Coordinates 872

Uploaded August 27, 2015

Recorded August 2015

-
-
59 f
-41 f
0
3.8
7.6
15.12 mi

Viewed 985 times, downloaded 7 times

near Hoogvliet, Zuid-Holland (Nederland)

Begin: Metro station Middenwater Hoogvliet Rotterdam Eind: Bushalte Vesting Hellevoetsluis

Putte Voorne
Dit keer lopen we de tweede tramlijn tussen Putte en Voorne. Het trace is heel goed bewaard gebleven in de vorm een een fietspad dat dwars door de laaglanden van de eilanden loopt.
We starten in Hoogvliet om naar de oevers van de Oude Maas te lopen. Het is een van de drukst bevaarde rivieren van Europa, want de Oude Maas is de zuidelijke tak vanuit de Nieuwe Waterweg om naar het achterland (Dordrecht, Roergebied) te komen. De oevers zijn prachtig met mooie vlinderpaden die naar de Spijkenisser brug leiden.
Hier zien we de restanten van de oude brug liggen die voor de tram en later voor de auto's waren bedoeld. Supersnel was het hier, en als er een tram over moest stond je lang in de file. De huidige nieuwe brug ernaast is samengesteld uit onderdelen van de oude Moerdijkbrug.
Vanaf hier in Spijkenisse lopen we voortdurend over het oude trace, wat tegenwoordig een fietspad is. Het loopt linea recta naar het eindpunt Hellevoetsluis. We passeren het Mallebos, waar destijds Patrick S. zijn moord pleegde op Farida Z. En wellicht nog meer. We lopen verder over de trambaan en passeren de Bernisse. De rivier die Voorne van Putte scheidt. Het is een verzande river met veel kreken eromheen.
We passeren Zuidland, alweer zo'n middeleeuws plaatsje met een beschermd dorpsgezicht. Het station stelde niets voor, maar het plaatsje is leuk. We lopen voort naar Oudenhoorn, waar de kerk het belangrijkste gebouw is.
Hellevoetsluis is nu dichtbij. We moeten eerst door de nieuwbouw en een enorm winkelcentrum ploegen alvorens we bij het Voornse kanaal komen, wat langs de vesting Hellevoetsluis loopt. Het dateert van 1830.
Hellevoetsluis was een marine haven, de vesting ligt mooi om de haven heengebouwd. Het was hier dat Piet Hein zijn buitgemaakte zilvervloot in 1628 aan de wal bracht. Door zijn langerektheid om de haven, is Hellevoetsluis heel bijzonder. Na de totstandkoming van de Nieuwe Waterweg werd de rol van Hellevoet beduidend minder, waarbij ook zijn marinehaven werd naar Den Helder ging.

View more external

Intersection

001 Metro Middenwater Hoogvliet

Beetje rommelige foto
Lake

002 Wiel aan de Oude Maas

River

003 Oude Maas met zicht op Spijkenisse

River

004 Oude Maas

River

005 Oude Maas, Meeuwenplaat

zicht op Spijkenisserbrug en prachtig vlonderpad
Bridge

006 Spijkenisserbrug

Bestaat uit oude Moerdijkbrug delen
Bridge

007 Oude Spijkenisser trambrug uit 1900

plus de Tramdijk
Intersection

008 Stationsstraat in Spijkenisse

Met Rabobank
Intersection

009 Verkeerskuil N493

Tree

010 Mallebos met bankje iets van de route

Bridge

011 Vierambachten boezem

Er loopt hier ook een fluisterboot
River

012 De Bernisse in een krekengebied

Information

013 Perronstraat Nabij Zuidhoek

Intersection

014 Lijntje nabij Oudenhoorn

Park

015 Park Kooistee in Hellevoetsluis

Intersection

016 Een heuse fietsrotonde in Hellevoetsluis

Information

017 De Spring met oude tram station

Is nu een cafe
Castle

018 Hellevoetsluis Vesting

1 comment

  • Photo of dcve

    dcve Sep 28, 2015

    RTM tramlijn Hoogvliet Hellevoetsluis https://nl.wikiloc.com/routes-wandelen/249-rtm-hoogvliet-hellevoetsluis-10619360/photo-6618169

You can or this trail