Coordinates 839

Uploaded April 19, 2016

Recorded April 2016

-
-
98 ft
-42 ft
0
3.4
6.8
13.6 mi

Viewed 1043 times, downloaded 13 times

near Deventer, Overijssel (Nederland)

Begin: Treinstation Deventer Eind: Bushalte Dorpsstraat Laren (Gld)

Over Lange Paden
Eigenijk was de tramlijn van de Geldersch-Overijsselsche Stoomtram Maatschappij (GOSM) best succesvol. In 1885 was ie er al, terwijl er in Deventer een eigen station was aan het Pothoofd. Dat succes betekende ook dat er naast dit lijntje naar Borculo ook andere lijntjes ontstonden om de Achterhoek te ontsluiten. Uiteindelijk zijn die meeste van die verbindingen weer ongedaan gemaakt nadat de bus en auto het hadden gewonnen. Er is hier dus heel veel te wandelen. Zo’n 12 routes liggen klaar om te worden belopen.
Maar nu beginnen we in Deventer, de oude Hanzestad, die ook het oudste huis van Nederland bevat, het oudste wandelpark en de oudste stadsbibliotheek. Blijkbaar is hier minder afgebrand en vernield dan elders. We lopen na het oude station naar het vogeleiland en door de oude stad langs de Grote of Lebuïnus Kerk. Lang hebben de katholieken er niet van kunnen genieten, want na de reformatie is hij door de protestanten ingepikt. Wel een monument uit de top 100. We lopen richting IJssel en naar de monding van de Schipbeek. Een oeroude stroom, die grotendeels gegraven, voor hout- en later ook textieltransport zorgde. De beek werd volledig door Deventer beheerd en beheerst. Zo kun je er als stad rijk van worden. We zullen de beek later nog enkele malen passeren langs de te belopen sporen. We passeren in Deventer de Willhelminabrug die een tijdgenoot is van de John Frostbrug in Arnhem en er ook redelijk op lijkt met die grote basalt trappen. Het is de reden dat deze brug gebruikt is voor de film “a bridge too far”. Zowel in Arnhem als in Deventer zijn die bruggen opgeblazen en later weer hersteld.
Het tracé van de GOSM lijn loopt voornamelijk langs de N339, de drukke provinciale weg naar Laren (Gld) en Lochem. Die proberen we zoveel mogelijk te mijden. We lopen dus over de Dortherweg naar Epse en later naar Harfsen over de Oude Larense weg. Beide plaatsjes stellen weinig voor, maar de lange paden er naar toe zijn rustig en boomrijk.
Laren, waar we stoppen, heeft wat meer allure. Het kent een druk centrum en de kerk is een echte waterstaatskerk. Dat is niet zozeer een bouwstijl als wel een periode (1825-1875) waarin de ingenieurs van Rijkswaterstaat de bouwplannen moesten goedkeuren. De Mozes en Aäron kerk en vele stationsgebouwen zijn daar een voorbeeld van. Ik vind die goedgekeurde stijlen in ieder geval mooier dan al die Kuiper-kerken.
Birding spot

001 Vogeleiland Deventer

Building of interest

002 Smedenstraat Deventer

Sacred architecture

003 Grote Kerk aan Grote Kerkhof Deventer

Bridge

004 Wilhelminabrug over de IJssel en Pothoofd

Met begin trambaan langs het Pothoofd
Building of interest

005 Oude Gasfabriek en Arc en Ciel aan de Deventerweg

Bridge

006 IJsselbrug A1 en inloop Schipbeek

Photo

007 Gallerie aan de Kletterstraat

Information

008 Weerdsweg met pinksterbloemen

Intersection

009 Dortherweg

Intersection

010 Oude Larenseweg en Oxerweg

River

011 Beek langs de Oude Larensweg

Tree

012 Harfsen Bremweg

Intersection

013 Lochemseweg Harfsen

Building of interest

014 Tramzicht aan de Deventerweg in Laren

Photo

015 Verlengde Zutphenseweg

Sacred architecture

016 Kerk Laren, Stegeman

Comments

    You can or this trail