Coordinates 2131

Uploaded April 13, 2018

Recorded April 2018

-
-
492 f
135 f
0
1.9
3.8
7.57 mi

Viewed 340 times, downloaded 9 times

near El Puig, Catalunya (España)

Ruta circular que transcorre pels termes de El Vendrell, Calafell i Bellvei per arribar al Castell de la Muga caminant en gran part per senders i boscos fugint sovint de les urbanitzacions tant comuns a la zona
Deixem el cotxe al pàrking que hi ha a l’avinguda del Torrent del Lluch al costat del tanatori del Vendrell i anem a buscar el Camí Vell de Calafell que surt perpendicular als murs del cementiri.
Passem per sota de la N-340 i continuem fins arribar a la urbanizació de Edén Parc que travessem ràpidament per agafar el camí que voreja les instal.lacions del Golf El Vendrell.
Al poc de deixar el golf, a prop de les ruïnes del Badeixo, creuem la C-32 i prenem una pista de la que ens desviem un moment per visitar una cabana de pedra seca de les moltes que sovinteixen a la comarca.
Desprès de fer una mica de dressera tornem a la pista. Al poc trovem un sender a l’esquerra que ens porta per la zona del Turó de la Font fins a la vora de Calafell.
Creuem per sota la C-31 i per sobre la C-32, passem per la zona de Els Carquinyolis i vorejem el Parc Empresarial Calafell per agafar una pista que pasa al costat de les ruïnes de Mas Canyís i al poc es converteix en sender.
Pujem poc a poc travessant el bosc de La Fontanilla fins arribar al Pou de la Muga, al costat de la carretera que ve de Baronis de Mar. Vigileu, el pou no està protegit.
Creuem la carretera y ens dirigim al Castell de la Muga que està a l’altra banda, molt a prop.

CASTELL DE LA MUGA:
”És un castell situat al cim d'un turó, a 154 m d'altitud sobre el nivell del mar. Es troba en molt mal estat. Presenta encara alçades tres torres. A la banda lateral dreta en veiem dues de cilíndriques i emmerletades que presenten una torratxa i una sèrie de matacans sostinguts per cartel•les. A l'esquerra es pot veure una torre de tipus quadrangular rematada per merlets i amb un matacà. Malgrat estar molt enderrocat encara es poden observar una sèrie de finestres rectangulars. L'edifici està realitzat en maó i ferro. En una fotografia del 1950 (Els castells catalans, Editorial Dalmau) es pot observar l'atac que ha patit l'edificació amb el pas dels anys.
És un casal fortificat documentat el segle XI. L'antic mas de La Muga és documentat ja en el segle XI. El mas fou objecte d'una restauració poc afortunada precedida d'una destrucció per tal d'aprofitar els materials. Les reformes foren inspirades per una dona rica de Bellvei que volia viure còmodament fora de Bellvei però veient cada matí el seu poblet. El castell obtingué un aspecte carrincló. Avui dia el seu aspecte és deplorable, ja que, en ser abandonat, ha envellit molt de pressa a causa del temps i la incúria.
És un edifici declarat bé cultural d'interès nacional.”


Deixem el Castell en dirección est tot passant al costat de un pi recargolat i creuem de nou la carreter per buscar un sender que ens portará per la zona de Les Comes i passant al costat de una gran alzina, fins a la part del darrera de l’Hospital del Vendrell.
Desde aquí, i ja per asfalt, tornem fins a l’aparcament.
Aques recorregut està basat en un de compartit per Totnatura (https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/150111-castell-de-la-muga-i-calafell-des-del-vendrell-8640246) al que hem fet algunes modificacions sobre la marxa.

Salut
Parking

01 Aparcament

Deixem el cotxe a un aparcament a prop del Tanatori del Vendrell
Waypoint

02 Tanatori del Vendrell

Tanatori i cementiri del Vendrell
Intersection

03 Camí Vell de Calafell

Prenem a la dreta el Camí Vell de Calafell
Ruins

04 Ruïnes

Tunnel

05 N-340

Tunnel sota la N-340
Waypoint

06 Edén Park

Arribem a la urbanització de Edén Park
Sports facility

07 Golf El Vendrell

Ruins

08 Ruïnes

Ruïnes de la masia del Badeixo.
Bridge

09 Pont C-32

Waypoint

10 Cabana de pedra seca

La barraca (de vinya), caseta de pedra, cabanya, maset, casup (a la Marina), catxirulo (Camp de Túria i Horta Nord) o casot (a la plana del Rosselló) és una construcció rural obrada en pedra seca que té diferents usos, com ara servir d'aixopluc, per a desar-hi eines o com a alberg de bestiar, entre altres. Se'n troben arreu dels Països Catalans i per tot l'espai Mediterrani i altres àrees on hi hagi abundància de pedres, com ara la península Ibèrica, França, Itàlia, algunes regions d'Escòcia, etc. Per a la construcció d'aquests habitacles s'utilitzen materials que es tenen més a l'abast. A la comarca del Bages, per exemple, els materials utilitzats són: terra, canyes, fusta, pedra i la combinació d'aquests dos últims elements. Tanmateix, la majoria de les anomenades "barraques de vinya" s'han construït íntegrament de pedra i lligades en sec.
Intersection

11 Pista

Tornem a la pista i a l'esquerra
Waypoint

12 Turó de la Font

Passem a prop del Turó de la Font
Waypoint

13 Calafell

Arribem a la part nord de Calafell creuant la C-246A
Tunnel

14 Tunnel

Tunnel per sota de la C-31
Bridge

15 Pont C-32

Tornem a passar per sobre de la C-32
Waypoint

16 Els Carquinyolis

Waypoint

17 Parc Empresarial Calafell

Intersection

18 Pista a l'esquerra

Pista a l'esquerra una mica amagada.
Waypoint

19 A l'esquerra

Ruins

20 Mas Canyís

Mas Canyís en ruïnes
Intersection

21 Sender

panorama

22 Vistes

Waypoint

23 Pla petit i basa

Anem a trobar un sender amagat a l'esquerra que hem deixat abans del pla
Waypoint

24 La Fontanilla

Waypoint

25 Pou de la Muga

Arribem al Pou de la Muga. Vigileu, no està protegit.
Castle

26 Castell de la Muga

Edifici propietat de la família Parellada-Vilella, que apareix ja documentat el segle XI. De l'antiga construcció només queda en peus una part de la torre quadrada i un parell de torres cilíndriques.
Tree

27 Pi espectacular

Waypoint

28 Pou

Pou a la bora del camí
Intersection

29 A l'esquerra

Tree

30 Alzina

Alzina centenaria en un pla amagat
Waypoint

31 Les Comes

Waypoint

32 Hospital del Vendrell

Passem per derrere del Hospital del Vendrell

Comments

    You can or this trail