Moving time  2 hours 12 minutes

Time  2 hours 51 minutes

Coordinates 1711

Uploaded September 9, 2019

Recorded September 2019

-
-
3,887 f
2,290 f
0
1.6
3.2
6.33 mi

Viewed 88 times, downloaded 0 times

near Berga, Catalunya (España)

La ruta comença a la plaça de Mossèn Armengou, situada als afores de Berga. Des d'allà eixim en direcció nord-oest pel camí de Berga a Capolat, que es correspon amb el modern carrer de Climent Peix.

Amb aquesta via comencem a guanyar altura a poc a poc. Al remat, arribem a la casa Nova de la Guingueta, també anomenada cal Pellecu Nou. En aquest punt, el camí de Berga a Capolat se separa del carrer de Climent Peix i tira cap a l'esquerra, també cap al nord-oest. Per aquesta seguida continuem nosaltres, i sense deixar de pujar.

És així com apleguem, en un tres i no res, a cal Ninxo. Mentre, a l'esquerra, ens queda la Granja. Després de deixar enrere cal Ninxo, el camí de Berga a Capolat tomba cap a l'esquerra. Nosaltres, però, continuem recte cap al nord-oest. No tardem en deixar, novament a la dreta, cal Bonic. Més al fons hi queda cal Miquel, que no veiem.

Uns metres més enllà, el camí es reorienta cap al nord-est i accentua l'ascensió. No tarda massa, però, en acabar. És aleshores quan eixim a la carretera BV-4241, o de Sant Llorenç de Morunys a Berga.

Ens incorporem a aquesta via cap a l'esquerra. Immediatament, però, l'abandonem i ens incorporem a un camí que, des de la dreta, arranca en direcció nord-est. De seguida, tanmateix, el camí tira cap a l'esquerra i després a la dreta, i acaba. Al final es converteix en una sendera estreta però trepitjada, que guanya altura a poc a poc.

En cosa d'un parell de minuts, enllacem amb el camí que ronda per la banda oriental la muntanya de Queralt. Girem cap a l'esquerra i comencem a pujar cap al serrat de Fullaracs. El camí, ara més obert ara més tapat, puja lleugerament fins als 925 msnm. En acabant, torna a descendir durant uns cinc minuts fins que enllaça amb els primers metres d'una pista que arranca de la carretera BV-4241.

Ara, trenquem cap a la dreta per aquesta pista i comencem a pujar a poc a poc cap al nord-oest. Uns metres més enllà, la pista tira cap a l'esquerra mentre que, cap a la dreta i pujant, naix una senda. Amb ella hem de continuar l'excursió.

Ens endinsem a partir d'aquest moment en una zona emboscada als peus dels cingles de Garreta. La vegetació frondosa que ens envolta fa que pràcticament no tinguem vistes del paisatge encinglerat d'aquesta contrada.

L'ascensió és constant i no dóna pràcticament ni un respir. Després d'uns vint minuts de pujada, el camí trenca cap al nord-est i ja manté aquesta seguida fins a guanyar la capella de sant Joan, a 1.170 msnm.

Allà enllacem amb el camí de sant Joan, o camí de ronda de Queralt, que agafem cap a la dreta, en direcció al mirador de les Guilles. Des d'aquest punt, un dels més elevats de l'excursió, fruïm d'una magnífica panoràmica cap a la banda de la Valldan i d'Avià.

Continuem pel camí de ronda de Queralt per unes escales que ens fan perdre un poc d'altura. Avancem per la banda de baix del castell Berguedà, o pic de Queralt, enlairat un centenar de metres per damunt del nostre cap.

No tardem massa en arribar a un altre dels miradors que poblen la muntanya de Queralt, el de Garreta. Allà mateix hi és també la capella dedicada a sant Ignasi de Loiola. Ara, la vista privilegiada s'estén cap a la ciutat de Berga.

Encisats encara per la imatge quasi aèrea de la capital del Berguedà, continuem el camí de ronda cap a la cova de la Troballa, on fins al 1916 hi va estar la capella de santa Elena.

D'aquest punt al santuari de Queralt hi ha poca distància. Tanmateix, nosaltres, abans d'anar a visitar la imatge de la Mare de Déu de Queralt, tirem cap a la font del Bou, que està un centenar de metres a l'oest d'aquest temple marià. Com a conseqüència d'una esllavissada, la font ja no llueix el seu característic cap de bou al brollador.

En havent vist la font, tornem sobre les nostres petjades fins al santuari de la Mare de Déu de Queralt, que visitem. Després, mamprenem la baixada cap a Berga. Primer ens adrecem cap al modern aparcament per a vehicles construït al peu del santuria. Des d'allà arranca el camí de Queralt, que pels cingles del mateix nom baixa cap a Berga.

El relleu és accidentat i són visibles els efectes de diverses esllavissades recents. Tanmateix, aquest fet no va impedir la construcció de tres capelles al peu del camí. Primer trobem la dels Dolors, en acabant, la de sant Jaume i finalment, la de sant Jacint.

En deixar enrere la dedicada a sant Jacint, el camí de Queralt a Berga ja enfila cap a cal Fumanya, situada al peu de la carretera BV-4242 o, precisament, de cal Fumanya.

Ens incorporem a aquesta via cap a l'esquerra, en direcció a l'Estret, que és dibuixat per la riera de Metge. Tanmateix, de seguida abandonem aquesta via i trenquem cap a la dreta, que és per on continua el camí de Queralt a Berga, i que en aquest tram també és conegut amb el nom de camí de Castellar del Riu a Berga.

Caminem ara per la xicoteta vall que dibuixa la riera de Metge abans de fer cap a la zona del castell de sant Ferran. Amb el camí perdem un poc d'altura abans d'arribar a la capella de sant Marc.

Després, continuem davallant cap a la riera de Metge. A l'esquerra ens queda la fàbrica abandonada del Garrigar. Al seu peu, el molí de Baró. En acabant, passem per cal Cunill, cal Bonvehí i cal Nen, i per la banda de baix d'un vell aqüeducte.

Al cap d'uns cinc minuts, arribem al castell de sant Ferran, que domina la part alta de la ciutat de Berga. És aleshores quan trenquem cap a l'esquerra per la C-1411a, o de Solsona a Ribes de Freser. La seguim durant uns metres fins que tirem cap a la dreta, baixant, per la pujada del Castell. Nosaltres, però, baixem.

Amb aquesta via entrem a la ciutat de Berga. Ara ens queda travessar-la de banda a banda per a tornar fins a la plaça de Mossèn Armengou, on havíem començat a caminar i on fiquem el punt i final a l'excursió.
Photo

Camí de Berga a Capolat / Carrer de Climent Peix

Waypoint

La casa Nova de la Guingueta

Photo

Camí de Berga a Capolat

Waypoint

Cal Ninxo

Waypoint

Cal Bonic

Photo

Camí

Photo

Carretera BV-4241

Photo

Camí

Photo

Camí

Photo

Camí

Sacred architecture

Capelleta de sant Joan

Photo

Camí de ronda de Queralt / Camí de sant Joan

panorama

Mirador de les Guilles

Photo

Camí de ronda de Queralt / Camí de sant Joan

Sacred architecture

Capella de sant Ignasi

Waypoint

Mirador de Garreta

Photo

Camí de ronda de Queralt / Camí de sant Joan

Cave

Cova de la Troballa

Photo

Camí de ronda de Queralt / Camí de sant Joan

Photo

Camí de ronda de Queralt / Camí de sant Joan

fountain

Font del Bou

Sacred architecture

Santuari de Queralt

Sacred architecture

Santuari de Queralt

Photo

Camí de Queralt a Berga

Sacred architecture

Capella dels Dolors

Photo

Camí de Queralt a Berga

Sacred architecture

Capella de sant Jaume

Photo

Camí de Queralt a Berga

Sacred architecture

Capella de sant Jacint

Photo

Camí de Queralt a Berga

Waypoint

Cal Fumanya

Photo

Carretera BV-4242

Photo

Camí de Queralt a Berga / Camí de Castellar del Riu a Berga

Sacred architecture

Capella de sant Marc

Photo

Camí de Queralt a Berga / Camí de Castellar del Riu a Berga

Photo

Vista del Garrigar

Photo

Vista del molí del Baró

Waypoint

Cal Cunill

Photo

Camí de Queralt a Berga / Camí de Castellar del Riu a Berga

Waypoint

Queralt xic

Photo

Carretera C-1411a

Photo

Camí

Waypoint

Castell de sant Ferran

Photo

Pujada del Castell

Waypoint

Berga

Comments

    You can or this trail