Time  5 hours 10 minutes

Coordinates 2556

Uploaded July 7, 2018

Recorded June 2018

-
-
2,424 f
1,450 f
0
2.5
4.9
9.83 mi

Viewed 186 times, downloaded 10 times

near Agüés, Asturias (España)

Ruta declarada Monument Natural. Aquest pista, fonamentalment ramadera i minera es troba al fons de la vall on circula el riu Alba o Llaímo
Deixem el cotxe a l’entrada del poble de Soto de Agues en un aparcament que hi ha a l’entrada del mateix, ja que, l’aparcament està prohibit dins del poble per persones no veïnes del mateix.
Coordenades d’inici 43º12.138’ N, 5º28’.036’ O
Estem dins del -Parque Natural de Redes- . En l’aparcament hi trobem un panell informatiu sobre el Parc o hi podem veure les diferent s rutes que s’hi poden fer.
Travessem el poble i torbarem alguns hórreos : Construccions de fusta separades del terra per uns pilars per tal d’evitar que els rosegadors puguin fer mal bé els aliments que s´hi guardaven i tant mateix mantenir-los lluny de la humitat gràcies a la separació de les fustes que conformen les parets.
Deixem a la dreta l’ermita de San Antonio i arribarem al safareig del poble, de curiosa construcció, ja que , no presenta una part central on hi havia l’aigua i els voltant de pedra on es fregava la rova, en aquest cas la part central està formada pr un curs d’aigua sobre una pedra que fa tot de suaus ondulacions i les pedres per rentar sols estan situades als costats, de manera que al estar l’aigua en contant moviment sempre està neta per tothom.
El punt real de partida de la ruta és un panell on dona l’explicació de la mateixa i comença la pista formigonada que ens acompanyarà fins que s’arribarà a una àrea de descans, que és on s’acaba la ruta, de moment.
Circulem contracorrent al riu Alba o Llaímo, normalment sempre anomenat Alba, que forma el congost que porta el seu nom.
La ruta no te cap tipus de possibilitat de pèrdua, l’únic és que la traça del GPS com més estret és el congost, més desdibuixada queda.
A lo llarg del camí anirem trobant diferents panells informatius sobre la flora i fauna de la zona.
A un 1200m aproximadament trobarem a l’esquerra una piscifactoria.
Durant tot el camí podrem gaudir de petits salts d’aigua totalment transparent que trenquen la monotonia de veure un riu de curs pla. A més per la dreta també anirem veien tot de rierols i alguns salts d’aigua.
D’altres elements que trobarem són un carregador de mineral anomenat El Campurru i que formava part de la infraestructura de l’antiga mina del Carmen. Actualment absorbit per la natura.
Una mica més endavant trobarem la Font del Campurru a la dreta i a l’esquerra un petit prat amb unes casetes de pedra i una mica més avall un pont i un caseta de pedra a ran del riu.
A mida que les parets en fan més altes i el congost es va estrenyent podrem observar com el sotabosc es més abundant i la molsa guanya molt terreny cobrint pedres i bases del arbres.
Finalment arribarem a l’àrea de descans que, és on s’acaba aquesta ruta, però el camí continua en forma de pista de terra que cada vegada es va fen més estreta i pedregosa havent-hi zones humides que patinen una mica.
Aquí trobarem la millor i més interessant part de la ruta. El congost encara s’estreny més i les parets totalment verticals amb unes alçades que volten els mil metres. Els salts d’aigua cada cop són mes macos i alts fins que a uns dos kilòmetres de l’àrea de descans trobem la cirereta del pastís. Entre mig del arbres intuïm el salt d’aigua gran en forma de cua de cavall i a la seva dreta una d’estreta i més alta, creuem un pont de pedra i podem accedir a veure-la una mica millor. Podem continuar uns metres més amunt mitjançant unes escales i arribem a un mirador sabre la cascada.
Nosaltres acabem aquí la ruta i tornem enrere, realment la ruta encara continua més amunt, però, el congost ja s’eixampla.
Aquesta ruta estava molt transitada, però, la majoria de la gent es queda on s’acaba el camí còmode i es perden lo millor de tot, en fi...

Ruta declarada Monumento Natural. Esta pista, fundamentalmente ganadera y minera se encuentra en el fondo del valle donde circula el río Alba o Llaíma.

Dejamos el coche en la entrada del pueblo de Soto de Agues en un aparcamiento que hay a la entrada del mismo, ya que, el aparcamiento está prohibido dentro del pueblo por personas no vecinas del mismo.

Coordenadas de inicio 43º12.138 'N, 5º28'.036' O

Estamos dentro del -Parque Natural de Redes-. En el aparcamiento encontramos un panel informativo sobre el Parque i podemos ver las diferentes rutas que se pueden hacer.
Cruzamos el pueblo y encontraremos algunos hórreos: Construcciones de madera separadas del suelo por unos pilares para evitar que los roedores puedan dañar los alimentos que se guardaban y al mismo tiempo mantenerlos lejos de la humedad gracias a la separación de las maderas que conforman las paredes.
Dejamos a la derecha la ermita de San Antonio y llegaremos al lavadero del pueblo, de curiosa construcción, ya que, no presenta una parte central donde estaba el agua y los alrededor de piedra donde se frotaba la arroba, en este caso la parte central está formada por un curso de agua sobre una piedra que hace suaves ondulaciones y las piedras para lavar sólo están situadas en los lados, por lo que al estar el agua en constante movimiento siempre está limpia para todos.

El punto real de partida de la ruta es un panel donde vemos la explicación de la misma y empieza la pista hormigonada que nos acompañará hasta que la llegada a una área de descanso, que es donde termina la ruta, de momento.

La ruta no tiene ninguna posibilidad de pérdida, solo que cuanto más estrecha es la foz más desdibujado queda su perfilado.

Circulamos a contracorriente del río Alba o Llaíma, normalmente siempre llamado Alba, que forma el desfiladero que lleva su nombre.

A lo largo del camino iremos encontrando diferentes paneles informativos sobre la flora y fauna de la zona.

A unos 1200m aproximadamente encontraremos a la izquierda una piscifactoría.
Durante todo el camino podremos disfrutar de pequeños saltos de agua totalmente transparente que rompen la monotonía de ver un río de curso plano. Además por la derecha también iremos viendo toda una serie de arroyos que alimentan al rio y algunos saltos de agua.

Otros elementos que encontraremos son un cargador de mineral llamado El Campurru y que formaba parte de la infraestructura de la antigua mina del Carmen. Actualmente absorbido por la naturaleza
Un poco más adelante encontraremos la Fuente del Campurru a la derecha y a la izquierda un pequeño prado con unas casetas de piedra y un poco más abajo un puente y un caseta de piedra a ras del río.

A medida que las paredes hacen más altas y el desfiladero se estrecha podremos obserbar como el sotobosque que es más abundante y el musgo va gananando terreno, cubriendo piedras y bases de los árboles.
Finalmente llegaremos al área de descanso que es donde termina esta ruta, pero el camino continúa en forma de pista de tierra que cada vez se va haciendo más estrecha y pedregosa habiendo zonas húmedas que patinan un poco.

Aquí encontraremos la mejor y más interesante parte de la ruta. El desfiladero aún se estrecha más con paredes totalmente verticales con unas alturas que rondan los mil metros. Los saltos de agua cada vez son más bonitos y altos hasta que a unos dos kilómetros del área de descanso encontramos la guinda del pastel. Entre medio de los árboles intuimos la cascada mayor en forma de cola de caballo y a su derecha una de estrecha y más alta, cruzamos un puente de piedra y podemos acceder a verla un poco mejor. Podemos continuar unos metros más arriba mediante unas escaleras y llegamos a un mirador sobre la cascada.

Nosotros acabamos aquí la ruta y volvemos atrás, realmente la ruta aún continúa más arriba, sin embargo, el desfiladero ya ensancha.

Esta ruta estaba muy transitada, pero, la mayoría de la gente se queda dónde termina el camino cómodo y se pierden lo mejor de todo, en fin ...
Waypoint

134 Safreig

Waypoint

135 Cami

Waypoint

136 Piscifactoria

Bridge

137 Pont Sendero Verde

Waypoint

138 Camí

Bridge

139 Pont

Waypoint

140 Congost

Waypoint

141 Carregador mina

Waypoint

142 Caseta

fountain

143 Font

Waypoint

144 Caseta riu

Waypoint

145 Camí

Waypoint

146 Camí

Picnic

147 Area de descans

Waypoint

148 Camí

Waterfall

149 Cascades

Waterfall

150 Cascades

Waterfall

151 Cascades

Waterfall

152 Cascada final

Waypoint

Inici - Final

Waterfall

Salt

Waypoint

Soto de Ague

Comments

    You can or this trail