Coordinates 850

Uploaded February 25, 2017

Recorded February 2017

-
-
59 ft
-49 ft
0
2.8
5.6
11.26 mi

Viewed 1159 times, downloaded 4 times

near Bergen aan Zee, Noord-Holland (Nederland)

Begin: Busstation Bergen aan Zee Eind: Bushalte: Stationsstraat Warmenhuizen
NB: De route loopt door het Noord Hollands Duin Reservaat. Een dagkaart om er te mogen zijn is dus verplicht. Koop hem in de "super" aan het Plein in Bergen aan Zee (vlakbij de Bushalte).

Met Bello langs jonge en oude dorpen
Een heel gevarieerde wandeling die vanaf Bergen aan Zee dwars door de duinen via Bergen en het Noord Hollandse polderlandschap voert.
Bergen aan Zee is een 20ste eeuws dorp. Het werd begin 1900 gesticht als badplaats voor de Bergenaren en de Alkmaarders. 28 juli 1906 werd de eerste steen gelegd van Café Prins Maurits. Interessant is het dat er toch al een spoorlijntje liep naar de Schoorlse duinen. Het was de Decauville baan, een genielijntje dat via de Franschman (ten zuiden van de Zeeweg en de Eeuwige Laan) naar paal 33 in de duinen voerde. De genie moest namelijk schieten op beton en moest dus bunkers bouwen om dat uit te proberen. De stille duinen daar waren er geschikt voor, maar het materiaal moest er wel naar toe.
Toen Bergen aan Zee een feit was werd het personenlijntje snel aangelegd tussen Bergen en de Zee. Aanvankelijk werd er alleen in de zomermaanden gereden. Het werd de laatste tram (1955) die door de NS werd geëxploiteerd, waarbij de locomotief, Bello, als enig overgebleven tram nu nog dienstdoet op de lijn Hoorn Medemblik.
We passeren het vredeskerkje (van WOI) uit 1918. Het was en is bedoeld voor alle gezindten. In de verte zien we het Zeehuis. Het was een kinderherstellingsoord uit 1908 en later een zgn NIVON-huis (natuurvrienden op rode basis zeg maar).
Het duin is breed en mooi hier, de tram liep er dwars doorheen richting Bergen, het kunstenaarsdorp van Nederland. Veel rijke en kunstzinnige Nederlanders zagen wel wat in dat nieuwe kustplaatsje bouwden hun riante huizen in Amsterdamse School stijl (Meerwijk). Bergen zelf is wel oud. De Ruïnekerk staat er al vanaf de 15de eeuw. Tijdens de 80-jarige oorlog is hij afgebrand en nooit helemaal weer opgebouwd. Aan het Plein vind je ook het Raadhuis en café de Drie Balken, waar Jacques Brel ooit optrad. Verder heel veel cafeetjes en hotelletjes voor een weekendje eruit.
We lopen nu met een boog naar het Noordhollandsch Kanaal over veel onverhard pad en tenslotte over een oude dijk (Rekerepad) richting Schoorldam, waar ook de tram liep. Dit dorpje is wel heel oud (1200) omdat hier een dam lag over de Rekere die in de Zijpe uitmondde. Je ziet er niets meer van. Wij lopen naar Warmenhuizen ook al zo’n oeroud dorp waar bijna niets van over is. Opvallend is de vele industrie (veilingen) en de fietszaken. Dat komt omdat Steven Rooks hier vandaan komt. Het spoorlijntje naar Schagen kwam hier langs en dateert van 1913. In 1933 was het alweer gedaan van Warmenhuizen naar Schagen, maar tot Warmenhuizen was er nog goederenvervoer. Dat duurde tot 1969.
We stoppen midden in het dorp bij de Moriaan (restaurant) uit 1575. Hier heten alle kerken Ursula 13de en 19de eeuw.

View more external

Beach

001 Strand Bergen aan Zee

Waypoint

002 Monument uit 1931

Sacred architecture

003 Vredeskerkje in Bergen aan Zee

Intersection

004 Het oude trace met het Zeehuis

panorama

005 Uilenveld in het NH Duinreservaat

Intersection

006 Trace in Bergen Jan WIllemlaan

River

007 Wimmenummervaart

Building of interest

008 Het Oude Hof

Sacred architecture

009 Het Pein met Raadhuis, Ruinekerk, Drie Balken

Provisioning

010 Stationsstraat

Intersection

011 Kapellaan en Schapenlaan

panorama

012 Polderpad

panorama

013 Klaassen en Evendijk

panorama

014 Het Rekerepad

Intersection

015 Rekerweg

Bridge

016 Schoorldam met NHkanaal

Information

017 Oudevaart in Warmenhuizen

Intersection

018 Het Spoorlijntje

Alleen de straat heet nog zo
Sacred architecture

019 Kerk in Warmenhuizen

Bus stop

020 Busalte en restaurant D'Moriaan

Comments

    You can or this trail