Moving time  3 hours 13 minutes

Time  4 hours 18 minutes

Coordinates 2256

Uploaded June 7, 2019

Recorded June 2019

-
-
1,397 f
452 f
0
2.0
4.0
8.08 mi

Viewed 122 times, downloaded 3 times

near Senija, Valencia (España)

Deze wandeling is genoemd naar de Ribereros, de seizoenarbeiders die noodgedwongen huis en haard verlieten om verder naar het noorden aan de oevers van de rivieren Júcar en Ebro te werken in de rijstvelden. Vanaf Benissa volgden ze de oude weg naar Valencia door de Barranc de la Garganta.

Op het punt dat ze een laatste blik konden werpen op de torens van de grote kerk van Benissa stond de Roca de la Salve, waar ze een gebed deden aan de beschermheilige van Benissa, de Puríssima Xiqueta, voor hun bescherming en die van hun familie die ze achterlieten. De ontberingen van de Ribereros worden in Benissa nog elk jaar herdacht op de Día de los Ribereros en er worden bloemen gelegd bij een beeld in de Calle La Puríssima van zo'n bij de Roca de la Salve biddende Riberer.Een pijnpunt voor Benissa is dat de gemeente niet langer beschikt over de originele Roca de la Salve. Die dreigde bij de aanleg van de autoweg A7 in 1977 onder die nieuwe weg te verdwijnen. Hoewel de steen eerst in Benissa terecht kwam op de Plaza de l'Esglesia Vella heeft die uiteindelijk een onopvallende plek gekregen op een afgesloten speelplein van een school (Jose Maria Paternina) in Senija (zie foto hieronder). Ondanks jarenlange inspanningen vanuit Benissa is het nog niet gelukt de steen een betere plek te geven.Andere bezienswaardigheden langs de route zijn de verschillende waterputten, in het bijzonder de Font de la Mata, een bron uit de islamitische tijd, die al honderden jaren in gebruik is. Dit is ook een prettige rustplek. Bij de Tossal del Moro zijn de overwoekerde terrassen te zien die met grote inspanning destijds zijn aangelegd door de moslimbevolking. En vanaf de toppen van de Serrellars geniet je van het prachtige 360 graden uitzicht op de Montgó, de Peñón de Ifac, de Sierra de Belluno , de Sierra de Oltà en de top van de Puig Campana.

Praktisch
* Parkeren bij het kerkhof van Benissa, te bereiken door de oprit naar de autoweg A7 te volgen en ca 300 m voor de tol rechts weer te verlaten. Linksaf het weggetje op en de borden Cementeri municipal volgen.
* In het entreegebouw van het kerkhof zijn toiletten.
* Onderweg geen horeca, dus neem iets te eten en vooral te drinken mee.

View more external

Photo

Startpunt bij het kerkhof

Photo

Duidelijke routeborden

Photo

Waterput

Photo

Hier stond de Roca de la Salve

Photo

Prachtig boompje in de berm van de A7

Photo

In dit gebied is de aarde rood

Photo

Nog een waterput

Photo

De eerste tunnel onder de autoweg

Photo

Overlap met LAW

Photo

De tweede tunnel onder de autoweg

Photo

Hier rechtsaf het paadje op

Photo

Dit is een pittig stukje steil omhoog

Photo

Eerst even naar de Font de la Mata

Photo

De Font de la Mata

De bron is genoemd naar de naar schatting 600 tot 800 jaar oude boom, een mata, oftewel een mastiekboom (Pistacia lentiscus). Het is een plant uit de pruikenboomfamilie (Anacardiaceae). De soort behoort tot hetzelfde geslacht als de pistache (Pistacia vera). Het is een struik of kleine boom die tot 8 m hoog kan worden. Het is een groenblijvende soort die aromatische hars bevat. De mastiekboom groeit op droge, rotsachtige hellingen in het Middellandse Zeegebied. De bladeren zijn donkergroen, leerachtig en hebben een lengte van maximaal 5 cm. De bladeren zijn onevengeveerd. De plant is eenslachtig. De mannelijke bloemen hebben rode helmknoppen, de vrouwelijke bloemen zijn bruin. De ronde vruchten zijn aanvankelijk rood, maar worden later zwart. De hars van de mastiekboom (mastiek) kent vele toepassingen.
Photo

Ruïne met oude waterberging

Casa dels Xaparrundos, een oude boerderij uit de 19e eeuw met een nabijgelegen cisterne met een gewelf, momenteel in een verwoeste staat.
Photo

Op naar de Serrellars

Photo

Links aanhouden richting Senija

Photo

Voormalige kalkoven

Photo

Overwoekerde terrassen

Photo

Verder naar de Serrellars

Photo

Eerste top van de Serrellars

Photo

Tweede top van de Serrellars

Photo

Hier rechtsaf naar beneden

Photo

Links om de ruïne heen

Photo

Zijzicht

Photo

Naar Benissa maar eerst even achter het bord naar de nieuwe waterput kijken

Photo

Nog een waterput

Photo

Prachtige oude boom

Photo

Waterput ingeval van bosbranden

Photo

Laatste loodjes

Comments

    You can or this trail