Time  7 hours 9 minutes

Coordinates 2829

Uploaded July 1, 2017

Recorded June 2017

-
-
1,416 f
86 f
0
2.8
5.5
11.05 mi

Viewed 433 times, downloaded 23 times

near Basondo, País Vasco (España)

Iniciem la ruta a l’aparcament de la Cova de Santimamiñe :
43º 20’ 43.3” N, 2º 38’ 13.3” W
Anem en direcció al restaurant Lezika, al final tenim una pista asfaltada que fa pujada i hi trobem uns indicadors del PR-BI 180, que és el que de moment seguirem fins el nucli rural d’Oma.
Pugem per la pista que al cap de poc es converteix en un camí que anirem seguint tot ,olt ben indicat amb les marques blanques i grogues del PR fins arribar al Bosc d’Oma, al final veurem un altre cop un senyal indicador que seguirem a la dreta per un camí que arriba a la BI-4244 que seguirem a l’esquerra fins el nucli rural d’Oma dins del la Vall d’Oma.
Només entrar en el poble a la dreta tenim el riu Oma, veurem un petit pont de pedra amb un panell que ens informa que aquest riu desapareix en un “Sumidero” un pel més avall. Seguim el corrent del riu i entrem en un peatge ombrívol però agradable on trobarem dos molins en runes i en l’últim hi ha un petit salt d’aigua, a continuació un forat mig tapat per troncs que és el “Sumidero de Bolunzulo”.
Un cop vist tornem enrere fins el pont seguim a la dreta i en el següent grup de cases girem a la dreta i seguim per la pista asfaltada fins trobar una altre casa, passem la tanca que ens barra el pas a un camí cobert per la vegetació i l’anem seguint en constant pujada deixant de banda d’altres menors.
Arribarem a una cruïlla on veurem un indicador de camí per cavalls que seguirem a l’esquerra anem seguint-lo i deixarem un que baixa cap a la vall, ja que nosaltres em d’anar pujant en direcció al cim d’Erezoñar.
Trobarem una pista cimentada que agafarem en direcció a l’esquerra que en constant pujada ens deixarà en un lloc per aparcar vehicles, seguim rectes per una forta pujada amb una barana fins que per fi veiem l’Ermita de San Miguel.
La ruta que jo estava seguint indica que darrera de l’ermita hi baixa un corriol en línia recta fins l’aparcament de la cova que veiem baix nostre, vàrem començar a baixar amb una inclinació molt pronunciada i al final per seguretat i desdibuixament del camí vàrem abandonar i prendre la decisió per tornar per on vam venir.
La tornada al ser tot baixada va ser ràpida.
Un cop arribats a Oma girem a la dreta i en per la pista asfaltada per la Vall d’Oma (2.5 Km) fins l’aparcament de la Cova , abans d’arribar-hi es veu el cim d’Eroñozar i l’aparcament i Déu n’hi do....


El tiempo indicado de 7 horas no es real, esta ruta son poco más de dos horas
Iniciamos la ruta en el aparcamiento de la Cueva de Santimamiñe:
43º 20 '43.3 "N, 2º 38' 13.3" W
Vamos en dirección al restaurante Lezika, al final tenemos una pista asfaltada que es cuesta arriba y encontramos unos indicadores del PR-BI 180, que es lo que de momento seguiremos hasta el núcleo rural de Oma.
Subimos por la pista que al poco se convierte en un camino que seguiremos todo, uy bien indicado con las marcas blancas y amarillas del PR hasta llegar al Bosque de Oma, al final veremos de nuevo una señal indicadora que seguiremos a la derecha por un camino que llega a la BI-4244 que seguiremos a la izquierda hasta el núcleo rural de Oma dentro del Valle de Oma.
Sólo entrar en el pueblo a la derecha tenemos el río Oma, veremos un pequeño puente de piedra con un panel que nos informa que este río desaparece en un "Sumidero" un poco más abajo. Seguimos la corriente del río y entramos en un peaje sombrío pero agradable donde encontraremos dos molinos en ruinas y en el último hay un pequeño salto de agua, después un agujero medio tapado por troncos que es el "Sumidero de Bolunzulo".
Una vez visto volvemos atrás hasta el puente, seguimos a la derecha y en el siguiente grupo de casas giramos a la derecha, seguimos por la pista asfaltada hasta encontrar otra casa, pasamos la valla que nos cierra el paso a un camino cubierto por la vegetación y lo seguimos en constante subida dejando de lado otros menores.
Llegaremos a un cruce donde veremos un indicador de camino para caballos que seguiremos a la izquierda vamos siguiéndolo y dejaremos uno que baja hacia el valle, ya que nosotros hemos de ir subiendo en dirección a la cumbre de Erezoñar.
Encontraremos una pista de cemento que tomaremos en dirección a la izquierda que en constante subida nos dejará en un parking, seguimos rectos por una fuerte subida con una barandilla hasta que por fin vemos la Ermita de San Miguel.
La ruta que yo estaba siguiendo indica que detrás de la ermita baja un sendero en línea recta hasta el aparcamiento de la cueva que vemos debajo nuestro, empezamos a bajar con una inclinación muy pronunciada y al final por seguridad y desaparición de la traza decidimos abandonar y volver por donde vinimos, unos cuantos kilómetros más, pero más tranquilo.
La vuelta al ser todo bajada fue rápida.
Una vez llegados a Oma giramos a la derecha y en la pista asfaltada por el Valle de Oma (2.5 Km) hasta el aparcamiento de la Cueva, antes de llegar se ve la cima de Eroñozar y el aparcamiento y no está mal ....
Waypoint

Aparcament Cova Santimamiñe

Waypoint

Bosc oma

Waypoint

Bosc Oma 1

Waypoint

Cami

Waypoint

Ermita San Miguel

Waypoint

Esquerra ruta de cavalls

Waypoint

Esquerra1

Waypoint

Moli

Waypoint

Molí i Sumidero Boluzulo

Waypoint

Oma

Waypoint

Pont cap el Sumidero

Comments

    You can or this trail