-
-
6,286 f
2,565 f
0
3.7
7.5
14.93 mi

Viewed 3288 times, downloaded 169 times

near Gósol, Catalunya (España)

l recorregut entre Berga i Porta s'ha dividit en quatre etapes. L'envergadura és important, per la qual cosa pot ser aconsellable partir-ne alguna en dos trams, o bé escurçar el recorregut. Aquesta segona etapa que, tot i ser la més curta de les quatre, acumula, atenció, 1.200 m de baixada, es pot escurçar amb el suport d'un vehicle al coll de la Bena, on arriba una pista asfaltada des de Gisclareny i Bagà, o bé més avall, en el punt de confluència de l'itinerari amb la carretera de Bagà a Gisclareny (km 21,40), ja que, des d'aquest punt fins al final, l'itinerari discorre per terreny asfaltat.


DESCRIPCIÓ:

0,00 km (1.422 m). Gósol. Des de la plaça Major cal dirigir-se al nord pel carrer de l'esquerra de l'Ajuntament. A la plaça Agustí Pere cal girar a l'esquerra cap al NO i sortir als afores de la població. Seguint els senyals, un camí s'enfila cap al nord.

1,68 km (1.629 m), 0 h 37 min. Collada i àrea de lleure de Font Terrers. S'ha de seguir cap al nord. 400 m després es deixa, a mà dreta, el camí que puja al Pedraforca per la collada del Verdet, es passa el torrent de la Coma dels Caners i es puja als prats del serrat de la Portella (km 2,50). El camí es desdibuixa. Cal anar girant cap al nord per passar per una escletxa del serrat, una veritable portella que serveix de pas.

2,66 km (1.754 m), 1 h. Pas de la Portella. A l'altra banda es fan 200 m en la mateixa direcció que es duia fins que el camí gira cap al NE. Enfront, al N, els enormes i erms lloms del vessant S del Cadí cauen suaument sobre la vall de Josa, per on una pista puja al proper coll del Collell.

3,48 km (1.757 m), 1 h 12 min. Font de la Roca. Surgència natural que sempre brolla. Es continua flanquejant cap al NE.

4,32 km (1.832 m), 1 h 30 min. Tanca de bestiar. El filat es passa per una porta de fusta i de filferro. Se surt a la pista de Josa de Cadí al Collell, es travessa i es continua recte uns 100 m fins a trobar la pista que puja del coll de la Balma i que s'uneix amb l'anterior una mica més a la dreta, al centre mateix del coll del Collell. Es continua cap a l'esquerra, en suau baixada, vorejant els lloms meridionals del Cadí i passant, successivament, el coll de les Bassotes i el del Torn. Al sud, espectacular visió de la vertiginosa paret nord del Pedraforca i de la vall de Gresolet.

10,97 km (1.573 m), 2 h 58 min. Coll de la Bauma. Bifurcació. Magnífica vista cap a l'est sobre la vall de Bastareny, que se seguirà fins a Bagà. Es deixa la pista de la dreta, que se'n va a Gresolet i a Saldes per l'O, i es continua baixant per l'esquerra girant clarament de nou a l'E. Una mica més endavant, acabat el revolt, a mà esquerra hi ha una àrea d'esbarjo i la font de la Bauma. Cal continuar caminant pista avall.

13,40 km (1.436 m), 3 h 30 min. Coll de la Bena. Cruïlla de pistes. La que se'n va a la dreta, asfaltada, porta a Gisclareny i a Bagà. Cal abandonar la pista que se seguia i baixar pel caminet de l'esquerra en direcció N deixant una altra pista que surt del mateix punt en diagonal cap a l'esquerra, per sota de la pista per on es venia. El camí baixa pronunciadament durant 90 m fins a la propera i ben visible font Vella, gira a l'est, a la dreta, i s'endinsa pel bosc.

14,66 km (1.323 m), 3 h 50 min. Es travessa perpendicularment la pista anterior, que ha descrit un revolt pronunciat i ara baixa en direcció contrària. Es continua per l'altra banda, sota l'espessa capa de bosc.

15,90 km (1.142 m), 4 h 10 min. Se surt una altra vegada a la pista anterior, que ara se segueix cap a la dreta, de nou en direcció E. 600 m després (8 min i mig), en un revolt pronunciat, hi ha una bifurcació; es deixa una pista que se'n va a l'esquerra i es continua per la pista principal, cap al sud, i, després, a l'E.

17,83 km (979 m), 4 h 36 min. En un altre revolt pronunciat es deixa la pista i es trenca a l'esquerra pel camí que, en 200 m, duu a la masia abandonada del Puig de Baga. Una mica més enllà, enlairada sobre un turó, hi ha l'ermita romànica de Sant Martí del Puig que, si es té temps, val la pena de visitar. Just a la banda esquerra de la pista, al costat del primer edifici, un sender baixa pel bosc en direcció nord fins a desembocar a la pista que discorre paral·lelament al riu Bastareny (km 18,63).

19,00 km (914 m), 4 h 53 min. S'arriba al veïnat de l'Hostalet. Abans de passar el torrent de la Font del Faig, un camí surt a l'esquerra, passa pel costat de l'Hostalet, remunta la vall passant pel pas dels Empedrats i s'uneix, a l'alçada del refugi de Sant Jordi, amb l'itinerari de la tercera etapa del Camí dels Bons Homes. Es continua, però, recte, per la pista ampla. Passat el torrent, al costat de can Cerdanyola, hi ha la font Nostra. La pista torna a girar a l'E i ara segueix el curs del riu Bastareny.

21,40 km (849 m), 5 h 25 min. Carretera asfaltada de Bagà a Gisclareny. Es continua recte, cap al NO, ja sempre per l'asfalt. Més endavant, abans de Bagà, es passa pel costat d'un càmping. Aquest tram per carretera és perfectament estalviable. S'entra a Bagà en direcció E pels carrers Pere Tomic i d'en Calic. Davant de l'església de Sant Esteve, es gira a l'esquerra i es va a raure a la plaça de Catalunya.

23,82 km (798 m), 6 h. Plaça de Catalunya de Bagà. Fi de l'etapa. Bagà és una vila lligada al passat històric i llegendari de Catalunya. S'hi pot visitar, a més del magnífic casc vell (on cal veure la torre medieval de la Portella, la plaça Porxada i passejar pels carrers), l'oficina d'informació del Parc Natural del Cadí-Moixeró i la seva exposició permanent.

Comments

    You can or this trail