Moving time  3 hours 6 minutes

Time  4 hours 5 minutes

Coordinates 2888

Uploaded April 12, 2021

Recorded April 2021

 • Rating

   
 • Information

   
 • Easy to follow

   
 • Scenery

   
-
-
1,292 ft
591 ft
0
2.7
5.3
10.64 mi

Viewed 73 times, downloaded 4 times

near Lavern, Catalunya (España)

Ruta “copiada” de Turisme de Subirats ( TSubirats). He fet alguna petita modificació que espero la millorin, tot i que no necessita aquestes millores per ser una magnífica caminada.


Quan la vaig veure em va semblar que sería una tranquila passejada per un entorn com els que acostumo a veure pel Penedès. Quan vaig sortir de l’estació de rodalies de Lavern i vaig veure que em tocava caminar sobre camins aporlanats encara m’ho va semblar més, però de mica en mica anava veient les vinyes plenes de vida i color ( quan han canviat en les darreres setmanes!), les grans masies que hi ha mig amagades per aquestes contrades, generalment en molt bon estat de conservació i començava a trobar-me amb els miradors sonors, de manera que el meu ànim anava pujant. Aquesta no era una caminada per passar tres o quatre hores mortes d’una tarda de confinament comarcal sino que era una sortida per gaudir de tots els racons pels que passa. Us la racomano de tot cor, val la pena, especialment en aquests mesos en que la calor no apreta i les vinyes estàn amb tota la seva força i frescor.
Es tracta d’una caminada que es pot començar a diferents llocs, especialment a Lavern, com vaig fer jo, però també a Sant Pau d’Ordal, a on podeu aprofitar per fer un bon àpat als coneguts restaurants que hi ha. Una de les coses bones que té aquesta caminada es el fet de que es possible arribar a Lavern agafant la R4 de Rodalies. Per tant no es necessari anar-hi en cotxe si es pregereix agafar el transport púbilc.
La caminada només té un inconvenient, els seus 17km però per a gent amb una mica avesada a caminar no haurí de suposar cap mena de problema ja que el trajecte té molt poc desnivell i es fa sempre caminant aobre pistes de qualitat excelent o sobre camins asfaltats. Només trobareu algú petit tram de carretera.
Pel camí es van trobant cartells que donen detalls sobre els tipus de raïm que hi ha al Penedès, sobre el tipus de sòl a la zona, sobre les tècniques se cultiu de la vinya, etc de manera que al final en sabreu més de la vinya i el vi que els mateixos pagesos. Anireu trobant també els 7 miradors sonors que hi ha en el recorregut, passareu pel mig del bonic nucli de Sant Pau d’Ordal. A la sortida se Sant Pau, si feu la camina da en el mateix sentit en que l’he fet jo, veureu diverses cabanes se pedra seca i uns espectaculars marges a la vostra dreta, a la zona de la Muntanya de Can Mata del Racó. Mès endevant tindreu les panoràmiques sobre Montserrat, la Serra de l’Obac i les valls de l’Anoia i del riu Bitlles i passareu per la Masia de Can Llopart de Subirats des d’on veureu la Torrota medieval de Can Llopard i, a l’altre costat del torrent la Torre del Castell de Subirats amb la que establía conexió visual. Mès endavant pasareu per una de les masies més antigues de la zona, la Bardera, i veureu davant seu la Miravinya de la Bardera, una bonica escultura que vol retre homenatge als pagesos i viticultors del Penedès. Passada la Bardera s’arriba a un forn de calç molt restaurat, que té al seu costat un plafó que explica amb molta claretat el funcionament d’aquestes instal-lacions en un passat no gaire llunyà. Més endavant trobarem la Geometría Líquida una construcció homentge als qui van fer les construccions de pedra seca (adjunto un vídeo que es va gravar mentre es construía aquesta obra) . Finalment passarem per les proximitats de dues grans masies, la de Savall primer i la de Can Maristany desprès, per acabar de nou a Lavern
Em costa de trobar informació explicativa dels miradors sonors. Adjunto a continuació el que he vist als números 82 i 83 d’octubre i desembre 2019 de la revista local Tot Subirats en relació a aquestes escultures. Al menys aquí hi sortía el nom de l’autor el significat de cadescuna d’elles

“Durant el mes d’octubre la ruta del Mirador estrena un nou atractiu en el seu traçat de 16 quilòmetres: set elements artístics que marquen els punts dels miradors sonors de l’enoruta cultural. Aquests elements s’han instal•lat al llarg del camí i incorporen relats narratius a l’experiència turística dels visitants mitjançant un codi QR que transmet la infor- mació de cada paisatge senyalitzat que s’hi pot contemplar.
Aquesta iniciativa va ser presentada en l’acte de cloenda del passat Congrés d’Art, Paisatge Vitivinícola i Enoturis- me a Subirats i recull la idea original del projecte “Subirats, Vinya Viva”, que vol remarcar el valor paisatgístic a través d’explicar-lo, descrivint-ne els tipus de paisatge i els seus atractius. Hi ha un total de set enofites situades al llarg de la ruta. Totes diferents però amb un mateix objectiu, que és destacar el valor del paisatge de vinya, el patrimoni i la història del municipi.
Les formes i relleus que es poden admirar en aquestes eno- fites pertanyen al paisatge i patrimoni de Subirats, el cultiu de la vinya i el préssec d’Ordal. El seu artista és l’escultor Josep Massana, que ha volgut destacar per una banda les formes i colors del paisatge de la vinya al llarg de l’any, un paisatge poc estàtic i que es va transformant i, per l’altra, el patrimoni del municipi amb la Torrota de Can Llopart o el Castell de Subirats. Les característiques dels elements són perfils retallats amb relleus i textures utilitzant taulons de fusta de 5-7 cm de gruix per 30 d’amplada i 25 d’alçada. La fixació s’ha fet mitjançant dues “L” caragolades a la base i fitxades en el lloc amb quatre barnilles roscades”


“Cadascuna de les enofites s’inspira en els paisatges que es poden admirar a Subirats, sobretot els de la Ruta del Mirador, entre les planes de la zona de Lavern i el desnivell a la zona de l’entorn del Castell de Subirats. La primera posa en valor les passades de les vinyes emparrades, línies sobre un pla. La se- gona una torre estilitzada que representa la Torrota de Can Llopart. Una altre dibuixa un sanefa amb la forma dels merlets del castell de Subirats entre vinyes. La quarta defineix el perfil de les soques de dos ceps amb perspectiva, que s’amaguen un rere l’altre.
La cinquena treu dues branques vermelles i una es- fera a la corona representa un presseguer. Una altre que té tres o quatre esferes de colors, que són els grans de raïm amb els tons diferents que agafen segons la llum i la varietat. L’última representa els plecs suaus de les terrasses sobre el lleu desnivell al final de la ruta. Aquesta estava tapada per globus que a l’enlairar-se la van descobrir.”
Adjunto un vídeo que he muntat a partir de les fotografies que he fet, que espero serveixi de resum de la ruta
Photo

Començant a caminar des de l’estació de Rodalies de Lavern

Tree

Vinya

Intersection

S’ ha de girar a la dreta a l’altura de la Creu del Maset d’en Lleó

Aquesta creu sembla que es de finals del XIX o de principis del XX
Tree

Vinya i plafons informatius que hi ha cada pocs metres

Monument

Finca Eudald Massana Noya

Photo

Informació sobre la vinya i el vî

Tree

Ceps

Monument

Mirador sonor no° 7

He fet la ruta en sentit invers al original; per això l primer mirador que trobo es el’últim, el 7
Monument

Mirador Sonor n° 6

Photo

Foto

Photo

Foto

Religious site

Esglèsia de Sant Pau d’Ordal

Això es el que he trobat a poblesdecatalunya sobre aquesta esglèsia :
Església documentada des de mitjan segle XI, quan formava part de les possessions del castell de Subirats i depenia de Sant Sebastià dels Gorgs. L'edifici romànic va ser profundament transformat l'any 1919. En aquella reforma es va capgirar l'orientació de la nau, es va fer la capçalera nova, d'estil neoromànic, amb un absis semicircular al centre, i es va construir el campanar, reaprofitant probablement l'aparell del temple antic. A l'interior es conserva un sarcòfag antropomorf i les restes d'una pica baptismal d'origen medieval.
Monument

Can Maçana

Photo

Racó a Sant Pau d’Ordal

Monument

Barraques a dojo.

A la fotografía es poden veure diverses cabanes de pedra seca, estàn a la falda de la muntanya de Can Mata del Racó
Fauna

Cavalls

Monument

Barraques

En aquest sector n’hi ha moltes
Monument

Barraca

Monument

Mirador sonor n°5

En aquest indret hi ha uns bonics marges de pedra seca
Panorama

Panoràmica

Photo

Can Rosell

Carrer del nucli de població de Can Rosell
Photo

Can Puig

Ruins

El que queda de la bòbila que hi havia en aquest i dret

Photo

Panoramica

Panorama

Vinyes

Monument

Mirador sonor n°4

Panorama

Vinyes i, al fons, Montserrat

Monument

Can Llopart

Reprodueixo el que he trobat a la Viquipédia sobre aquest efifici:
Can Llopart de la Costa està situada prop del nucli urbà dels Casots. És una masia de planta rectangular formada per planta baixa i golfes, amb coberta a dues vessants. Diversos elements gòtics que es conserven a la masia permeten situar-ne la construcció original en època medieval, encara que al llarg dels temps s'hi hagin fet nombroses modificacions.[1] La façana presenta una porta d'arc de mig punt adovellat i, a la part superior, una finestra coronella sense columna central, de tipologia gòtica. Es conserva a l'interior un arc ogival. Història En els seus inicis, el mas va anar canviant de propietat. El document més antic que l'esmenta és del 1269, quan la comanda a les Cabanyes de l'Ordre de Sant Joan el va comprar a Arnau i Elisenda, senyors d'un castell proper a Pacs del Penedès. Al segle següent va ser el dot de la pubilla Maria Ferrer, de Lavern, al casar-se amb Ferrer Llopart. Tot i ser de Subirats, sembla que el matrimoni vivia a Sant Climent de Llobregat, i per això el marit va entregar el mas i totes les terres adjacents al seu germà gran Bernat Llopart l'any 1385, aparentment sense cap transacció econòmica. Els Llopart formaven part de la baixa noblesa present al terme del castell de Subirats des del segle x, i des de llavors ha estat sempre propietat de la mateixa família. La data de 1714 (1744?) inscrita a una finestra de la façana posterior, possiblement indica una de les diverses reconstruccions del mas. Els anys 1970 del segle xx s'hi van fer reformes importants: es va canviar la direcció dels vessants de la teulada, la finestra coronella es va traslladar del vessant nord a la façana sud actual, i l'interior fou completament reestructurat per a la vida moderna. Actualment funciona com a segona residència, però el celler continua funcionant en el marc de les Caves Llopart, fundades per la mateixa família el 1887.
Panorama

Panoràmica de Montserrat

Monument

Mirador sonor n°3

Monument

Mirador sonor n°2

Castle

Torrota de Can Llopart

A continuació reprodueixo el que he llegit a la Viquipèdia sobre aquesta torre:
Descripció Aquesta torre se situa al cim d'un turó, a les muntanyes que hi ha al sud de Sant Sadurní d'Anoia. És a l'oest del castell de Subirats, entre aquest i el d'Olèrdola.[1] És una estructura aïllada de planta circular. Té una forma lleugerament troncocònica; la part superior és notablement més estreta que la inferior. A uns 3'5 metres es troba la porta principal, acabada amb un arc que forma de fet un angle, compost per una parella de carreus a cada banda. Al nivell de la porta hi ha una falsa cúpula i al cim de tot, una altra. Té diverses espitlleres, formades per quatre pedres a banda i banda. Fou habitada fins a l'època contemporània.[1] Té un aparell constructiu força irregular. Fins i tot, les filades de pedres, en alguns llocs, són poc evidents, i les pedres són unides amb morter no gaire bo.[1] Al seu voltant, a la banda oest, hi ha una sèrie de parets que clouen un recinte rectangular, partit per la meitat per un mur transversal.[1] La torre sembla que havia d'ésser una guaita del castell de Subirats, segurament destinada a facilitar la comunicació entre aquesta fortificació i el castell d'Olèrdola.[1] Història Fins ara no s'han trobat documentació medieval referent a la torre. La seva utilitat era servir de guaita i defensa del castell de Subirats el qual és esmentat ja el 917. La seva datació és difícil, alguns elements molt primitius fan pensar que és del segle x, però altres característiques indiquen que és més tardà, del segle xii o XIII. La Torrota de can Llopart depenia del Castell de Subirats per ser-ne el punt de comunicació o vigilància entre la depressió penedesenca i la conca del Baix Anoia. Aquesta estructura forma part d'una línia defensiva que connecta edificacions medievals i que inclou els castells de Gelida, Olèrdola, Subirats i altres construccions estratègiques. Fou habitada fins a l'època contemporània. Actualment és propietat de les Caves Freixenet. El 1999 caigué un tros de la pell exterior de la torre, això motivà unes obres de consolidació de les estructures i un projecte de restauració.
Photo

Corriol per anar a la Torrota de Can Llopart

Monument

Can Rigol i vinyes

Intersection

Indicador per anar a les Balmes de la Bardera

Monument

Miravinya Homenatge a la pagesia

Cave

Crec que son les Baumes de la Bardera ( no ho tinc clar del tot, hi ha poca informació)

Monument

Geometria liquida

Veure vídeo adjunt ( publicat a youtube) sobre la construcció d’aquesta obra
Monument

Forn de calç

Monument

Savall

Reprodueixo el que he trobat a la Viquipèdia sobre aquesta finca:
Savall és una masia al terme municipal de Subirats (Alt Penedès) protegit com a bé cultural d'interès local. Tot i que els orígens de la masia són incerts, se sap que havia estat residència monàstica depenent del monestir de Montserrat, i la data del 1729 que figura sobre el portal permet situar en el primer terç del segle xviii l'activitat constructiva fonamental per a la configuració de l'edifici.[1] La masia de Savall, situada prop de la caseria de Can Rossell, és un edifici d'estructura basilical format de planta baixa, pis i golfes. La façana presenta una composició gairebé simètrica, amb porta d'accés adovellada d'arc de mig punt i balcó al primer pis. Les golfes tenen quatre finestres i emmarcades en pedra, material que, treballat de diverses maneres (carreus regulars, irregulars, dovelles...) predomina en la construcció. La coberta és a dues aigües, en un doble nivell. Actualment hi ha adossat a un costat de la masia un edifici de planta quadrangular amb planta baixa, pis i terrat pla amb merlets.[1]
Monument

Mirador sonor n°1

Monument

Can Maristany

A continuació reprodueixo el que he llegit a poblesdecatalunya sobre aquesta masía:
Masia del segle XIX reconstruïda entre 1910 i 1912 quan va ser adquirida per Pere Guerau Maristany i Oliver (1863-1927), industrial, mecenes i polític monàrquic, creat comte de Lavern l'any 1912. El seu estil està inspirat en l'arquitectura rural catalana. Durant la Guerra Civil va ser transformada en escola militar de pilotatge d'avions. Actualment és la seu de les Caves Carles de Lavern.

7 comments

 • Photo of Jorditoms

  Jorditoms Apr 13, 2021

  Que ruta tan linda y detallada de cada paso tanto por tí como las señalizaciones! que buena!!!

  Y el día era precioso! un cielo muy bonito!!

  Un abrazo

 • Photo of sabategalofre

  sabategalofre Apr 13, 2021

  Me queda bastante pot añadir en la descripción, pero realmente me sorprendió, no esperaba encontrarme con nada especialmente interesante y al final descubrí , panorâmicas, edificios, masias restauradas, etc cuya existencia desconocía o por los que nunca habia pasado tan cerca, siendo como soy nativo de esta zona

 • Photo of Jorditoms

  Jorditoms Apr 13, 2021

  no pero no sólo eso sino lo bien montado que está con tantas señalizaciones! está muy chulaaaa

 • Photo of sabategalofre

  sabategalofre Apr 13, 2021

  👍salud Jordi

 • Photo of Jorditoms

  Jorditoms Apr 13, 2021

  una pregunta, ya me han dicho que mis rutas han vuelto a aparecer en los emails que envia de Wikiloc, te llegó a tí?

 • Photo of sabategalofre

  sabategalofre Apr 13, 2021

  Si, hoy ha sido la primera vez que las veo

 • Photo of Jorditoms

  Jorditoms Apr 13, 2021

  yuppiiiiiiiiiiii

You can or this trail