Coordinates 1019

Uploaded July 9, 2015

Recorded July 2015

-
-
283 ft
-132 ft
0
3.3
6.6
13.26 mi

Viewed 2661 times, downloaded 20 times

near Leiden, Zuid-Holland (Nederland)

Begin: NS Station Leiden, Eind: NS Station Den Haag Centraal

Langs de oevers van de snelle Vliet.

De Blauwe Tram, die we deze wandeling volgen, bestaat eigenlijk uit diverse lijntjes, vanuit Katwijk, Haarlem, Leiden, Noordwijk en Den Haag. Wanneer we Leiden verlaten doen we dat via de Stille Rijn en de Breestraat. Deze lange straat voert langs het pompeuze stadhuis met zijn renaissance gevel uit 1600. Het gebouw liep door tot aan de Vismarkt aan de andere kant, maar de boel is in 1929 afgefikt. Het was ook hier waar de Rijnlandse Roede haar definitie vond aan de hand van twee inkepingen in de deur van het stadhuis.
Liep hier eerst een stoomtram, later werd het een elektrische (blauwe dus) tram, die ook de Bakkerij van Ceres passeerde.
Via de Lammerschansweg passeren we het gelijknamige station in Leiden. De panden worden wel saaier, maar dat heb je als je een stad uitloopt. We komen aan bij het Jaagpad van de Vliet, die tussen Leiden en Delft loopt. Het kanaal dateert al uit de Middeleeuwen om de Oude Rijn met de Schie ter verbinden.
Het ligt eigenlijk nog ingewikkelder, want de Romeinen hebben hier ook al een kanaal gegraven namelijk het kanaal van Corbulo. Het is 50n Chr gegraven en tot 270 in gebruik gebleven. Hele stukken zijn blootgelegd. Destijds verbond het de mondingen van de Rijn en de Maas. Ook toen was er het probleem van de verschillende waterhoogten, zodat hier een dam nodig was om de wateren te scheiden. Hoe het precies zat weten we niet, maar het is natuurlijk mooi dat die dam er in Leidschendam nog steeds is. Het water wordt nu met een sluis geregeld, terwijl mensen vroeger moesten overstappen (tegen betaling natuurlijk). Het overslagrecht werd geïnd bij het tolhuis en dat staat er nog steeds!
Het tracé van de tram liep noordelijker via Voorschoten en Leidschendam (N447). De Vliet is natuurlijk veel mooier om te belopen. Eenmaal in Voorburg moeten we toch naar Den Haag afslaan, maar de lanen zijn hier breed en de huizen chique. En het is eigenlijk een heel mooi gezicht om hier Den Haag binnen te lopen. Het ene na het andere architectonische gebouw valt hier te bewonderen: WTC, Haagse Poort, Nieuw Babylon, Post TNT, Buitenlandse Zaken en het NS gebouw zelf. Een ware sky-line ontvouwt zich hier voordat je door de mêlee NS Den Haag binnenstapt.

View more external

Intersection

001 NS Station Leiden

River

002 Galgewater, Stille Rijn, Rapenburg in Leiden

Castle

003 Stadhuis Leiden

Information point

004 Ceres Gebouw uit 1894. Oude Bakkerij

River

005 Jaagpad aan de Leidse Vliet in Leiden

Bridge

006 Krimpolder, IJsbaanpad, Vlietlandpad in Voorschoten

Mooring point

007 Vlietland Recreatie

River

008 Knipmolen aan de Vliet

Birding spot

009 Starrevaart, vogelobservatie gebied

River

010 Zaagmolen De Salamander in Leidschendam

Waypoint

011 Leidschendam, Sluizen, Tolhuis, Dam

Information point

012 Libanon Tribunaal

Intersection

013 Ondergrondse in Leidschendam Oosteind

Intersection

014 NS station Leidschendam Voorburg

Tree

015 Boerenbos in Voorburg

Intersection

016 Laan van NOI Den Haag

Castle

017 WTC en Nationale Nederlanden

Castle

018 WTC, De Loitte, Post NL en Haagse Poort

Intersection

019 Verbindingsfiets/voetpad naar Hollands Spoor Den haag

Castle

020 Gebouwen nabij NS Den Haag Centraal

Comments

    You can or this trail