Time  9 hours 20 minutes

Coordinates 1964

Uploaded May 6, 2016

Recorded May 2016

-
-
3,172 f
1,784 f
0
3.4
6.9
13.8 mi

Viewed 124 times, downloaded 0 times

near Mont-ral, Catalunya (España)

Recorregut circular per les muntanyes de Prades força exigent degut als seus casi 1000 metres de desnivell i als mes de 20 quilòmetres de llargària i que conté tant zones solejades com ombrívoles i fresques lo que fan que sigui un itinerari apte per a fer durant tot l'any això si, evitant els dies de les fortes calors a l'estiu que seque tots els rius i rierols o les baixes temperatures d'hivern que glacen les fonts i els tolls del camí.
Sortim de Mont-ral seguint el GR® 7 en el sentit de anar cap a La Riba (oest), i abans d'arribar al encreuament de carreteres el deixem de sobte per una pista que surt per l'esquerra i que al poc creua la TV-7041. seguim per camí ample tot baixant fins fer cap al Torrent de la Coma que seguim cap a l'esquerra (nord-oest) vers el Brugent; ara el camí es més ombrívol i herbat i trobem algún toll i petit salt d'aigua.
Molt avançat el torrent, deixem a la nostra esquerra un toll d'aigua amb un bonic salt. Clar que en époques de calor aquest rierol no existeix per la sequera.
Per fi arribem al Brugent, molt a prop del molí d'en Fort, el creuem, a l'altre costat trobem una pista que seguim cap a l'esquerra en forta pujada.
Al costat esquerra del camí s'alça espectacular l'enorme Roca Monera amb un extraordinari extra plomat que deu de fer les delícies dels escaladors més agosarats.
Deixem el camí ample per seguir-ne un de més estret però molt ben traçat en direcció a Farena i a la dreta, dins d'un terreny particular albirem una bonica cabana de pedra seca.
Ja a Farena, entrem per un carrer envoltat de roses i fem cap a l'era de cal Fort on també i trobarem una font. Seguim el carrer de la Font i passem a tocar el restaurant Brugent per poc després baixar per les escaletes del carrer Major en direcció a la font Calenta.
Ja a tocar de la carretera, ens desviem uns metres de la ruta per anar a veure la font Calenta que fora recuperada per Macià Mallol i els seus nets. Se li va retre un homenatge l'agost de l'any 2003..
Deixem la font calenta i seguim uns metres la carretera fins trobar un pal de senyalització vertical del PR-C 20 que deixa la carretera i en forta pujada s'enfila per l'esquerra trobant trams empedrats.
A les envistes de la Cadeneta, nucli de població amb 12 habitants pertanyent al municipi de Mont-ral, trobem un encreuament de camins que ens hi porta. Nosaltres el deixem a la nostra dreta i seguim el camí de l'esquerra. Al poc, creuem una pista asfaltada on tornem a trobar un pal de senyalització vertical. i poc després en una bifurcació on el pal es a terra anem per la dreta.
Així ens fa sabedors una placa en una balisa. Aquest barranc contribueix, junt amb la font de la Canaleta (per on passarem més tard), al torrent de la Coma.
Després d'una corba pedregosa i d'eixamplar-se el camí, fem cap al mas d'en Verd amb una part restaurada i altre en ruines.
Creuem la carretera TV-7041 i apareix la font a l'altre costat i vora el sender PR®-C 20. A prop seu, un petit monòlit de fusta ens informa de que el camí antic de Mont-ral a Farena es va inaugurar l'1 de maig de l'any 2002 amb la col·laboració del Ajuntament de Mont-ral, el Consell Comarcal del Alt Camp i la FEEC (Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya).
Seguim pujant pel sender que al poc es converteix en un camí més ample fins arribar a la punta Coroneta, magnífic mirador d'aquesta part del Alt Camp. Podem veure a sota nostre a l'esquerra en plena producció el magnífic mas d'en Feliu.
Deixem Mont-ral darrera nostre i en direcció Est anem cap a La Foradada. Algo més de mig camí i a la nostra dreta deixem la font del Moro, casi mai la he vist rajar, això si, casi sempre hi ha un toll on veuen els animalons del bosc.
Localitzada al Serret dels Avencs, apareix la Foradada, un gran pont natural amb una gran panoràmica cap els pobles de Mont-ral, l'Aixàviga, el Bosquet, que no el veiem per un turó i el que si veiem encara que está més lluny que el Bosquet es el mas en ruïnes del Cisterer.
Per la banda de solana i amb forta pendent baixem vers el Bosquet on ens trobem amb el GR® 7 que seguirem durant una curta estona en direcció a la Mussara (sud-est).
Passem a tocar les seves parets i veiem que tot i que està força malmès hi ha hagut la intenció de recuperar-lo.
Deixem el GR® 7 per creuar la carretera TV-7045 i entrar a l'Aixàviga on baixarem fins la font i el safareig del poble i seguirem el barranc de la font Fresca en direcció al mas Muster (nord-est). encara que hi ha un pal de senyalització vertical no es fàcil de trobar el sender. Una indicació, cal anar uns metres pel jaç del barranc fins trobar el sender que surt cap a la dreta.
Per la seva mida el mas Muster va tenir una gran activitat agrícola que avui dia encara perdura. Passarem per sobre d'unes lliseres que son les que recollien la neu per omplir el pou que també veurem a la nostre esquerra. Al poc de deixar el mas, el camí entre parets de pedra arriba a una bifurcació, hem de deixar el que seguíem i anar pel de la dreta fent un gir de 90 graus. Hem d'anar seguint el "Camí de la Serra del Pou" en direcció al Grua del Mal Pas.
Un cop superat el Grau del Mal Pas i poc abans d'arribar al riu Glorieta descobrim les ruines del mas de Joan Bo que romanen enmig dels arbres del bosc que l'envolten en part.
Com que en aquesta part del riu va existir una central eléctrica crec que aquesta presa era part de la instal·lació. Un cop a l'altre costat del riu la vegetació no deixa veure bé les marques del PR®-C 20 que de nou ens el trobem i que hem de seguir cap a l'esquerra, es ha dir, en direcció est.
Les fonts del glorieta sempre han ofert un meravellós i bucòlic encant que val la pena mantenir i cuidar pel bé de tots i perqué les generacions futures també en puguin gaudir.
Un cop ja casi que s'ha superat la forta pujada del Glorieta (actualment hi han escales rústiques) Passem per sota d'una gran bauma. És la denominada cova del Soldat.
Es tracta de la font de la Roca Monera dins del poble de Mont-ral. És un reconeixement a en Josep Iglésies i Fort.

Comments

    You can or this trail