Coordinates 721

Uploaded August 29, 2019

Recorded August 2019

-
-
3,594 f
3,387 f
0
0.9
1.9
3.73 mi

Viewed 103 times, downloaded 2 times

near Gea de Albarracín, Aragón (España)

Aquest recorregut enllaça dos trams visitables d'aquesta obra d'ingenieria romana. El Tram V que passa per la Cañada de Monterde i el tram lV que s'endinsa en el magnífic barranco de los Burros.
Aquest aqüeducte de prop de 25 Km de recorregut agafava les aigües del Gualadaviar per conduir-les prop de l'actual Cella. Data del S.l després de Crist i està construït a través d'una xarxa de túnels que permeten adaptar-se al relleu de la zona.
El nostre recorregut comença al costat del centre d'interpretació al costat de la carretera A1512 a la sortida de la població de Gea de Albarracín. Després de fer la visita cal travessar la carretera, un sender senyalitzat s'enfila per l'anomenada Cañada de Monterde fins a trobar el traçat de l'aqüeducte que aquí és totalment soterrat. L'aqüeducte va travessant alguns montículs en direcció a Cella a una mitjana de 25 metres de profonditat. Podrem recórrer un fragment de la galeria (cuniculi) excavada en la roca calissa que sorprèn per les seves dimensions i que ens permeten avançar sense dificultats. En aquest tram podem observar els enormes pous de ventilació anomenats Putei. També podem observar la presència d'algunes cavitats sembla ser que destinades a dipositar-hi lluernes per a la il.luminació. També s'aprecia en aquest fragment la presència de sobreeixidors
Una vegada visitat aquest fragment de l'aqüeducte cal desfer el sender i travessar la bonica població de Gea de Albarracín ja que és a l'entrada del poble que trobarem també al costat de la carretera un altre tram visitable.
De nou travessarem la carretera A1512 i un senyal ens indica el sender que en un no res ens apropa al Barranco de los Burros, indret on l'aqüeducte, fa un gir per poder sortejar el barranc. En aquest cas les galeries es van haver d'excavar directament en la roca i cada pocs metres observem diverses obertures (lumina) que facilitaven l'extracció de materials durant la construcció així com les tasques de manteniment. Impressiona aquest indret i els diferents punts de vista que anem tenint d'aquesta obra a través d'aquestes obertures.
A partir d'aquí cal baixar de nou fins a la carretera i retornar travessant Gea fins a l'aparcament del centre d'interpretació.
Parking

01 inici i final

Information

02 centre inerpretació

Archaeological site

03 rambla de la cañada

Archaeological site

04 Barranco de los burros

Comments

    You can or this trail