Time  6 hours 7 minutes

Coordinates 1217

Uploaded September 28, 2016

Recorded September 2016

-
-
2,740 f
1,344 f
0
2.6
5.2
10.41 mi

Viewed 340 times, downloaded 16 times

near l'Abella, Catalunya (España)

Excursió que sortint de l'estació d'Aiguafreda puja al Pla de la Garga per un grau menys frequentat es el Grau de St Pau que pren el nom de l'antiga ermita de Sant Pau de Gémenes , avui desapareguda o integrada dins una parcel·la de la urbanització , posem una foto del llibre de Mn. Pladevall . Un cop dalt el Pla passem pel Cerdà , on va neixer l'artifex de l'Eixample barceloní , i seguim cap el Montpar can Miqueló i l'ermita de Sant Miquel Sesperxes , baixem cap el Presseguer i agafem per baixar el Grau de la Baga , molt humit i relliscós , un cop a baix passem per l'Oller i acabem novament a l'Estació .

Llocs a destacar del recorregut

Sant Pau de Gémenes Ermita situada sota els cingles del pla de la Garga i documentada des de 1180. Era un edifici romànic del
qual queden tres murs i un tros de volta i ara tot el conjunt està integrat a una casa de la urbanització de Sant Pau. (Ajuntament de Centelles)

El Cerdà de la Garga Es tracta d'un gran casal amb teulada a dues vessants i orientat al sud. L'alçada de l'edifici és considerable: planta baixa i dos pisos. L'edifici és molt regular i dóna una impressió de solidesa i austeritat alhora. Totes les cantoneres són de pedra treballada.
A la façana principal destaca un gran portal dovellat datat de l'any 1733. A banda i banda, a l'alçada del primer pis, hi ha dos esgrafiats mal conservats amb la mateixa data i amb un rellotge de sol. Damunt el portal hi ha un balcó de pedra treballada. Hi ha diferents masoveries i edificis auxiliars encerclats per nu clor tancat que procedeix del mas i que conforma dues llices.
La primera documentació es remunta a l'any 1160. La masia patí diferents modificacions i l'actual estructura és la que es realitzà al segle XVIII. En aquesta masia nasqué l'enginyer Ildefons Cerdà l'any 1815 i l'heretà el 1851. El segle passat s'allotjà durant un temps Jaume Balmes, molt amic de la família.
El cognom Cerdà s'extingí amb les filles d'Ildefons Cerdà, passant la propietat a una família vigatana. Una placa a la façana principal perpetua el record de l'urbanista, realitzat pels amics de Centelles. El mateix Cerdà va fer realitzar algunes reformes, com per exemple la capella. (Viquipèdia)

Sant Miquel Sesperxes és una església sufragània vers l'extrem sud-est de la demarcació de Sant Martí de Centelles, té una situació enlairada i dominant, i entre ella i la cinglera de la Garga hi un sector ocupat per antics masos, entre els quals destaquen el Presseguer i el Febrer. Els territoris que l'envolten són anomenats Pla de Sant Miquel. L'església fou reedificada del tot a l'entorn del 1738, i no té res de remarcable.
La parròquia de Sant Martí té tot el poblament dispers, i les seves masies són molt nombroses, bé que moltes es van deshabitant i d'altres es converteixen en cases residencials de gent de la ciutat. Les més enlairades són el Fabregat, vers el límit amb Sant Quirze Safaja, i la Rovira, o la Rovira dels Cerdans, entre el castell i Sauva Negra, totes dues a més de 850 m d'altitud. Ambdues masies, sobretot la Rovira, compten amb un bon casal, una part del qual es remunta al segle XVI, i la seva història és coneguda des del segle XIII.(viquipèdia)

Forn de l'Oller es tracta d’un conjunt d’edificacions que formen un complex de tres grans forns de calç i un quart de més petit (segurament utilitzat per a la construcció dels altres tres). També es conserven les estructures d’algunes de les dependències d’aquest establiment. Aquesta estructura està construïda en carreus de pedra local ben escairats i de disposició regular, tancada per les quatre bandes. Els tres forns grans es diu que tenen una profunditat de 12m.
Com diu el mapa de patrimoni de la Diputació de Barcelona, aquest complex evidencia una gran activitat basada en la indústria de la calç a la zona de l’Alt Congost. El conjunt apareix documentat cap a 1900, però va durar poc, perquè es va tancar al primer decenni del s. XX.
Sembla que està documentat que la calç es transportava amb vagonetes fins a l’estació de Sant Martí i a partir d’allà es redistribuïa. Aquesta indústria pertanyia a Francesc Senties, que posteriorment s’associà a Falgueres.
Els Senties, propietaris del mas Oller, havien estat una de les famílies més potents del municipi. Ho prova el panteó que acull les seves restes al cementiri de Sant Pere de Valldeneu:
A l'inici de la Guerra foren assassinats Francesc Senties Fabregar (el propietari) i els seus fills Francesc i Josep. Una placa ho recorda amb les següents paraules: “En recordança de Francesc Sentias Fabregar i dels seus fills Francesc Sentias de Encio i Josep Sentias de Encio que aquí moriren respectivament a l’edat de 44,18 i 14 anys el 8 de novembre de1936 RIP. Vianant que aquí et detures prega que sempre hi hagi pau.”
Tal com diu una altra placa col·locada al lloc per l’Ajuntament de Sant Martí, les víctimes es defensaren a trets des del mas, on encara es veuen les marques de les bales, mentre els membres del comitè revolucionari els atacaven des de fora. Detinguts i torturats, foren finalment executats a la boca d’un d’aquests forns. Era el 8 de novembre de 1936 i un dels episodis més sagnants de la història contemporània de Sant Martí de Centelles. (blog de Francesc Roma)
Waypoint

Can Miqueló

Waypoint

El Cerdà de la Garga

Waypoint

El Montpar

Waypoint

El Presseguer

Waypoint

Estació d'Aiguafreda

Waypoint

Alzinar de L'Oller

Waypoint

Forn de l'Oller

Waypoint

Forn de calç

Waypoint

Grau de la Baga

Waypoint

Grau de Sant Pau

Waypoint

L'Oller

Waypoint

Sant Miquel Sesperxes

Reproducció d'una foto extreta d'un llibre de Mn. Pladevall
Waypoint

Sant Pau de Gémenes

Reproducció de la foto de Sant Pau de Gémenes de 1949 d'un llibre de Mn. Pladevall

Comments

    You can or this trail