Time  4 hours 14 minutes

Coordinates 430

Uploaded October 24, 2018

Recorded September 2018

-
-
136 f
25 f
0
2.6
5.3
10.53 mi

Viewed 299 times, downloaded 11 times

near Sint-Job, Flanders (Belgique)

De Aalsterse wandelclub 'De Kadees' (geen familie van die in Bornem) organiseerde op 9 september 2018 hun 4de Ajuintocht. Door de grote wegenwerken op de R41 was het wel even zoeken om de startplaats, School De Horizon in de Molendreef, te kunnen bereiken!

We begonnen de wandeling langszij het Algemeen Ziekenhuis en eenmaal onder de R41 door, bereikten we een heel landelijk gebied, richting Erpe-Mere. Zo ver trokken we echter niet: even voor het kerkhof van Erpe staken we de E40 over en wandelden tussen de velden en het struikgewas langs spoorweg L50a Brussel-Oostende naar Nieuwerkerken.

In deze deelgemeente van Aalst was in de Schoolstraat een rustpost ingericht. Daarna bracht een volgende reeks landelijke wegen ons naar de Doornveldstraat en de Hoezestraat, die over de E40 gaat richting Erembodegem. Even wat verkeersdrukte verwerken aan de kruising van N9 en N45, maar niet voor lang langs wat drukkere straten, want achter de Delhaize stapten we het Osbroek in.

Het Osbroek - de groene long van Aalst - was oorspronkelijk een polder van de Dender waarin moerasbossen ontstonden. Zo kort bij de stad is het tegenwoordig natuurlijk niet meer zo wild en zijn er over het algemeen goed begaanbare paden. Achter het Osbroek wandelen we naar het graffiti geteisterde station van Erembodegem onder spoorlijn L50 Brussel-Gent door naar het centrum van deze grootste deelgemeente van de stad Aalst.

Achter de Sint-Pieterskerk houden we onze tweede rustpauze. Daarna langs de Termurenlaan, weer onder de spoorlijn door naar de Kapel van Termuren aan de Kapellekesbaan, bekend door het boek van Louis-Paul Boon. In de Rooms-Hofstraat trekken we weer het Osbroek in, dat we nu in noordelijke richting doorkruisen langs de wit-rood gemarkeerde GR5a.

In het noordelijke deel van het Osbroek ligt het Stadspark en verschillende sportterreinen. Daar slaan we linksaf de Frans Blanckaertdreef in, steken de Parklaan over en gaan wat verderop linksaf door de Kerkhoflaan, die ons uiteraard naar het grote en bezoekwaardige stadskerkhof brengt.

Rechtsom het kerkhof is het weer landelijkheid troef naar de Kwalestraat waar we aan kasteel Regelsbrugge rechtsaf door de Technologiecampus van de KU Leuven terugkeren naar de startplaats. Een geslaagde wandeltocht met verrassend veel meer natuur dan we zo dicht bij het anders wat grauwe stadscentrum verwacht hadden.
panorama

Achter het ziekenhuis

panorama

tunneltje onde de R41

panorama

achter de Merestraat

panorama

Maaiveld

panorama

Achtermaal

panorama

Kapelletje

panorama

langs de Merestraat

panorama

over de E40

panorama

pad langs spoorlijn L50a

panorama

pad langs spoor L50a

panorama

steegje

panorama

veldweg

panorama

Doornveldstraat

panorama

oprit E40

panorama

ingang Docusberg Osbroek

panorama

3de poortweg Oosbroek

panorama

pad naar A Vandemaelesdtraat

panorama

pad naar Keppestraat

panorama

Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartkerk Erembodegem

Deze moderne kerk uit 1952 vervangt de in WOII vernielde laatgotische parochiekerk.
panorama

spoortunnel Termurenlaan

panorama

Kapellekesbaan

De kapel Onze-Lieve-Vrouw Termuren uit 1762. Al in de 17de eeuw was dit een bedevaartplaats. De Mariaverering leeft nog steeds voort, jaarlijks zijn er de Kapellekensdagen in augustus. De kapel van Ter Muren is vooral bekend door de roman 'De Kapellekensbaan' van Louis Paul Boon. Zie https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/341
panorama

Osbroek

panorama

Osbroek

Het natuurgebied Het Osbroek tussen Aalst en Erembodegem. Het noordelijk deel werd stadspark en sportterreinen. Het is de groene long van Aalst.
panorama

oorlogsgraven

panorama

pad langs weide

panorama

kasteel Regelsbrugge

De heerlijkheid van Regelsbrugge gaat terug tot de 14de eeuw. Het huidige kasteel in neotraditionele stijl is uit 1935 en heeft zijn twee oudere hoektorens behouden. De naam Regelsbrugge verwijst naar een kleine brug uit het jaar 1395.
panorama

KU Leuven Technologiecampus

panorama

aan de Hoezebeek

Waypoint

GR5a

Waypoint

GR5a.

Parking

Horizon

Provisioning

Rust Erembodegem

Picnic

Rust Nieuwerkerkenpost1

Comments

    You can or this trail