Time  4 hours 41 minutes

Coordinates 1562

Uploaded June 5, 2014

Recorded June 2014

-
-
2,923 f
1,685 f
0
2.1
4.1
8.28 mi

Viewed 651 times, downloaded 19 times

near Mura, Catalunya (España)

Avui surto de l’Alzina del Sal•larí, direcció al Coll de Tres Creus, el camí comença asfaltat, però aviat el canviarem per un camí de terra.
Agafo el corriol que ens portarà cap a Castellsapera, on tinc unes magnifiques vistes de l’Obac, el Montcau i Montserrat.
Agafo el camí de l’esquerra per anar a petar al Collet Estret, una petita canal en Z fàcil de baixar.
Mes endavant trobo el Pou de Glaç de l’Estepar, un pou amb molt bon estat, però tancat amb reixes que fan que no es pugui veure per dins.
Agafo el camí de més a la dreta on trobo una fita que indica la Font de la Portella, vaig seguint el camí fins a veure la caseta dels forestals, assentada sobre del Turó de la Mamella.
Baixada ràpida fins a Casa Nova de l’Obac i La Pastora, bon moment per fer un mos amb la tranquil•litat de poder gaudir del silenci del moment nomes trencat pel cant d’algun ocell.
Reprenc el camí cap a la Casa Vella de l’Obac i Sant Antoni, preciosa amb el seus rajols a la paret i el opus espigatum.
(Els orígens de la Casa Vella es remunten al segle IX quan el Senyor del Castell de Terrassa va ordenar construir una torreta de vigilància i una casella pels soldats al camí que unia Vacarisses amb la ciutat egarenca, davant del Paller de Tot l'Any. La seva funció era protegir la frontera sud de la Catalunya Vella enfront als freqüents atacs dels sarrains.)
Surto direcció al Collet dels Pals i La Calcina, arribo a la Calcina, és un mas molt gran i la curiositat son las seves tres Xemeneies ?? que formen part del estable.
(El mas de La Calsina la va fer construir Josep Ubach i Falgueres l'any 1634. La seva construcció la van fer amb les restes de les anteriors masies Calsina Jussana i la Calsina Sobirana avui dia desaparegudes.
El topònim Calcina deriva de l'àrab i de fet probablement es la seva principal activitat, ja que hi ha un forn de calc molt a prop. Però aquest Mas va ser emprat per bèstia, degut a les dimensions del seu estable. )
Haig de seguir camí amunt, ja que vull trobar la font del solitari i el forn de calç de la calcina, el camí puja i de cop i volta a l’esquerra surt un corriol una mica emboscat però ben marca,t de cop es divideix amb dos, un dona a la Font i l’altre al Forn.
A partir d’aquí la pujada comença a ser feixuga i em fa esbufegar, però poc a poc vaig avançant fins la Carena del Camí Real, giro a la dreta i m’enfilo amunt fins a tornar a trobar la cruïlla de Castellsapera.
Bé, ara nomes toca un passeig fins l’aparcament, que aprofito per anar fent fotos de flors i insectes.
Una abraçada a tots aquells que com jo som part de la nostre terra.
Salut
Photo

FOTOGRAFIES ( FLORS-INSECTES )

Information

FITA ( LA FONT DE LA PORTELLA )

Ruins

LA CASA VELLA DE L'OBAC I SANT ANTONI

Photo

FOTOGRAFIES II ( FLORS-INSECTES )

Parking

L'ALZINA DEL SAL.LARI

Information

CARENA DEL CAMÍ RAL

Ruins

CASA NOVA DE L'OBAC - LA PASTORA

Mountain pass

COLL DE TRES CREUS

Mountain pass

COLLET DELS PALS

Mountain pass

COLLET ESTRET

Information

CRUÏLLA A LA FONT DEL SOLITARI

Intersection

CRUÏLLA DE CASTELLSAPERA

Information

FITA DEL COLLET

Information

FITA-INDICACIÓ

fountain

FONT DEL SOLITARI

Ruins

FORN DE CALÇ

Information

FOTO CANAL

Ruins

LA CALCINA

El mas de La Calsina la va fer construir Josep Ubach i Falgueres l'any 1634. La seva construcció la van fer amb les restes de les anterios masies Calsina Jussana i la Calsina Sobirana avui dia desaparegudes. El topònic Calcina deriva de l'àrab i de fet probablement es la seva principal activitat, ja que hi ha un forn de calc molt a prop. Però aquest Mas va ser emprat per bèstia, degut a les dimensions del seu estable.
Ruins

LA CASA VELLA DE L'OBAC

Els origens de la Casa Vella es remunten al segle IX quan el Senyor del Castell de Terrassa va ordenar construir una torreta de vigilancia i una casella pels soldats al camí que unia Vacarisses amb la ciutat egarenca, davant del Paller de Tot l'Any. La seva funció era protegir la frontera sud de la Catalunya Vella enfront als freqüents atacs dels serrains. Al Segle XII el Castell de Terrassa va permetre a una familia de pagesos provinent del Besos que visquès a la torrota ja desocupada. Sembla que va ser aquest familia qui va decidir edificar la casa al costat de la torrota. El primer document que acredita la seva existencia està datat en el 1133. La nissaga dels Ubach, propietaris del mas, va demostrar el seu esperit innovador ben aviat. Una novedad de la casa era una cisterna de pedra que s'omplia amb aigua de la pluja. En aquell temps l'aigua encara s'obtenia dels bassals. Aquesta tècnica va demostrar els seus beneficis un temps més tard, quan els habitants de la Casa Vella de l'Obac van ser els únics de la zona que es va lliurar dels efectes d'una greu epidemia de pesta. No obstant, si que van patir la manca de ma d'obra. Fins tot, l'abat de Sant Llorenç els va permetre l'any 1.424 no pagar cap tribut perquè tenien els camps sense conreuar per manca de pagesos. De fet, aquella epidemia va provocar un despoblament del Massis de Sant Llorenç del Munt i la Serra de l'Obac. Aquest fet va facilitar l'expansió dels dominis de la casa, que va passar rapidament a tenir en propietat 1.500 hectàrees i annexionar-se altres masos de la zona, com la Calsina o la Portella. Com a reflexe d'aquesta etapa de prosperitat la casa s'amplia a tres plantes i alguns membres de la familia comencen a tenir nous oficis, com a notaris i jutges. Al segle XVIII els Ubach demostren tenir força emprenedora en quatre àmbits: 1- substitueixen els conreus tradicionals per vinyes amb l'objectiu d'entrar en el comerç d'aiguardents i vins. 2- concedeixen l'explotació dels seus boscos als carboners, 3- construeixen dos pous de glaç per comerciar amb aquest producte durant l'hivern, El primer va ser el pou de l'Estepar (1706) i el segon el de la Portella (1760). 4- i obren un forn de vidre al lloc que avui ocupa La Pastora. L'activitat vinícola va incrementar la prosperitat de la familia. Per això, el 1786 Jaume Ubach va decidir iniciar (uns 600 metres cap a l'est) la construcció d'una nova casa, més gran i millor preparada per a la producció de vins i aiguardents. El 1812 la familia es va traslladar a la Casa Nova i va deixar la Vella a uns masovers. Poc temps després, el 1836, els carlins van incendiar l'antic mas perquè el seu masover es negava a pagar una penyora. Entrant en el mon de les llegendes, hi ha una que assegura que el bandoler Capablanca va morir a la Casa Vella ofegat en una bota de vi.
Ruins

POU GLAÇ DE L'ESTEPAR

Summit

TURÓ DE LA MAMELLA

Comments

    You can or this trail