Coordinates 1459

Uploaded November 29, 2017

Recorded November 2017

-
-
2,790 f
2,392 f
0
1.3
2.6
5.26 mi

Viewed 970 times, downloaded 41 times

near Bagà, Catalunya (España)

Sencilla ruta sortint de Bagà per visitar els Plans de Rotllàn i el monastir de Sant Llorenç prop Bagà a Guardiola de Berguedà tornant per la Via Nicolau.
Sortim de l’aparcament que hi ha a la part Nord de Bagá travessant el poble fins el carrer del Raval a on pendrem, a l’esquerra, el camí de Bagà a Terradelles tot creuant el torrent de Sant Marc pel pont del Roser.
El camí transcorre paralel a la C-16 amb bones vistes de la vall del Bastareny.
Arribats a l’alçada del Serrat de les Forques prenem una pista que, vorejant-lo ens portará pujant suaument fins els Plans de Rotllán a on gaudirem de les vistes i de les vaques i les vedelles que pastoren al prat.
Desprès de les fotos de rigor girem a la dreta per baixar per la pista que ens porta fins a Terradelles, veïnat de Bagà.
Travessant el veïnat, passem per sota la C-16, creuem el pont sobre el Bastareny i agafem un corriolet que ens puja fins el monastir de Sant Llorenç prop Bagà.

”Els edificis de l'antic monestir benedictí de Sant Llorenç prop Bagà estan situats en un petit replà que hi ha a la riba dreta del Bastareny, prop de la seva confluència amb el Llobregat, sobre la població de Guardiola de Berguedà.
Documentat des del segle IX, la construcció és bastida sobre una cripta que en planta ocupa la mateixa extensió que l'església, tres naus (la central més ampla), de tres trams cadascuna. L'edificació és producte de diferents fases constructives i reconstruccions, que des del principi van significar un encadenament força problemàtic. Tot i així, l'església superior està bellament il•luminada per finestres de mig punt i de doble esplandit i una finestra de grans dimensions.
La porta primitiva, romànica, estava situada a la façana de ponent, però va ser modificada temps després, pels volts del segle XVI. Ara resta tapada pel trasllat de l'altar a aquest sector, des de la seva ubicació original, a l'est, on ara s'ubica el nou portal.
Aprofitats en una finestra obrada a la façana de llevant, hi ha uns muntants amb decoració esculpida molt primitiva, segurament preromànica. A la banda exterior, i cisellats per la pedra, veiem uns trenats (un de tres bucles i l'altre de dos) amb una flor de molts pètals. A les cares interiors hi ha la representació d'una figura humana, tallada d'una manera molt rústica i esquemàtica.
La Diputació de Barcelona va promoure i finançar la restauració del monument. Les feines es van desenvolupar en diferents etapes entre els anys 1982 i 2008. D'aquesta manera el monestir va poder recuperar part de la significació que va tenir en el passat. El visitant hi pot accedir dissabtes, diumenges i festius, tot i que també pot concertar visites fora d'aquest horari.”

Mes info:
https://www.monestirs.cat/monst/bergue/bg16llor.htm
https://ca.wikipedia.org/wiki/Sant_Lloren%C3%A7_prop_Bag%C3%A0
Una vegada hem visitat el monastir baixem a Guardiola i retornem al punt d’inici del corriol prenent aquesta vegada la Via Nicolau que ens portarà directament fins a Bagà.
Una ruta tranquila i agradable per un matí tranquil i agradable.
Salut!
Parking

01 Aparcament

Camino
Information

02 A l'esquerra - Panell Camí Bagà-Tarradelles

Bagà
Bridge

03 Pont del Roser - Torrent De Sant Marc

Torrent De Sant Marc
Sacred architecture

04 Creu del Roser

Fita
panorama

05 Vistes

Sendero
Intersection

06 A l'esquerra

Camino
Waypoint

07 Barraca

Caseta
Intersection

08 Pista de pujada

Pista sin asfaltar
Waypoint

09 Plans de Rotllàn

Waypoint

10 Vaques

Pista sin asfaltar
Intersection

11 Pista de baixada-Vistes

panorama

12 La Talaia

Edificio
Waypoint

13 Terradelles

Calle privada
River

14 El Bastareny

Guardiola de Berguedà
Intersection

15 Fita-Sender de puixada

Vía urbana
Ruins

16 Capella en ruïnes

Ruinrs
Ruins

17 Capella en ruïnes

Terreno
Sacred architecture

18 Sant Llorenç prop Bagà

Sant Llorenç
Sacred architecture

19 Detalls

Terreno
fountain

20 Font de Sant Llorenç

Font
Waypoint

21 Guardiola de Berguedà

Carretera de Berga (C-1411a)
Waypoint

22 Barri del Reboll

Barri del Reboll
Waypoint

23 Via del Nicolau

Via del Nicolau
panorama

24 Vistes

Via de Sant Nicolau

Comments

    You can or this trail