d’origen romànic que conegué una important reforma al segle XVII, consistent en la construcció d’un nou portal, un campanar d’espadanya i un petit ull de bou al mur de llevant.
Building of interest

Can Canals

Building of interest

Can Xesc

Building of interest

Can Bori

Can Bori es troba a la Vall Roja, al peu del camí que porta a can Xesc i a can Canals. Està envoltada de camps de conreu. Davant de la masia hi ha un preciós roure de grans dimensions. És una casa pairal d'un sol cos, amb coberta a dues aigües i carener paral·lel a la façana principal. Consta de planta baixa i pis, la planta baixa queda soterrada respecte al camí, que passa per un lateral de la casa. Conserva una finestra emmarcada amb pedra tosca, les obertures són de llinda plana excepte el portal que és d’arc rebaixat. La casa es pot documentar, com a mínim, des del segle XVIII. Can Bori disposa d’estació de tren. A la part posterior de la casa hi ha un trenet que circula per un traçat que disposa d’estació i diverses parades de servei.
Building of interest

Can Roca

Edifici de planta semisoterrani, planta baixa i pis, amb coberta a dues aigües i el carener paral·lel a la façana principal. A principis del segle XIX va conèixer importants reformes, i s'hi va afegir un cos a l'extrem oest, amb una galeria al primer pis. Segurament també es va modificar el portal de la seva ubicació anterior i es va col·locar a la façana est, igual que la finestra. Tant el portal, d'arc de mig punt amb dovelles, com les finestres, emmarcades amb pedra arenisca ben treballada, poden ser del s. XVII. En la clau de l'arc del portal hi podem veure la inscripció: "Pera Carreras 1848". Just al trencall del camí de can Roca, a les feixes que hi ha en un nivell inferior a mà esquerra hi ha un exemplar antiquíssim i monumental d’olivera, coneguda com l’Olivera de can Roca.
Building of interest

Can Benet

Building of interest

Can Frare

Building of interest

Ca l'Adzet

Masia situada al barri del Turó de Bigues. Es pot documentar des del segle XII a l’acta de consagració de l’església de Sant Pere i Sant Pau de Bigues. En aquell moment s’anomenava mas Felip. No és fins el segle XVIII que ja la trobem documentada com Adzet, adoptant el nom de la nissaga Adzet establerta al mas ja des del segle XVI. Ca l’Adzet durant molts anys va ser un punt neuràlgic del poble. Allà s’hi trobava l’estanc, la fonda, la barberia, la botiga, … ubicat al costat de l’església. En definitiva, era un dels punts de reunió del poble D’aquí, l’expressió “pujar a dalt a Bigues”, en una època en què ca l’Adzet representava el centre del poble, un centre si voleu mínim, però important en un hàbitat dispers.

Comments

    You can or this trail