Time  6 hours 26 minutes

Coordinates 1348

Uploaded August 29, 2017

Recorded August 2017

-
-
3,687 f
2,800 f
0
2.2
4.5
8.92 mi

Viewed 240 times, downloaded 11 times

near Prades, Catalunya (España)

Circular que un cop i altra ens du al mes alt de la serra de la Gritella passant per camins i graus oblidats amb la intenció de poder descobrir on es l'inici d'alguns que encara no coneixem per en dies propers atansar-nos-hi i gastar algunes hores en obrir-los de nou.
Cal dir que encara que passem per quatre graus, com que la diferència de nivell d'aquesta serra no es molt gran, passem per poc dels 500 metres de desnivell que afegits a la llargària de 14 quilometres es transforma en una circular de mig dia.
Hem situat l'inici al coll de Forcals, un discret coll que fa la carretera de Cornudella del Montsant a Prades (T-701) a tocar de la Casa de Colònies English Summer.
No hi ha massa lloc per aparcar, però just al inici de la pista per on surt el GR 171 trobarem lloc per un parell de vehicles.
Seguirem la pista que aviat esdevé sender dirigint-se decidit cap el coll del Toniet deixant a la nostra dreta una bassa contra incendis, es destacable el color vermellós del terreny com es habitual a les muntanyes de Prades.. Ens creuarem amb una nova pista, el GR ve per la esquerra, seguirem a la dreta i encara que trobarem dues bifurcacions mes, la nostra direcció serà sempre "Coll del Vidrier".
Passem sota una línia de alta tensió i deixem a la dreta el quilòmetre 20. La pista gira a l'esquerra i aviat esdevé sender que s'enfila pel cingle. Una mica d'esforç, una curta grimpada i fem cap a un gran replà, Un pal posa "Pla de la Guàrdia". Dirigim la mirada i les nostres passes cap el sud est sense camí clar fins localitzar un pal plantat a la vora de una desdibuixada pista; des de aquí seguirem vers el sud oest passant vora dues torres de alta tensió i un cop passades podem dir que som al cim de la Gritella (1139 m). seguirem per la vora del cingle, un cop saltant per damunt de les erosionades roques i altre sortejant el coscolls i matolls fins descobrir un nou pal, "Grauet de l'Heura". Decididament baixarem per ell, es un grau distret, amb moltes giragonses pel mig d'un bonic bosc de pins. Però cal anar amb compte ja que el desnivell es important i podem fer alguna culada si volem anar massa rapits. Unes fites situades estratègicament ens ajudaran en la nostra comesa.
Fem cap sota la línia de alta tensió que seguirem cap a l'esquerra fins entroncar amb una pista molt a prop del coll del Salvadoret al que arribarem en molt poca estona.
Al coll hi ha una cruïlla de pistes, seguirem per la de més a l'esquerra que rep el nom de "Camí Baix de la Gritella". Hem de deixar la pista en una bifurcació quasi imperceptible, com a guia podem dir-vos que es a mes o menys 650 metres del coll del Salvadoret, que es tracta d'un camí ample però molt brut, que hi ha un arbre caigut a cada costat de la pista i el de l'esquerra indica el camí a seguir, i les coordenades UTM son:

31T E 328895; N 4574059 i l'alçada 959,8 metres.

Passarem alguns arbres caiguts per la neu i el vent del hivern passat, deixarem a la nostra dreta un bonic teix farem cap a una mena de plaça, probablement una antiga carbonera ja que el lloc es ple d'alzines, on la pista es bifurca, la de la esquerra que puja es el perdut Grauet del Perdiu, nosaltres seguirem el de la dreta que baixa fent cap de nou a la pista no sense passar per sota de mes arbres caiguts.
Deixem a la dreta una pista que baixa al mas d'en Lluc i el sender del grau del Llop a l'esquerra fent cap després d'uns 800 metres al final de la pista on hi ha una bassa contra incendis, una bonica i alterosa roca i l'inici del Grau d'en Saura amb un pal indicador. Ens enfilem a la serra pel grau amb força inclinació.
Un cop dalt, un pal indica el final del grau, al seu costat una fita i una pista que seguim cap a l'esquerra al poc deixem a l'esquerra un pal que indica com baixar pel grau del Llop, altre cosa es que sigui molt perdedor, doncs he llegit comentaris desaconsellant-ho
espero que quan hem decideixi a fer-ho tingui la sort de trobar-lo.
La pista que transcorre per mig del bosc i ens durà al coll de l'Andreu es llarga i oberta, es ha dir, trobarem molt poca ombra pel que cal anar-hi preparat (aigua i barret) i si pot ser no agafar l'època de mes calor. Mes o menys a la meitat de camí cap el coll deixem a la dreta el camí vell de Siurana a Prades, un antic camí que passant pel coll del Vidrier, el coll de l'Andreu i el pla dels Bassots permetia anar d'una població a l'altra relativament rapit i segur.
Al coll de l'Andreu trobarem un altre encreuament de pistes, per la dreta la que ve de la Febró, Masos de Galzeran i mas d'en Porrera; al recte fa cap a la Font del Pla per un costat i a Prades pel coll del Vidrier per l'altra i la nostra i que originàriament ve de Siurana pel Pla dels Bassots i el coll del Ginebre.
No en seguirem cap, doncs girarem 90 graus cap a l'esquerra per anar a seguir un corriol que puja decidit tot seguint la línia elèctrica fins fer cap de nou dalt la serra. Un cop hi arribem, no cal anar fins el cingle, sinó que girarem poc a poc cap a la dreta (nord est) per anar a cercar una pista que primer de terra i després de grava arranjat com a "Camino Natural" pel Ministeri de Foment, ens durà fins el Mirador de Prades tot travessant el Pla de la Guàrdia.
El mirador es un excel·lent balcó sobre tota la plana de Prades amb els Sega-lassos al davant separant-nos de les Garrigues; a l'esquerra Albarca en primer terme i la serra de Montsant, a la dreta les muntanyes de Prades amb el poble en primer terme i com un guardià el Tossal de la Baltasana al seu darrera.
Deixem el balcó i girant cua tot seguint el camí indicat com ha "Cova d'en Jordi". primer sembla que es despengi, però no es així, segueix una llisera i s'interna en el bosc fins creuar una pista, es el GR® 171/GR® 65.5 (Camí de Sant Jaume). Seguim baixant i la inclinació es més accentuada, es el grau de la Torruella que descendeix per roques relliscoses fins fer cap a la cova d'en Jordi, una balma de reduïdes dimensions; seguim baixant ara ja per terreny menys accidentat i fem cap a una pista que per l'esquerra passem el coll de la Drecera i fem cap a una bifurcació amb pal de senyals de "Fomento" , no se el que vosaltres penseu, però jo cada cop que els veig penso que s'han malversat un munt de diners en informació innecessària i mal posada, que ven dirigida i adequadament assessorada hagués pogut ajudar moltíssim en lo que de senderisme es tracta.
En fi, seguim el "camino Natural" cap a la dreta i fem cap a la T-701, uns 700 metres per ella en direcció oest i farem cap al punt de partida.
Aquest tram per carretera ens el podem estalviar seguint la pista de GR® 171/GR® 65.5 (Camí de Sant Jaume) fins el coll del Toniet i desfer els pasos del tram per on hem començat.
Mapes utilitats per aquest recorregut:

CAMINS DEL PRIORAT NORD (Editorial Piolet) 1:30.000 1a edició maig 2012

MUNTANYES DE PRADES (Editorial Piolet) 1:25.000; 4a edició revisada abril de 2013

XVII CAMINADA PEL MASSÍS DE LES MUNTANYES DE PRADES de la Associació d'Amics de les Muntanyes de Prades (AAMP) també de la Editorial Piolet, del 2 d'octubre de 2016
Parking

INICI I FINAL AL COLL DE FORCALS

Inici per la pista senyalitzada com a GR® 171 /GR® 65.5, i lloc per un parell de vehicles.
Intersection

GR® 171/GR® 65.5

Seguim un curt tram de pista i seguin les marques del GR® la deixem per un sender a l'esquerra que per terreny de saldò s'enfila cap a la cinglera.
Lake

BASSA CII

Deixem a la dreta entre matolls i pins una bassa contra incendis.
Information

PAL I PISTA

Al coll del Toniet trobem una pista i un pal de senyalització vertical, deixem el GR® que marxa cap a l'esquerra en direcció a Prades pel coll de la Drecera i seguim la pista cap a la dreta en direcció a Prades pel Coll del Vidrier. Aquesta direcció no la deixarem en les dues properes bifurcacions que trobarem.
Information

BIFURCACIONS

En pocs metres en trobarem dues, "Caminos Naturales" a senyalitzat part d'aquests camins i a la primera feta per "Fomento" i trobarem la seva particular senyalització on cal destacar que per anar de aquí a la font del Pla, probablement es mes curt i menys perdedor en sentit contrari, ja que per aquí cal pujar la serra i baixar per l'altra costat passar pel coll de l'Andreu; sent tot una mica perdedor. Deixem el camí a la dreta que baixa un xic i seguirem per l'esquerra amb balises de "Fomento" i que puja una mica; al poc ens trobarem amb una altre bifurcació amb el pal amb sagetes de color verd, igual que el primer que hem trobat, el veiem de front pel que seguirem el camí cap a la dreta en la direcció "Prades pel coll del Vidrier".
Intersection

PAL 'PLA DE LA GUARDIA'

Seguim la pista amb força balises, fem un tomb cap a l'esquerra tot pujant. Acaba la pista. A la dreta una mena de sender de forta pujada amb balisa, suposem que es el grau del Pau Blai. Penso per mi que millor hagués estat no posar la balisa i en el seu lloc posar-hi un pal amb el nom del grau ja que mentre pugem anirem trobant mes i mes balises, un gasto crec que una mica inútil ja que es molt difícil fer marrada. Ens hi enfilem i després d'una curta grimpada fem cap dalt de la serra de la Gritella, un pal amb sageta s'albira a l'esquerra, una balisa enfront i un pal de senyalització del Reus Deportiu a la dreta. Cap on anar?. Anem primer al pal, després a la balisa i per acabar cap el pal.
Summit

PAL GRAU PAU BLAI

Ja amb una vista extensa de tot el pla, albirem un pal amb sagetes verdes mirant cap el sud est, hi anem pues per aquell lloc trobarem una pista. El pal senyala a la dreta "Prades pel Coll del Vidrier", el que no diu es que el sender es difícil de trobar ja que estem en una zona molt rocosa i no deixen marques les petjades, anirem passant pel lloc més idoni per a nosaltres sense deixar el cingle massa lluny. A l'estona i a prop de dues torres de alta tensió passem pel cim de la serra de la Gritella (1138 m)
Waypoint

CIM

Information

PAL GRAUET DE L'HEURA

Per aquest grau va pujar el octubre de l'any 2016 la XVII Marxa organitzada per l'Associació d'Amics de les Muntanyes de Prades (AAMP). Nosaltres aquest cop farem el mateix però en sentit contrari, es ha dir, baixarem per ell no sense molta cura ja que es tracta d'un grau molt inclinat. El grau es torna una mica perdedor a mida que s'arriba a baix, sort que hi han moltes fites que ens ajudaran. Si hi passeu procureu que les fites estiguin mantingudes i així mai perdrem el bon camí.
Intersection

ENCREUAMENT AMB SENDER

Finalment el grau acaba en un tallafocs on ens creuem amb un sender que seguim cap a l'esquerra fent cap en uns pocs metres a una pista que també seguirem cap a l'esquerra deixant el tallafocs i la línia elèctrica de alta tensió a la nostra esquena.
Intersection

PISTA, GIREM A L'ESQUERRA

La pista deixa ràpidament el tallafocs i es dirigeix cap el coll del Salvadoret. La seguim cap a l'esquerra. Ull que durant uns mil metres no trobarem cap informació i es un tram molt important d'aquesta circular.
Mountain pass

COLL DEL SALVADORET

Es un encreuament molt important per a nosaltres de pistes, cal no fer marrades, la nostra, ve del coll del Toniet; la primera de la dreta que gira fort bifurca més tard i una ramal ve del coll de Forcals i l'altra de la T-701. Hem de seguir la de més a l'esquerra on uns metres mes tard deixarem una bifurcació a l'esquerra que va a un mas ne construcció o reforma i al poc una altre a la dreta que també va a un mas.
Intersection

DEIXEM PISTA

MOLTA ATENCIÓ EN AQUEST PUNT! No hi ha cap indicador, ni fita, només hi ha un arbre tombat a la dreta de la pista per on anem, i un altre a l'esquerra en la mateixa situació, fixeu-vos en la fotografia. Cal adonar-nos que de l'esquerra, just on esta l'arbre caigut, surt una mena d'antiga pista molt plena d'herba, es la nostra. Cal dons anar a l'esquerra. Val ha dir que aquest passat hivern la climatologia ha fet caure molts arbres i alguns de ells son al mig del camí, cal doncs anar escollint el millor punt per passar per sota.
Tree

TEIX

Vora la vella pista, un bonic exemplar de teix. Aviat deixarem la pista per la que anem.
Intersection

BIFURCACIÓ

Una bifurcació amb ambdós camins força herbats. Crec que el de l'esquerra es el que puja a la serra anomenat grauet del Perdiu, com ara no es aquest el nostre destí, seguim pel de la dreta que baixa un xic i no per això deixarem de trobar arbres caiguts.
Photo

BASSA, PAL ROCA I GRAU

Ja de nou en una pista que seguim cap a la esquerra tornem a trobar complicacions en forma d'arbres caiguts però com que es un camí forestal de seguretat ràpidament els han tallat per deixar pas, es el "Camí Baix la Gritella", segons diu un pal a la vora dreta del camí. Al final de la pista, una bassa contra incendis, de aquí la importància de deixar-la neta. Al seu darrera la bonica i aïllada roca anomenada Foradada, Puntal o Frare; al costat esquerra el pal de senyalització del grau d'en Saura per on pugem pel costerut sender fins dalt la Serra. Lluny albirem la serra de Montsant amb el poble de Albarca al seu davant.
Information

DALT LA SERRA

El sender acaba entroncant-se amb la pista que ve de Siurana i mena cap el coll de l'Andreu. hi trobem un pal, i una fita. Seguim la pista cap a l'esquerra en direcció est.
Information

PAL GRAU D'EN LLOP

No passa gaire estona que de seguida veiem a la vora esquerra de la pista una petita clariana on hi ha un pal de senyalització, es l'inici del grau del Llop, curiosament hi ha diversitat d'opinions, mentre uns diuen que hi han pujat, però amb dificultat, altres diuen que no es practicable i que està perdut, en fi, proveu-lo i cadascú que opini el que li sembli. Seguim per la pista. Fem una suau baixada on la pista es un xic pedregosa i deixem a la nostra dreta el Camí Vell de Siurana a Prades, i a la nostra dreta un desdibuixat i fitat corriol que fa cap al inici del grauet de l'Heura. Seguim per la pista.
Lake

BASSA CONTRA INCENDIS

A la dreta i un xic apartada de la pista.
Intersection

COLL DE L'ANDREU

Ja fins el coll de l'Andreu continuarem per la pista. Allí trobarem una encreuament de pistes, al recta aniríem al coll del Vidrier i de allí a Prades. Per la dreta faríem cap a la Febrò. Nosaltres no seguirem cap d'aquestes pistes sinó que girarem cap a l'esquerra per seguir un sender de forta i llarga pujada cap a la serra, per sota mateix de la línia elèctrica d'alta tensió. Poc abans d'arribar a la cinglera deixarem el grauet de l'Heura lluny a l'esquerra i girarem cap a la dreta a la recerca de una pista de terra en direcció nord. Seguirem el "Camino Natural" durant uns dos quilòmetres i farem cap al Mirador de Prades.
panorama

MIRADOR

El mirador es una excel·lent talaia sobre el priorat, amb la serra de Montsant, els Segalassos, el tossal de la Baltassana i les muntanyes de Prades amb la població sota nostre. deixarem el mirador girant cap a la dreta vers un pal de senyalització que ens durà a una re lleixa per anar baixant cap el grau de Torruella i la Cova d'en Jordi.
Intersection

GRAU DEL TORRUELLA

Es tracta d'un grau amb força pendent, pedregós i un xic complicat de baixar, però res que no es pugui superar amb paciència; fa cap a la pista del GR 172. El trobarem baixant i després de creuar una primera pista que per l'esquerra torn al lloc d'inici d'aquesta sortida, es una altre possibilitat d'acabar el recorregut que evita el fer uns 800 metres per carretera, però a la vegada es molt menys interessant
Cave

COVA D'EN JORDI

Petita balma situada dins del bosc i a mig camí de baixada. El grau entronca amb la pista del GR 172 que seguim a l'esquerra i passem pel coll de la drecera deixant enrrere el turó del mirador.
Intersection

CRUÏLLA PISTES

Poc després fem cap a un encreuament, deixem el GR i anem cap a la dreta tot baixant per ample pista de "Caminos Naturales".
Intersection

CARRETERA I FINAL

Fem cap a la T-701 que seguim uns 800 metres cap a l'esquerra fins fer cap al punt inicial.

4 comments

 • Photo of Albosc Albert

  Albosc Albert Sep 6, 2017

  Molt bona ruta! Llarga descripció i carregada de fotos. A més, m'encanta la idea que teniu de reobrir alguns graus ;) Ànims i sort amb tot, Joan!

 • Photo of Joan Marquès Griñó

  Joan Marquès Griñó Oct 1, 2017

  Moltes gràcies pel comentari i pels ànims. Ara estic recuperant un antic camí entre el pantà de Cornudella de Montsant i el Coll de les Esplugues per on passa l'actual PR-C 7.1

 • lermi Jan 8, 2019

  Hola Joan, jo també em dic Joan i també m'agrada recuperà graus i el que surti tot fent camí ;-)
  El que no tinc "de moment" és tanta paciència per editar les rutes amb la claredat que tu ho fas.
  M'ha agradat molt la ruta que fa poc he fet en part i que segur que faré aviat en la seva totalitat, i si ses cau, algun tram mes de la zona.
  Gràcies per la teva ruta i les que vinguin.
  Joan

 • Photo of Joan Marquès Griñó

  Joan Marquès Griñó Jan 10, 2019

  Joan, lo de comentar les rutes només du a intentar facilitar el recorregut a aquell que el vulgui repetir però crec que potser no cal ser tant exhaustiu com el que jo comento. Et vull animar a que publiquis les teves, amb una precaució, cal primer estar segur de que el track conté només la continuïtat del sender sense fer marrades.
  Molt content de que t'agradi recuperar senders ja que cada cop en som menys els que ens podem dedicar a aquesta tasca.
  Agraït pel comentari sobre aquest recorregut per les muntanyes de Prades.

You can or this trail