Coordinates 921

Uploaded August 12, 2015

Recorded August 2015

-
-
19 f
-18 f
0
3.2
6.4
12.82 mi

Viewed 1066 times, downloaded 7 times

near Poeldijk, Zuid-Holland (Nederland)

Begin: Bushalte Dr. Weitjenslaan, Poeldijk Eind: A. Viaduct bushalte, Maasland (met rechtstreekse bus naar Poeldijk, 18,7km) B. NS Station Maassluis

Kassen
Het leek me een uitdaging om de tramlijn van Poeldijk naar Maasland volgend, dwars door de kassen van het Westland te volgen. De glazen stad dus. Welnu, dat valt een beetje tegen. Die kassen zijn er wel, maar omdat het ene plaatsje vrijwel overloopt in het andere plaatsje, zie je van de kassen wel wat natuurlijk (zelfs een met flamingo's), maar het leeuwendeel is verscholen.
We beginnen onze kassentocht in Poeldijk. Het had ooit de grootste groentenveiling van Nederland. Het gebouw (het lijkt wel een kerk) staat er nog.
Wat vooral opvalt in Poeldijk is de enorme RK Bartolemeuskerk, die ook wel de kathedraal van het Westland wordt genoemd.
We lopen naar Honselaarsdijk,. Hier in de rook van Naaldwijk bevindt zich de grootste bloemenveiling van Nederland (Flora Holland). Met een omzet van 5 miljard Euro is dit een behoorlijke business. Vrachtwagens met bloemen rijden hier af en aan.
De tram stopte natuurlijk ook in Naaldwijk, het grootste plaatsje in het hart van het westland. Het stationsgebouw staat er nog en het plaatsje heeft een prachtig stadhuis uit 1561en dito kerk met stukken uit de 13de eeuw. Kortom het is een heel oud gebied, dat Westland met zijn vruchtbare veenlagen.
In Westerlee passeren we een bijzonder "kerkgebouw", nl die van de Broederen. Het is een christelijke groep van "ware" gelovigen (broederen) die werkt zonder vaste predikant en die gelooft in het nabij zijn van het einde der tijden, waar zij natuurlijk de uitverkorenen zijn.
Via de waterkant (De Lee) lopen we naar De Lier. Een stokoud plaatsje met zelfs Romeinse resten waar ook de glastuinbouw de belangrijkste bron van inkomsten is. Hier staat ook de (scheve) Lierse Dom.
Vanaf De Lier lopen we over de oude spoorbaan (fietspad) naar Maasland, een schilderachtig dorpje met grachtje en mooie opnieuw laat middeleeuwse kerk, dwz die in juni 1945 afbrandde vanwege een verdwaalde lichtkogel die ter gelegenheid van de slag bij Waterloo werd afgevuurd. Gelukkig is ie weer helemaal opgebouwd.
Bij het viaduct bij de A20 eindigt de wandeling, maar je kan ook langs het water langs Maassluis lopen. Een prachtig stadje met diverse grachten en die vroeg protestantse kerk (1629) op het schanseiland met een reusachtig orgel (Garrels orgel) uit 1732 waar Feike Asma en misschien wel Maarten 't Hart op gespeeld hebben.

View more external

Photo

001 Poeldijk Margrietlaan

Sacred architecture

002 Kerk aan Poeldijksepad

De Bartholomeuskerk van Poeldijk, die ook wel de kathedraal van het Westland wordt genoemd
Birding spot

003 Onverwachte flamingo's ah Poeldijksepad

Sacred architecture

004 Kerk in Naaldwijk

Intersection

005 Rembrandtstraat

Information

006 Oude raadhuis Naaldwijk

Bridge

007 Trambaan Oost

Sacred architecture

008 Broederen aan de Leeweg

Intersection

009 Burg. Van Doornlaan

Information

010 Kijckerweg De Lier

Intersection

011 Kruising N223 en Kermis in De Lier

Intersection

012 Kralingerpad (ook van de tram)

Bridge

013 Westgaag

Photo

014 Dijkmolen Maasland

Sacred architecture

015 Oude Kerk Maasland

Comments

    You can or this trail