Time  2 hours 56 minutes

Coordinates 463

Uploaded March 5, 2017

Recorded March 2017

 • Rating

   
 • Information

   
 • Easy to follow

   
 • Scenery

   
-
-
3,448 f
3,140 f
0
0.8
1.6
3.18 mi

Viewed 1082 times, downloaded 29 times

near El Castellet, Catalunya (España)

Lo Barrancot, així és com apareix escrit en els rètols locals per als caminats, escaladors i barranquistes, és un magnífic engorjat calcari en la Llau de Cornàs, entre parets de 100 m d’alçada a banda i banda, amb una amplada mitjana d’entre 10 m i 15 m. La claror interior és única a causa que la llum hi arriba tamisada, a més que es tenyeix del blanc-grisós de les parets calcàries, també amb tocs groguencs per les microalgues que es fan en els regalims d’aigua que hi baixen. El so també és únic: l’engorjat està totalment aïllat del soroll extern, altrament que les nostres veus, la remor de les nostres trepitjades damunt la grava, el so del vent que s’esmuny per la gorja i el cant dels ocells que hi ha, tots reverberen per les parets i emplenen tot l’interior d’un so agradable, ni massa fort ni massa apagat, a la mesura justa per a l’oïda humana.
Lo Barrancot està emplaçat, com hem dit, en el decurs de la Llau de Cornàs, després que se li hagi unit el Barranc de la Boscarrera per la riba dreta i el Carant de l’Os per la riba esquerra. Tot això prop del veïnat de Serradell, en el terme de Conca de Dalt, antic terme de Toralla i Serradell, al Pallars Jussà.(1)
Llau és un barranquet petit i sec per on corre l'allau.(2) Cornàs és una balma o cova natural(3). Carant és un corrent d'aigua molt pendent en terra rocosa, o el llit eixut del corrent d'aigua.(4).
Arribats a Serradell, com que anàvem amb criatures petites, vam continuar quelcom més amb els cotxes per la pista que surt del poble en direcció oest, fins a un revol on la pista creua un barranc que baixa de les Picorres, unes esveltes agulles rocoses damunt nostre. En aquest punt de la pista, situat a un km aproximadament de Serradell, hi ha uns replans on vam aparcar els cotxes.
Seguim a peu per la pista en direcció oest, passem pel costat de la borda de Santa Maria, uns 200 m després de la borda ens trobem una divisió de la pista, seguim per la de la dreta, en direcció oest, com si anéssim a la Cova d'en Cuberes. Continuem per la pista, ara en direcció nord-oest, passem per una borda amb la teulada enrunada, després la pista fa una llaçada per tornar a la direcció nord-oest. Uns 700 m més enllà, encara a la pista, trobem un corriol a l'esquerra que du al Barrancot i que hem d’agafar. Si anéssim cap a la dreta aniríem també al Barrancot fent una marrada i hi entraríem per la seva part més alta, per fer-ne el descens. Per la dreta també aniríem a la Cova d’en Cuberes. Tot està indicat en un gravat amb lletres vermelles sobre una pedra posada al terra. Anant, tal com hem dit, pel corriol de l’esquerra creuem aviat el Barranc de les Boïgues i seguidament arribem a una borda força conservada, la Borda de la Martia del Bosc. Seguim pel mateix corriol en direcció nord-oest i, al cap de 200 m, arribem a l’entrada del Barrancot. Ens hi endinsem i el gaudim fins que el pas a peu està barrat per una gran roca calcària al mig de la llera del barranc, la qual es pot superar amb una sirga que hi ha fixada a la paret, cosa que no ho vam fer perquè anàvem amb nens petits.
Vam tornar pel mateix camí, a destacar que tornant, encara dins el Barrancot, vam veure una planta rúpicola a les parets de l'engorjat, la Corona del Rei o saxifraga longifolia.
Vaig fer aquesta excursió el dissabte 4 de març de 2017 amb la meva esposa Rosa Maria, les meves filles Roser i Núria, els meu gendres Francesc i Cesc, l’artífex de l’excursió, i els meus néts Mercè, Andreu, Marina i Serni, que tenen entre cinc mesos i tres anys.
1. Col·laboradors de la Viquipèdia. Llau del Cornàs [en línia]. Viquipèdia, l'Enciclopèdia Lliure, 2017 [data de consulta: 18 de febrer del 2017]. Disponible a la xarxa.
2. Col·laboradors de la Viquipèdia. Barranc [en línia]. Viquipèdia, l'Enciclopèdia Lliure, 2016 [data de consulta: 26 de febrer del 2016]. Disponible a la xarxa.
3. Cornàs [en línia]. Diccionari Català Valencià Balear, Institut d’Estudis Catalans, 2017 [data de consulta: 11 de març del 2017]. Disponible a la xarxa.
4. Carant [en línia]. Diccionari Català Valencià Balear, Institut d’Estudis Catalans, 2017 [data de consulta: 11 de març del 2017]. Disponible a la xarxa.
Intersection

A l'esquerra, Barrancot.

Ruins

Borda.

Borda.
Waypoint

Barrancot.

Barrancot.
Waypoint

Sirga.

Fins on hem arribat.

2 comments

 • Canalda Nov 25, 2019

  I have followed this trail  View more

  Es una sortida curta però molt bonica. El Barrancot es impresionant. Gràcies per compartir-la.

 • Photo of Jaume Monmany

  Jaume Monmany Nov 26, 2019

  Moltes gràcies! En tenim un gran record! Una abraçada!

You can or this trail