Coordinates 761

Uploaded March 18, 2016

Recorded March 2016

-
-
142 ft
-4 ft
0
3.1
6.2
12.3 mi

Viewed 1641 times, downloaded 12 times

near Apeldoorn, Gelderland (Nederland)

Begin: NS station Apeldoorn Eind: Bushalte Epe Centrum

Adellijke lijnen

Als je als vorst op het Loo woonde, had je natuurlijk wat in de melk brokkelen, maar ook al die burgemeesters, die tussen Apeldoorn en Zwolle het bewind voerden als baronnen, konden er wat van. Een spoorlijn moest er komen met een speciale aftakkinkje naar het paleis.
In 1876 konden de hoogheden met de trein naar Amsterdam via de Oostlijn die in Apeldoorn loopt. De baronnen legden de laatste hand aan de lijn in 1887 en ieder gehucht kreeg zijn eigen opstapplaats. Er wordt ook nog een tramlijntje aangelegd tussen station Apeldoorn en Het Loo, want al die dagjesmensen wilden het allemaal wel meemaken. Een soortgelijke oplossing was er ook destijds bij Paleis Soestdijk.
Het aardige is, dat het trace er bijna nog helemaal als fietspad ligt. Korter kun je dus niet van Apeldoorn naar Zwolle fietsen.
We starten in Apeldoorn en lopen fraai naar de ingang van het majestueuze paleis. In 1684 werd de grond aangekocht, want je kon lekker jagen op de Veluwe. Later werd een paleis gebouwd en vormde het Loo de zomerresidentie van de Nederlandse vorsten. Margriet was de laatste die er met Pieter woonde, maar nu is het een prachtig gerestaureerd domein waar je door de Versailles tuinen kunt wandelen, de paleizen kunt bezichtigen. Mocht je echt tijd hebben: de Kroondomeinen, waar Bernhard graag joeg zijn een fraai natuurgebied.
Vanaf het Loo lopen we naar Wenum. Het is een dorpje van niks, maar oranjefeesten zijn hier het belangrijkste evenement (31 aug dus). Voort gaat het naar Vaassen. Het is een bijzonder oud en aardig dorp met Kasteel Cannenburg. We maken er een kleine omweg voor, zodat we het kasteel van plunderaar Maarten van Rossum kunnen aanschouwen. Hij heeft er niet lang van kunnen genieten, maar het kasteel is tot in de 19de eeuw bewoond geweest. Ondanks het streng protestants christelijke milieu, was hier een katholieke parochie. Op het kasteel bepaalden ze namelijk zelf wel wat ze moesten geloven.
Van Vaassen lopen we naar Emst, waar vroeger een onevenredig groot stationsgebouw het landschap opsierde. Het trace loopt over diverse beekjes die allemaal via het Noord-Kanaal en de IJssel verderop afwateren.
Het trace houdt even op in Epe, waar ook deze wandeling eindigt.
Minder prettig was de Eperse incestzaak die 1990 opstartte. Ongeloof, manipulatie, onzorgvuldigheid en rechtskundige dwalingen waren Epers deel. Het proces heeft jaren geduurd.
Epe heeft een gezellige kern met Marktplein en kroegjes. Het vervult een regiofunctie voor al die dorpjes rondom.

View more external

Train stop

000 NS Station Apeldoorn

Waar de Koningslijn eindigt en de bronnenlijn begint
Lake

001 Willem Alexanderlaan

Building of interest

002 Sprengeloo school aan de Beatrixlaan

Hier liep dus ook het oude spoor
Building of interest

003 Verwijshuisje aan de Koning Lodewijklaan

Building of interest

004 Het Kleine Loo en De Naald

Castle

005 Paleis Het Loo

Intersection

006 Koningslaan

Hier liep ook nog het trammetje van Apeldoorn NS naar het Loo (voor de dagjesmensen)
Bridge

007 Trace bij Hommelbrink

Information

008 Venum, een oude halteplaats

Bridge

009 Venumse Beek

Intersection

010 Stationsstraat Vaassen

Castle

011 Kasteel Cannenburg in Vaassen

Intersection

012 Trace bij de Pastoorsweg in Vaassen

Bridge

013 Nijmolense Beek

Intersection

014 Stationsweg naar Emst

Information

015 Trace ter hoogte van de Tolweg

Bridge

016 Brug over de Verloren Beek

Intersection

017 Een herinnering bij de N309

Een viaduct met een koeienspoor
Sacred architecture

018 De Markt in Epe

Comments

    You can or this trail