Coordinates 962

Uploaded March 10, 2016

Recorded March 2016

-
-
205 f
-8 f
0
3.6
7.1
14.21 mi

Viewed 894 times, downloaded 11 times

near Dieren, Gelderland (Nederland)

Start: NS Station Dieren Eind: NS Station Apeldoorn

Langs een heus spoor

NB: Check altijd (zie Link) of er GEEN treinen lopen, want niet alleen in het weekend komen de reuzen langs, maar ookin de zomermaanden, overdag.

Deze keer een van de weinige keren dat je langs een echt spoor loopt. Het betreft het toeristenlijntje Dieren Apeldoorn. Hier en daar dus over de bielzen, maar ook er vlak langs en vooral langs de oude stationnetjes. Best spectaculair.
De lijn van de Veluwse Stoomtrein Maatschappij startte in 1975. Ze exploiteert het oude lijntje van Dieren naar Apeldoorn. De lijn zelf dateert van 1887 en maakt deel uit van de lijn Doesburg, Dieren, Apeldoorn, Zwolle. De lijn staat ook wel te boek als Koningslijn, omdat het langs Paleis Het Loo voert.
We starten in Dieren en lopen eerst langs de Koninklijke Gazelle fabrieken. Die fabriek is van 1892 en dus koninklijk. Na veel leed leeft de fabriek weer op, want elektrisch fietsen heeft in ons land een enorme boost gegeven.
Voordat we langs het spoor gaan, lopen we langs het Apeldoornsch Kanaal. Het was heel vroeger een riviertje de Grift genaamd. Het was een mooi alternatief voor de soms hoge IJssel, een wilde rivier destijds. Willem I besloot er een echt kanaal van te maken (1829), maar uiteindelijk won het spoor en de IJssel werd rustiger. Het is nu een idyllisch stroompje, wat voor de afwatering zorgt.
Na Dieren stappen we op het spoor. Gelukkig lopen er veel paadjes naast, dus bielzen stappen hoeft niet echt (alleen tussen Eerbeek en Loenen). Mocht je daar niet van houden, dan kun je altijd het hele kanaal naar Apeldoorn uitlopen.
Het is erg leuk om al die oude stationnetjes te passeren: Eerbeek, Loenen, Beekbergen. Het geeft een beetje een indruk hoe het vroeger was. En als die stoomtrein rijdt, dan is dat nog spectaculairder, want dat zijn enorme (uit Duitsland geimporteerde) knapen, die in Beekbergen in de remise staan opgesteld. Je kunt daar ook een draaicaroussel bewonderen. Het werkt allemaal nog.
Het spoor is 21km lang en we volgen dat zoveel als mogelijk. Echter, vlak voor Apeldoorn, wordt het ook een industriespoor, en dan is lopen minder veilig, dus vanaf hier keren we terug naar het Apeldoornsch kanaal, waar we aan de westzijde blijven lopen. Het spoor voegt zich weer bij het kanaal en sluit zich aan bij het spoor tussen Apeldoorn en Zutphen/Deventer.

View more external

Train stop

001 Station Dieren

Hier start de stoom
Building of interest

002 De Gazellefabriek

Fietsen
Intersection

003 Spoor bij Spankerenseweg

River

004 Apeldoornschkanaal bij Dieren

Bridge

005 Apeldoornsch kanaal

Bridge

006 Brug Broekdijk over Kanaal

Intersection

007 Spoor bij Badhuislaan

Information

008 Spoor bij Wilhelminapark

Information

009 Wissel bij Soerense zand

Train stop

010 Station Eerbeek

Provisioning

011 Eerbeek

River

012 Uitwateringskanaal bij Hosterdijk

Train stop

013 Halte Loenen

Intersection

014 Loenen

River

015 Veldhuizerspreng bij park Eldorado

Train stop

016 Halte Immenbergweg

Information

017 Het Hasselt

Train stop

018 Station Beekbergen

Je kijkt je ogen uit hier
Train stop

019 Station Remise Beekbergen

Intersection

020 Onder de A1

River

021 Terug bij het Apeldoornsche Kanaal

Information

022 Einde Spoor

Train stop

023 NS Apeldoorn

Comments

    You can or this trail