Coordinates 863

Uploaded April 13, 2017

Recorded April 2017

-
-
103 f
-15 f
0
3.4
6.8
13.64 mi

Viewed 668 times, downloaded 6 times

near Milsbeek, Limburg (Nederland)

Begin: Bushalte Rijksweg/Kerkstraat Milsbeek Eind: Bushalte Gemeentehuis Haps

Treinen in de Oorlog

We lopen twee sporen die in WOII een belangrijke rol hebben gespeeld. Om Operation Veritable te kunnen uitvoeren was er een verbinding nodig richting Reichswald. De Maasbrug lag er bij Vennep uit en legermaterieel via het Station van Nijmegen, dat frontstad was, was ook al geen optie, terwijl ook nog de lijn naar Kleef dicht zat en de Maasbrug bij Mook kapot was (er lag wel een Bailey brug). Men besloot om een lijntje aan de oostkant van de Maas aan te leggen. Die klus was in enkele weken geklaard. We lopen de Hawkins link (het zuidelijke stukje van het lijntje), dat wil zeggen, we herdenken dit lijntje want er is NIETS van over. We starten in Milsbeek om via prachtige schouwpaden langs beken naar de slingerende Niers bij Ottersum te lopen. Het spoor liep hier bij Maria Roepaen (een reusachtig gebouw) over de Niers. Was het vroeger een huis voor gehandicapten, nu is het een cultureel centrum.
We laten Gennep even voor wat het is om via de Looiseweg naar het puntje van het Duits Lijntje te lopen. Het was de lijn die over zo’n 100km van Wesel naar Boxtel voerde en waarvan we het Nederlandse stuk gaan lopen. Destijds voerden hier rechtstreekse treinen naar Vlissingen (snelle D-treinen) om daar als vorst, tsaar of keizer, rap naar Engeland te kunnen varen. Vliegtuigen gingen er immers nog niet. Er ligt hier wel veel tracé en we kunnen prachtig lopen door het Natuurgebied van het Duitse Lijntje wat zijn grenskantoren had in Goch en Gennep.
Door zich te vermommen als Nederlanders drongen Duitse soldaten via een trein over de Maas, Nederland binnen, terwijl ze in 1944 de brug platgooiden. De brug is wel hersteld en de lijn bleef intact tot in de zestiger jaren. Nu vind je in Gennep noch een grote stoom locomotief aan de rand van het dorp. Gennep is een stadje met een rijk verleden (het was er al in de in de 14de eeuw), dat eigenlijk nog niet zo lang onder Nederlands beheer staat (1839). Het stadje dankt zijn bestaan aan de Niers, want die komt hier de Maas in.
Gennep is bekend van de Pagefabrieken en dat klooster bij Ottersum, want katholiek was het hier natuurlijk altijd onder de Duitse heerschappij.
We lopen over de Maasbrug en volgen het mooie spoor naar Oeffelt een oeroud dorp, wat je er niet aan afziet. Haps is wat jonger, en dat zie je ook niet zo direct.

View more external

Bus stop

001 Bushalte Milsbeek

met de molenruine
River

002 Ossenbergesebeek

Bridge

003 Kruising Hondiepsebeek, Kroonsebeek

River

004 Langs de Aaldonkse Beek

Bridge

005 Brug over De Niers (Roepaen)

panorama

006 Roepaen vanaf de Siebengewaldseweg

Intersection

007 Begin Duits Lijntje in NL

Lake

008 Zevenmorgen Siep

Intersection

008X Kruising met de Siebengewaldseweg

Intersection

009 Einde pad bij Gennep

Information

010 De Loc in Gennep

Bridge

011 Brug over de Maas

Information

012 We zijn in Noord Brabant

Hier de trap af naar beneden
Intersection

013 Stationsweg Beugen

Building of interest

014 Het oude Station in Beugen

Intersection

015 Het Lijntje Langs Oeffelt

Bridge

016 Resten brug over Oeffeltse Raam

Intersection

017 Werveld

Building of interest

018 Dienstwoning 45 Oeffelt aan het Kruispunt

Intersection

019 Onder de A73

Intersection

020 Het Lijntje voor Haps

Bus stop

021 Bushalte Raadhuis in Haps

Comments

    You can or this trail