-
-
2,721 f
813 f
0
1.2
2.5
4.95 mi

Viewed 96 times, downloaded 3 times

near Artana, Valencia (España)

Eixirem de la gasolinera d’Artana i, des d’ací, ens introduirem en la serra. La pujada anirà precedida per bancals d’oliveres i ametlers. Veurem una pineda amb abundants espècies de muntanya mediterrània i algunes procedents dels antics cultius: brucs, sarses, romers, esparregueres, llentiscles, garroferes, margallons, ginebres, estepes, etc.
Divisarem la Penya del Migdia, usada pels agricultors de la Plana per a conèixer l’hora, que ve marcada per l’ombra del sol sobre esta mola calcària. Y des d’on s’albira tota la Plana. Arribarem a la Cova del Tronc, anomenada així per l’antiga olivera que té a l’entrada. La dissolució de la roca calcària ha generat aquesta galeria, que arriba als 67 m de profunditat i més de 450 m de recorregut. La cova va estar habitada pels nostres avantpassats.
Trobarem el senyal de desviament cap a Artana pel Colladet Roig, i caminarem per l’antiga canyada reial d’Extremadura, que creuava tota la península. Admirarem grans exemplars de ginebres. Arribarem al Colladet Roig, on el substrat canvia de calcari a arenós (rodeno), que és la causa del canvi tan evident de vegetació. El matollar i la pineda mediterrània es transformen en un bosc de pinastres i sureres.
Podrem gaudir del Clotxó de Pau, un dels molts i antics aljubs que servien als pastors i agricultors de secà com a reserva d’aigua accessible en qualsevol època de l’any. I seguint l’antic camí empedrat arribarem a Artana.

Comments

    You can or this trail