Coordinates 893

Uploaded April 14, 2016

Recorded April 2016

-
-
76 ft
-45 ft
0
3.3
6.5
13.0 mi

Viewed 1082 times, downloaded 10 times

near Nijkerk, Gelderland (Nederland)

Begin: NS station Nijkerk Eind: Treinstation Barneveld-Noord

Langs de Kippenlijn
We lopen langs het opgebroken gedeelte van de kippenlijn tussen Nijkerk en Barneveld. De naam van het lijntje komt natuurlijk omdat al die plaatsjes hier zich destijds met de kippenfokkerij bezighielden en het spoortje het pluimvee en de eieren moest vervoeren.
In 1903 werd het lijntje geopend. Het stuk tussen Barneveld en Ede-Wageningen is geëlektrificeerd en heet nu Valleilijn. Het noordelijke stuk werd al in 1937 gesloten. Van het tracé is het stukje naar de haven van Nijkerk mooi bewaard gebleven, terwijl voor Voorthuizen het pad er ook nog is.
We lopen dwars door het oude stadje Nijkerk. Als grensplaats tussen het Utrechtste en het Gelderse is hier flink gevochten. Het kreeg al vroeg stadsrechten (1413), maar omdat ze de muren zelf moesten betalen, werden het aarden wallen en houten poorten.
Nijkerk was in de 18de eeuw berucht om zijn beroeringen. Het waren godsdienstige uitingen tegen de heersende verlichting. Het ging gepaard met verstoringen en dweperijen, iets wat ze bij de hervormde kerk nog niet hadden gezien. Stadhouder Willem IV maakte een eind aan het gedoe. Nu is het een mooi plaatsje met een haven, waar het havenspoortje begint, en waarover nu een mooi voetpad loopt.
Ten zuiden van het spoor naar Amersfoort is van het tracé weinig te vinden en lopen we over boerenwegen naar Driedorp. Een gehucht van niks met een benzinepomp en een kerk van de vrije gemeente (een bevindelijke afsplitsing). Via mooie paden komen we in Appel, waar een zogenaamde walburg is gevonden. Een versterking uit de vroege Middeleeuwen. Hier liepen ook wallen van waar je naar de Zuiderzee kon komen. En die verbindingen waren schaars.
Van Appel lopen we over het oude tracé naar Voorthuizen. Het heeft niet zo veel historie, en is een echt toeristendorp. Je vindt er veel campings, waardoor in de zomermaanden het aantal inwoner verveelvoudigd.
Via boerenwegen lopen we richting A1, waar de aansluiting ligt met het spoor Apeldoorn Amersfoort. Hier ligt een redelijk groot industriegebied (met veel leegstand) en een transferium, waar je je auto kunt parkeren om op station Barneveld Noord te kunnen stappen. Het ziet er allemaal heel futuristisch uit, maar auto’s zie je er nauwelijks. Bij elkaar genomen een heel afwisselende wandeling.

View more external

Train stop

001 NS station Nijkerk

Waypoint

002 Langestraat Nijkerk

River

003 Kloosterstraat Nijkerk

Met een kleine beek
Religious site

004 Grote Kerk Nijkerk

Provisioning

005 Plein Nijkerk

Mooring point

006 Haven Nijkerk: Arkervaart, Koetsendijk, Kolkstraat

Waypoint

007 Havenlijn, tracé

Intersection

008 Kruising met de Wallerstraat

Information point

009 Bloemendaalseweg

Waypoint

010 Deuverdense weg

Intersection

011 Driedorp met kerk en kruising

Information point

012 Landgoed Slichtenhorst

Information point

013 Slichtenhorst

Information point

014 Slichtenhorst

Monument

015 Molen De Hoop

Archaeological site

016 Appelse Walburg

Information point

017 Oude Voorthuizenseweg (tracé)

Lake

018 Moerasje aan de Dusschoterweg

Religious site

019 Kerk aan de Rembrandtstraat in Voorthuizen

Monument

020 Pastorie aan de Kerkstraat

Parking

021 Transferium industrieterrein

Train stop

022 Station Barneveld-Noord

Comments

    You can or this trail