Time  3 hours 41 minutes

Coordinates 2610

Uploaded April 25, 2017

Recorded April 2017

-
-
168 f
43 f
0
2.6
5.1
10.28 mi

Viewed 475 times, downloaded 12 times

near Baardegem, Flanders (Belgique)

Woensdag 5 april 2017. Faubourgtocht van wandelclub Kadees uit Aalst.
Vertrekplaats is het Parochiehuis, achter de Sint-Margarethakerk van Baardegem, maar een parkeerplaats moest heel wat verderop gezocht worden.

Het woord Faubourg horen we gewoonlijk alleen in de omgeving van Franse of verfranste steden, maar blijkbaar spreekt ook Aalst over 'faubourg' als het gaat over de landelijke deelgemeente Baardegem. Een dorp met rijk verenigingsleven waar men in de zomer naar een Faubourgkermis en een Faubourg-jaarmarkt kan en de Aalsterse wandelclub organiseert hier dus ook al jaren een Faubourgtocht.

Met de kerk achter ons, gaan we linksaf Houwelgat in en kiezen achter een weideland het tegelpaadje, waarschijnlijk een kerkwegeltje, naar Bieseweide. Voorbij de door een buurtcomité gerestaureerde St-Jozefskapel en linksaf een volgend paadje naar Torenstraat en Europastraat. Achter de bushalte rechtsaf en over landelijke wegeltjes en door de Zuremeersweg en een smal paadje door het groen naar de Klaarhaagstraat.

De Koeisteertweg brengt ons naar de Perrekouterbaan die overgaat in pure Faluintjes landelijkheid en ons langs bos, veld en weide naar de Zwaneneststraat voert. Over het kruispunt zitten we op de Mechelseweg waar we rechtsaf langs de Schippersweg terugkeren naar de Parochiezaal om even te verpozen, eventueel op de banken naast het standbeeldje van de jonge Jan Frans Vonck. In 1743 hier geboren en samen met Hendrik Van der Noot de grote bezieler van de Brabantse Omwenteling.

We wandelen nu in de andere richting, nemen in de Margrietstraat het smalle steegje naar de Scherpenheuvelstraat, slaan aan Melkspinde linksaf de Opwijkstraat in. Dat wordt al snel een onverharde weg die ons door het Faluintjesland naar Seepscherf brengt. De Leirekensroute oversteken en dan rechtdoor verder tot de landweg de Baardegemsestraat wordt en het linksaf door Schuurken en de wijk Eerdegem naar de Spruithoekstraat gaat.

Hier nemen we dan linksaf de Leirekensroute. De tot fiets- en wandelpad verbouwde oude spoorlijn Aalst-Londerzeel voert ons kaarsrecht tot aan de Eerdegemstraat waar we Leireken naar rechts verlaten. Door de Winningstraat voorbij de voetbalterreinen en langs de Heilige Ritakapel door de Margrietstraat om onze wandellus te sluiten aan de St-Margarethakerk, één van de mooiste parochiekerken uit de streek: een laat-romaans kerkje met vermenging van vroeg-gotische en barokke elementen opgetrokken in Balegemse zandsteen.
panorama

Kerkwegel

panorama

kapel Bieseweide

panorama

Europastraat

panorama

Europastraat

panorama

nabij Zuremeersweg

panorama

Zuremeersweg

panorama

achter Zuremeersweg

panorama

wrak heftruck

panorama

hoeve Klaarhaagstraat

panorama

achter Klaarhaagstraat

panorama

tussen Klaarhaag en Truvenbos

panorama

Perrekouterbaan

panorama

veld

panorama

boomgaard

panorama

Spruithoekstraat

panorama

achter Zwaneneststraat

panorama

hoeve

panorama

Mechelseweg

panorama

St-Barbarakapel

panorama

tussen Margrietstraat en Scherpenheuvelstraat

panorama

Opwijkstraat

panorama

veld achter Opwijkstraat

panorama

pad door akker

panorama

nabij Seepscherf

panorama

Seepscherf

panorama

Seepscherf

panorama

trio ezels

panorama

kapel Schuurkensstraat

panorama

koppel paarden

panorama

Schuurken

panorama

Weg nr 145

panorama

kromme ladder

panorama

Leireken

panorama

Leireken

panorama

Kapel Cassestraat

panorama

Winnigstraat

panorama

Voetbal Baardegem

panorama

Heilige Rita kapel

panorama

St-Margaretakerk Baardegem

panorama

Jan-Frans Vonck beeld

Picnic

Parochiecentrum Baardegem

1 comment

  • Jurgen Bouderez Nov 20, 2017

    Mooie wandeling langs golvend parcours. Voor een geoefend wandelaar makkelijk te doen in 2u45.
    Duidelijk inspanningen gedaan om zoveel mogelijk de verharde banen te mijden en waar niet mogelijk zijn het echt wel rustige wegen. Vertrekpunt aan parochiehuis achter kerk van Baardegem met voldoende parkeerplaats.

You can or this trail