VU

Time  4 hours 27 minutes

Coordinates 1099

Uploaded December 15, 2014

Recorded December 2014

-
-
2,722 f
1,016 f
0
2.3
4.7
9.31 mi

Viewed 1132 times, downloaded 28 times

near Riells del Fai, Catalunya (España)

Ruta por la zona este de Bertí, que saliendo desde Riells me lleva a subir al Puiggraciós, para luego volver por el Clascar, Sant Pere de Bertí y el Grauet de l'Ullar. La catalogo como fácil, aunque para bajar por este grauet hay que usar las manos puntualmente.
Mapa: Alpina. Cingles de Bertí (E=1/25000)
IPB: 73
0h00'(310m)- Riells del Fai. Comienzo a caminar hacia la parte alta del pueblo buscando la calle Serrat d'en Guerri.
0h10'(395m)- Senda. Poco antes de salir del pueblo, tras pasar unas escaleras hechas de traviesas que no llevan a ninguna parte, encuentro unas marcas azules y me desvío siguiéndolas(N), buscando la falda del Turó de les Onze Hores. Continúo por esta senda, ganando altura rápidamente, siguiendo las flechas azules en los cruces que voy pasando.
0h55'(580m)- Desvío al Grau del Traver. En este punto dejo de seguir las marcas azules, que se van por la senda que lleva al Grau del Traver. Yo sigo por la derecha (E).
1h20'(695m)- Coll de Can Tripeta. Llego al collado y tras parar un minuto a orientarme, continúo ruta por una trialera(SE) que me lleva a la línea de alta tensión, bajo la cual discurre la senda que sube hasta el Puiggraciós.
1h40'(805m)- Puiggraciós. Amplio monte, con bonitas vistas de la zona. Hay una torre de vigilancia de incendios. Aprovecho para almorzar y comiendo a bajar hacia el santuario(NE).
2h05'(700m)- Pr C-33. Enlazo con el Pr justo al lado del santuario, que esta vez no visito. Sigo hacia el Coll de Can Tripeta(O).
2h10'(695m)- Coll de Can Tripeta. De vuelta al collado. Ahora continúo por el Pr(N) en tendido ascenso, a buscar la ermita de Sant Pere de Bertí.
2h25'(755m)- Cal Mestret. Dejo esta casa a la izquierda del camino y poco después me encuentro con una bifurcación, sigo por la izquierda, con marcas de Pr.
2h40'(800m)- El Clascar. Antiguo castillo de estilo neogótico, en ruinas. Curioso de ver. Tras una pequeña visita, continúo por el camino(N), siguiendo las marcas del Pr, a buscar el Gr-5, ya cercano.
2h50'(830m)- Enlace Gr-5. Salgo a una pista, que me llevará hasta Sant Pere de Bertí (N). En este tramo, encuentro marcas de Gr y Pr.
3h00'(820m)- Sant Pere de Bertí. Iglesia románica, que rodeo por la pista. Poco después se llega a un para de masías y tras pasar un enorme pino, el camino Gr se separa del Pr. Yo sigo por el Gr, en dirección a L'Ullar. Veo que han repintado las marcas de este tramo, con bastante criterio por cierto.
3h40'(650m)- Grauet de L'Ullar. Tras pasar bajo la masía, continúo por la senda que llevaría a Sant Miquel del Fai, pero tras una curva a derechas, encuentro el hito que marca el descenso por el Grauet de l'Ullar, único punto con alguna dificultad de la ruta, ya que tiene una pronunciada pendiente en algunos puntos y hace falta ayudarse de las manos para bajar.
4h00'(465m). Senda. Tras un vertiginoso descenso, salgo a una senda que llanea por medio de la falda. La sigo hacia la derecha(SO), a buscar la bajada más directa al pueblo. Hacia la izquierda saldría al Paller del Boll.
4h05'(450m)- Senda. Poco antes de llegar a una roca con una bandera, sala la senda que busco en pronunciado descenso(SE).
4h10'(375m)- Riells. Llego a la parte norte de Riells. Solo me queda seguir la calle hasta el coche.
4h30'(310m)- Centro. Fin de ruta.
Sacred architecture

Riells- Centro

Riells del Fai és un poble del terme municipal de Bigues i Riells, al Vallès Oriental, al sector nord-occidental de la comarca. Està situat al nord-oest de Bigues, a llevant de Sant Feliu de Codines i al sud-est de l'antic poble de Sant Pere de Bertí. És als peus dels Cingles de Bertí i del monestir de Sant Miquel del Fai, a la capçalera de la vall del Tenes. S'hi accedeix per la carretera BV-1483, d'un quilòmetre de llargada, que arrenca de la BP-1432 en el seu punt quilomètric 22,4, uns dos quilòmetres al nord-oest de Bigues.
Intersection

Senda

13-DIC-14 9:02:51
Intersection

Bifurcación- Derecha

13-DIC-14 9:16:46
Intersection

Bifurcación- Izquierda

13-DIC-14 9:38:48
Intersection

Senda al Grau del Traver

13-DIC-14 9:44:09
Mountain pass

Coll de Can Tripeta

El Coll de Can Tripeta és una collada situada a 700 m. d'altitud situat en el punt de trobada dels termes municipals de Bigues i Riells (àmbit del poble de Riells del Fai), el Figueró i Montmany i Sant Quirze Safaja, tots tres en el Vallès Oriental, si bé el darrer pertanyent a la comarca natural del Moianès. Està situat en el vessant nord-oest del cim de Puiggraciós, en la carena que uneix aquesta muntanya amb els Cingles de Bertí. És a ponent del Santuari de Puiggraciós, a llevant de Can Coll, al sud-est de Can Carbassot i al nord-est del Pollancre.
Summit

Puiggraciós

El cim del Puiggraciós està situat a la confluència dels termes municipals de l'Ametlla del Vallès, el Figueró i Montmany i Bigues i Riells, a la comarca del Vallès Oriental. És un turó amb una altitud de 808,3 m, situat al sud-est dels Cingles de Bertí, als quals s'uneix pel Collet de Can Tripeta. Forma part de la Serralada Prelitoral catalana. Al cim, hi resten vestigis d'un poblat ibèric, i, uns 100 m per sota de la cota màxima, hi trobem el Santuari de Puiggraciós. Al nord-est hi ha una torre de senyals del 1845 que ha estat declarada Bé Cultural d'Interès Nacional, i cap al sud, el veïnat del Serrat de l'Ocata, de l'Ametlla del Vallès.
Intersection

Enlace Pr C-33

13-DIC-14 10:53:20
Ruins

Cal Mestret

Cal Mestret és una masia del poble rural de Bertí, en el terme municipal de Sant Quirze Safaja, al Moianès, si bé adscrit administrativament al Vallès Oriental. És en el sector sud-oriental del terme del poble de Bertí, a prop i al nord-oest del Grau Mercader, en el vessant sud-occidental del Puiggiró. És a prop i a llevant de la masia del Traver, amb la qual masia queda relligada a través del Camí del Traver, que s'inicia a Cal Mestret en direcció a ponent.
Castle

El Clascar

El Clascar, també conegut com el castell de Bertí, és una edificació en estat ruïnós del terme municipal de Sant Quirze Safaja, a la comarca del Moianès, administrativament adscrit a la del Vallès Oriental. Pertany a l'antic poble rural de Bertí. Està situada a la part alta dels Cingles de Bertí, molt a prop i a migdia de l'església de Sant Pere de Bertí, a la parròquia de la qual pertangué. És a l'extrem oriental del terme de Sant Quirze Safaja. Al seu sud-oest hi havia hagut la masia de Can Saloma. S'hi accedeix per un antic camí rural, actualment corriol, que des de Sant Pere de Bertí s'adreça cap al sud, i en uns 650 metres mena al Clascar. En vehicle, la pista que hi permet l'accés surt del mateix lloc, però fa la volta més a l'est. El 1949 va ser catalogat com a Bé Cultural d'Interès Nacional, ja que el seu origen està relacionat amb un castell medieval.
Intersection

Enlace Gr

13-DIC-14 11:41:13
Sacred architecture

Sant Pere de Bertí

Sant Pere de Bertí és una església romànica del municipi de Sant Quirze Safaja (Vallès Oriental). Està situada a l'antiga parròquia rural de Bertí, damunt i al nord dels Cingles de Bertí, a l'extrem sud-oriental del terme municipal, al límit amb els termes de Bigues i Riells i el Figueró. Forma part de l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.
Intersection

Gr-5

13-DIC-14 11:53:31
Intersection

Grauet de l'Ullar

13-DIC-14 12:30:02
Intersection

Bifurcación- Derecha

13-DIC-14 12:48:29
Intersection

Bandera

13-DIC-14 12:52:57
Sacred architecture

Riells- Norte

13-DIC-14 13:03:27

2 comments

 • Photo of aj23

  aj23 Apr 8, 2015

  Hem fet aquesta ruta, gràcies per compartir-la. Ruta facileta, que permet córrer en molts trams. Pero que alhora és molt agradable de fer. I amb boniques vistes.
  Fins la propera

 • Photo of VU

  VU Apr 8, 2015

  Encantat que us hagi agradat. Gracies per comentar!

You can or this trail