Time  2 hours 30 minutes

Coordinates 992

Uploaded March 12, 2017

Recorded March 2017

-
-
1,654 f
410 f
0
1.7
3.4
6.74 mi

Viewed 2414 times, downloaded 141 times

near Vallcarca, Catalunya (España)

BARCELONA - AVINGUDA TIBIDABO - TORRE MUNTADES - FONT DEL RACÓ - FUNICULAR DEL TIBIDABO - CASA ARNÚS - CAMÍ DE BARCELONA A VALLVIDRERA - PLA DEL MADUIXER - CAMÍ DE CAN BORNI - FONT DE CAN BORNI - COLL DE LA MOLA - CARRETERA DE VALLVIDRERA AL TIBIDABO - MENTORA ALSINA - EL TIBIDABO/PUIG DE L'ÀLIGA - CAMÍ DE L'OBSERVATORI - OBSERVATORI FABRA/TURÓ DE LA FONT DELS OCELLETS - CAMÍ DE VALLVIDRERA A BARCELONA - CARRETERA DE LES AIGÜES - TURÓ DE CASTANYER - CLOT DE L'INFERN - PARC DE TEODOR ROVIRALTA - PLAÇA DE LA CENTRAL - AVINGUDA TIBIDABO

La ruta s'inicia al lloc conegut com la Rotonda, on conflueixen la plaça Kennedy, l'avinguda del Tibidabo i el passeig de sant Gervasi, junt a la parada del Tramvia Blau.

Des d'allà comencem a remuntar l'avinguda del Tibidabo en direcció oest, la qual se superposa al torrent del Frare Blanc, o torrent de l'Infern. A banda i banda de via podem observar grans torres de finals del segle XIX i primeries del segle XX, l'ús de les quals ara és divers: habitatges, centres mèdics, consulats...

A la fi, arribem a l'encreuament amb la ronda de Dalt. La creuem i, tot seguint cap a l'oest, continuem per l'avinguda del Tibidabo. Ara passem a tocar de l'entrada de la Torre Muntades.

Sense deixar de guanyar altura, a la dreta, se'ns obre el parc de la font del Racó, que recorrem i on visitem la Font que li dóna nom. Per un bonic camí en ziga-zaga ascendim fins a la plaça del doctor Andreu. Allà hi és l'estació del funicular del Tibidabo.

Nosaltres, però, disposats a pujar-hi a peu a aquesta muntanya, continuem a la dreta per la carretera de les Aigües, o camí de Barcelona a Vallvidrera, o carretera de Barcelona a Vallvidrera, que ací s'anomena carrer de Manuel Arnús. De seguida veiem, a mà esquerra, la imponent casa Arnús, que es feu construir aquest metge català l'any 1903. Per contra, a la part septentrional del nostre camí, s'obre la vall del torrent de can Borni, anomenada clot del Maduixer, que ens separa dels barris del Maduixer i de Vallpar.

En poc més de cinc minuts apleguem al pla del Maduixer. Allà tombem a l'esquerra, en direcció est, per a seguir per la carretera de les Aigües. Però immediatament l'abandonem perquè a la nostra dreta arranca un corriol engraonat cap al sud i seguim per ell.

Després d'uns metres, la senda ens reorienta cap a l'oest. Avancem per la part alta del torrent de cal Borni, arrecerats en alguns punts a la part inferior de les vies del funicular del Tibidabo. En la part final del corriol girem cap al nord i, de sobte, ja hi som al camí de can Borni.

Continuem a la dreta pel camí de can Borni. No deixem en cap moment de guanyar altura fins a arribar a un coll a uns 380 msnm. Es tracta del turó dels Penitents, situat a un encreuament de camins. Nosaltres continuem a l'esquerra, pel que veníem, en direcció al Tibidabo.

Després d'uns deu minuts més de pujada passem per la font de can Borni i, als cinc minuts, eixim al coll de la Mola, a poc més de 430 msnm.

Girem cap al sud, a l'esquerra, per la carretera BV-1418, més coneguda pel nom de carretera de Vallvidrera al Tibidabo. Resseguint-la durant uns deu minuts, apleguem al peu de la muntanya més elevada de la serra de Collserola, el Tibidabo, antigament anomenada puig de l'Àliga. Nosaltres, però, l'envoltem fent cas de les marques de PR.

En havent passat a la vora de l'edifici de la Mentora Alsina, de primeries del segle XX i en l'actualitat okupat, creuem la carretera per a pujar per una sendera que naix a la dreta amb gran pendent.

L'agafem i pugem ràpidament un bon desnivell. Arribem a un accés del parc del Tibidabo, on hem de girar a l'esquerra per a buscar de nou la carretera de Vallvidrera al Tibidabo. Una vegada fem cap a ella, tombem a la dreta, cap al nord. Passem a tocar de Villa Tibidabo, una de les cases de primeries del segle XX que formen la colònia del Tibidabo, i finalment apleguem al cim d'aquesta muntanya, antigament anomenada el puig de l'Àliga, on trobem tant la Basílica del Sagrat Cor com el parc d'atraccions del Tibidabo.

Fem una aturada i continuem l'excursió per la carretera de Vallvidrera al Tibidabo, en direcció oest, per tal d'envoltar per complet el cim de la muntanya, tot passant per davant del Gran Hotel La Florida. Al remat, eixim novament a prop de la Mentora Alsina, cap a on ens adrecem de nou.

Passat l'encreuament on abans ens havíem desviat per a pujar al cim del Tibidabo, continuem per la dita Carretera que baixa a Vallvidrera fins a poc abans del coll de Casadet, punt el qual arranca el camí de l'Observatori que, en uns cinc minuts, ens porta a l'observatori Fabra, ubicat al cim del turó de la font dels Ocellets, també dita font del Cigró o font de l'Observatori.

En havent visitat l'indret, desfem les nostres passes fins a trobar, a mà esquerra, una sendera que, tot deixant a migjorn el clot del Cigaló, on conflueixen els torrents que formen el de Bellesguard per sota de Betlem, antic manicomi emprat fins a mitjan segle XIX, perd altura a poc a poc per a trobar el camí de Vallvidrera a Barcelona.

L'agafem fins a sortir a la carretera, o passeig, de les Aigües. Ací hem de tombar a la dreta i continuar per ella durant uns cinc minuts, tot envoltant el clot de l'Infern per la seua banda superior.

A la fi, un banc que mira a l'nord-est, mirador privilegiat sobre Barcelona, ens marca el cim del turó de Castanyer. Des d'allà agafem una senda en direcció a la ciutat que baixa, en ziga-zaga i ràpidament, per un terreny bastant incòmode cap al clot de l'Infern i fins al carrer de Manuel Ramon.

Resseguint aquesta via, anem a buscar l'avinguda del Tibidabo, creuem el parc de Teodor Roviralta i fem cap al carrer d'Isaac Newton des d'on, per la plaça de la Central, ens reincoporem a l'avinguda del Tibidabo i donem per acabada la ruta.
Avinguda Tibidabo
Torres
Recte
Torre Muntades
Avinguda Tibidabo
Dreta
Font del Racó
Esquerra
Dreta
Esquerra
Barcelona
Dreta
Funicular del Tibidabo
Casa Arnús
Tibidabo
Camí de Barcelona a Vallvidrera
Torrent de can Borni
Pla del Maduixer
Esquerra
Escales
Senda
Senda
Senda
Barcelona
Dreta
Observatori Fabra
Turó dels Penitents
Esquerra
Recte
Camí de can Borni
Font de can Borni
Recte
Coll de la Mola
Esquerra
Tibidabo
Vista
Mentora Alsina
Barcelona
Dreta
Senda
Esquerra
Dreta
Torres modernistes
Tibidabo
Temple del Tibidabo
Torre de Collserola
Vista
Carretera de Vallvidrera al Tibidabo
Vista de la torre Miralluny
Vista
La Florida
Vista
Esquerra
Camí de l'Observatori
Observatori Fabra / Turó de la font dels Ocellets
Esquerra
Senda
Senda
Observatori Fabra
Esquerra
Recte
Barcelona
Camí de Vallvidrera a Barcelona
Carretera de les Aigües
Font
Barcelona
Turó de Castanyer
Senda
Esquerra
Esquerra
Santa Maria de Valdonzella
Senda
Dreta
Dreta
Bassa
Santa Maria de Valdonzella
Dreta
Esquerra
Torrent del Frare Blanc / Torrent de l'Infern
Dreta
Parc de Teodor Roviralta
Esquerra
Dreta
Dreta

Comments

    You can or this trail