Time  6 hours 5 minutes

Coordinates 3618

Uploaded June 7, 2020

Recorded June 2020

 • Rating

   
 • Information

   
 • Easy to follow

   
 • Scenery

   
-
-
2,792 ft
1,290 ft
0
2.6
5.2
10.33 mi

Viewed 808 times, downloaded 57 times

near Aiguafreda, Catalunya (España)

Caminada des del poble d’Aiguafreda, en que hem anat a recorre el nord-est d’aquest terme municipal, anant primer a la zona de l’Avencó per desprès de seguir un tram de riera, enfilar-nos cap a la serra de l’Arca, on hem pogut veure un seguit de restes megalítiques i desprès, anar cap Aiguafreda de Dalt i retornar al punt de sortida, seguint la riera de Martinet.

El recorregut fet ha sigut el següent:

Sortida d’Aiguafreda (hem visitat, l’Església, l’Ajuntament i la plaça on hem coincidit amb el mercat setmanal) – l’Avencó, amb la riera, les passeres, els pous de glaç i la zona de lleure – l’ermita de Sant Salvador de l’Avencó – la mina de coure del peu de la Costa – corriol de la soleia de can Serra – antiga masia de can Serra de l’Arca i la Casanova – tram de GR-2 – Tomba i dolmen de la Casanova de can Serra – Dolmen de la Creu d'en Sastre – Dolmen del serrat dels Moros – Dolmen de can Serra de l'Arca – torre de vigilància del serrat de Puigventós i els cingles del Saní – Dolmen del Serrat de Puigventós – Creu de la Parròquia – Cista de la Creu de la Parròquia – Dolmen del Pla del Boix – camí d’Aiguafreda de Dalt al Brull – la Fontica – font Amiga – Aiguafreda de Dalt (església de Sant Martí) – font Fresca – camí de l’Afrau – l’Afrau – riera de Martinet, amb els gorgs de l’Olla i de la Sort – la font del Enamorats – arribada a Aiguafreda.


Aiguafreda, país de dòlmens.-

Per la seva situació al centre de la vall del Congost, entre el Montseny a l’est i els Cingles de Bertí a l’est, el territori d’Aiguafreda ha fet de límit entre les planes del Vallès i d’Osona. Aquest localització ha afavorit que hi hagi testimonis de la presència humana des de la Prehistòria. Entre aquests, es compten els monuments megalítics de la Serra de l’Arca i la seva rodalia, que assoleixen aquí una de les concentracions més notables de Catalunya (“arca” = dolmen).

Els monuments megalítics d’Aiguafreda són un conjunt de 5 monuments, als quals cal afegir els propers del terme del Brull i de Sant Martí de Centelles. Amb cronologies que van del 2500 al 2000 ANE, es tracta de monuments funeraris, segurament amb funcions de delimitació territorial, que han proporcionat algunes de les restes arqueològiques més interessants del país. Entre aquestes destaca, sobretot, el conegut ganivet de sílex del Serrat dels Moros (Serra de l'Arca I), un dels més ben tallats i grans (32 cm.) de Catalunya.

Els monuments megalítics d'Aiguafreda han estat objecte de diferents intervencions humanes en temps contemporanis, que malauradament també inclouen el vandalisme, les excavacions furtives a la recerca de suposats "tresors" i reconstruccions més o menys benintencionades i fantasioses. En els darrers anys, una major sensibilitat envers aquest patrimoni i la seves possibilitats com a recurs cultural, educatiu i turístic propicien intervencions més acurades.
Parking

Sortida i arribada - Aiguafreda

River

L'Avencó, riera, passeres, pou de glaç i zona de lleure

Religious site

Ermita de Sant Salvador de l'Avencó

Mine

Mina de coure del peu de la Costa i corriol de la soleia de can Serra

Ruins

Can Serra de l'Arca

Archaeological site

Tomba de la Casanova de can Serra

Archaeological site

Dolmen de la Casanova de can Serra

Archaeological site

Dolmen de la Creu d'en Sastre

Archaeological site

Dolmen del serrat dels Moros

Archaeological site

Dolmen de can Serra de l'Arca

Panorama

Torre de vigilància forestal del serrat de Puigventós

Archaeological site

Dolmen del Serrat de Puigventós

Archaeological site

La Creu de la Parròquia

Archaeological site

Cista de la Creu de la Parròquia

Archaeological site

Dolmen del Pla del Boix

Fountain

La Fontica

Fountain

Font Amiga

Religious site

Aiguafreda de Dalt

Fountain

Font Fresca

Waypoint

L'Afrau

River

Riera de Martinet amb el gorgs de l'Olla i de la Sort

Fountain

Font dels Enamorats

4 comments

 • Photo of Xeix

  Xeix Jul 10, 2020

  I have followed this trail  View more

  Gràcies per compartir-la. Ahir la vam seguir els JubiCEI (Jubilats del Club Excursionista Independent de Catalunya) i la remullada als gorgs va ser ben agraïda

 • Photo of erill

  erill Jul 13, 2020

  Gràcies Xeix pel comentari i la valoració, celebro que la ruta hagi estat del vostre interès i que a més, hagueu gaudit d'una remullada per apaivagar la calor.
  Salut i bones caminades!

 • urivives Dec 21, 2020

  I have followed this trail  verified  View more

  L'hem feta en sentit invers al track. El darrer tram era una mica perdedor.

 • Photo of erill

  erill Dec 23, 2020

  Gràcies urivives pel comentari i les apreciacions.
  Salut i bones caminades!

You can or this trail