Time  2 hours 39 minutes

Coordinates 866

Uploaded July 22, 2018

Recorded March 2018

 • Rating

   
 • Information

   
 • Easy to follow

   
 • Scenery

   
-
-
1,408 f
457 f
0
1.5
3.0
6.06 mi

Viewed 938 times, downloaded 39 times

near Castellbell i el Vilar, Catalunya (España)

LA TRAVESSA
Vistes de de Montserrat estant, les serres que hi ha a l'altre marge del riu Llobregat no conviden gaire a visitar-les. Potser ens hem preguntat algun cop perquè anar-hi si ja som dalt d'una formació geològica única com és Montserrat. A més a més no formen part del Parc Natural, tot i que sí del seu entorn de protecció. Castigades per incendis que no han deixat desenvolupar un bosc extens, les serres de Cul de Portadora, l'Hospici, el Cariat i Puigventós són més baixes i menys espectaculars que les agulles montserratines, però esdevenen una formidable atalaia privilegiada des d'on gaudir de Montserrat des de punts de vista poc coneguts.


La travessa surt des l'estació de Castellbell i el Vilar-Monistrol de Montserrat i segueix la traça de l'antic cremallera de Montserrat fins a La Bauma, on hi havia un baixador, i punt més baix de l'antic recorregut. Aquí deixarem aquest camí recuperat de fa poc per creuar la C-58 (perill) per anar a buscar la carena de la Serra de Cul de Portadora.

Al coll de la Creu visitarem les restes d'un antic hostal medieval fet construir per Pere el Cerimoniós i que donava de ben segur un bon aixopluc als pelegrins i visitants que es dirigien al monestir.

El creixent deteriorament de la línia tant d'infraestructura com de trens acaben suposant el tancament del cremallera el 12 de maig de 1957. El tancament va venir marcat pel greu accident de 1953 quan un comboi que pujava cap al Monestir va iniciar un moviment descendent i va arrossegar un altre que ascendia també en sentit contrari descendent provocant una col·lisió uns centenars de metres més avall amb un tercer tren. El resultat van ser 8 morts i més de 160 ferits, una dotzena de gravetat.

La ruta recorre el camí panoràmic de la carena fins a deixar-nos dalt del seu punt més elevat, el Cul de Portadora, un turó amb un cim pla i ampli ple de garric però que ofereix magnífiques vistes de Montserrat. Del cim baixarem fins el coll de les Bruixes on enllacem amb el PR C-167 Olesa-Aeri de Montserrat, sender que ens durà directament fins l'andana d'aquesta estació dels FGC.

ANTIC TRAÇAT DEL CREMALLERA
El cremallera de Montserrat es va inaugurar el el 6 d'octubre de 1892 inicialment amb un recorregut de 7,8 quilòmetres, amb les estacions d'origen de Monistrol Partida, la intermèdia de Monistrol Vila, la final del trajecte de Montserrat, i així com un baixador a La Bauma.

Les primeres màquines a vapor van ser fetes per Anciens Etablissements Cail, de París, el 1892. Se'ls van donar noms emblemàtics vinculats a la muntanya de Montserrat o a personalitats que havien propiciat el ferrocarril. Així originàriament hi ha haver: la 1, Verge de Montserrat; la 2, Monistrol; la 3, Sant Jeroni; la 4, Víctor Balaguer; la 5, Abat Deás.

El tren de Barcelona arribava a l'estació de Monistrol Nord, l'actual Castellbell i el Vilar-Monistrol de Montserrat. Calia fer un transbordament entre ambdues estacions a través d'una llarga escalinata, atès que l'estació origen del cremallera (Monistrol Partida) es trobava uns metres per sota. Fins i tot es va arribar a crear un servei gratuït amb ases per a portar la paqueteria entre ambdues parades.

No va ser fins el 1905 quan la línia s’allargava més de 737 metres per a enllaçar-la directament amb l’estació Monistrol Nord, tal com ja estava previst en el projecte inicial. Sortint de l'estació, el tren creuava immediatament la carretera a Rellinars i Terrassa (pas a nivell) per a tot seguit entrar en el cul-de-sac que permetia posar la màquina darrere els vagons, invertint la marxa i continuant així trajecte fins a Montserrat.

A l’octubre de 1922 es va inaugurar l’estació de Monistrol Enllaç, que enllaçava amb la "Companyia General de Ferrocarrils Catalans". El circuit total, ja definitiu, passava a tenir una longitud de 8,624 km.

Aquest track de la ruta que us presentem pensem que segueix el recorregut d'aquest segon traçat més llarg, el que sortia des de l'estació de Monistrol Nord. És per això que de l'estació sortim en direcció nord travessant el gran escampat on antigament hi havia la platja de vies per on arribava el cremallera. Un cop es creua la carretera a Rellinars, trobem on creiem hi havia el cul-de-sac que permetia al tren invertir la marxa i entrar a l'estació. El camí a partir d'aquí baixa fins a La Bauma gràcies a la recuperació d'aquest traçat, desbroçat el 2017 i recuperat per l'Ajuntament de Castellbell i el Vilar. Seguint aquest camí podrem encara apreciar algunes restes d'aquell antic tren, com l'antic pont de l'escalinata que comunicaven les antigues estacions, o el pont de pedra que salvava la riera de Merà.


VARIANT FINAL DE TRAVESSA
La ruta acaba a l'estació d'Aeri de Montserrat (FGC), però podem continuar durant 2,7 km més fins a l'estació de Monistrol seguint el GR-270 per la Ruta ST192 Circular a Monistrol per un planer i agradable sender fluvial que recorre el marge esquerre del riu.

CUL DE PORTADORA
De ben segur que el nom de cul relatiu a una muntanya no ens deixa indiferents, nom que només donaríem en un país amb tanta tradició escatològica. La única pista que hem trobat relativa al nom és que faria referència a la semblança del cim, ampli i pla, amb el del cul d'una portadora, és a dir, amb la part baixa, i suposadament invertida, de l'estri que l'IEC defineix com a "atuell generalment de fusta i amb dues anses laterals usat generalment per a transportar la verema."

En algunes comarques catalanes s'anomena semal a la portadora, recipient que penjaria de dos semalers, que tornant de nou al diccionari de l'IEC, defineix com a "pal que forma part d’un parell amb què dues persones traginen una portadora, l’una agafant-lo per l’extrem anterior i l’altra pel posterior." Tenir un bon 'semaler' també significa tenir....!

ELS TRENS

-Estació de sortida: Castellbell i el Vilar-Monistrol de Montserrat. Estació de la línia Barcelona-Manresa-Lleida de Rodalies de Catalunya. Cal no confondre-la amb l'estació Castellbell i el Vilar dels Ferrocarrils de la Generalitat. L'estació també és coneguda localment com l'Estació del Nord, i està apartada del nucli del municipi. Frega les cases més altes del barri del Borràs.

-Estació d'arribada: Aeri de Montserrat. Estació dels FGC de la línia del Llobregat dels Ferrocarrils de la Generalitat. Connecta amb l'Aeri de Montserrat, telefèric que puja fins el Monestir seguint el barranc de Santa Maria.

Podeu consultar aquí els HORARIS DE RODALIES DE CATALUNYA.

I aquí els HORARIS DELS FERROCARRILS DE LA GENERALITAT

View more external

Waypoint

Accés bar

Waypoint

Accés La Bauma

Intersection

Gir esquera (indicador ferro)

Building of interest

Barraca pedra en sec

Building of interest

Cabana pedra en sec (ensorrada)

Waypoint

Cabana pedra seca

Building of interest

Cabana pedra seca (ruïnes)

Mountain pass

Coll de Cabra

Mountain pass

Coll de la Creu

Mountain pass

Coll de les Bruixes.

Waypoint

Corriol penjat

Intersection

Cruïlla al Cul de Portadora

Intersection

Cruïlla carena/baixada

Summit

Cul de la Portadora

Waypoint

Cul-de-sac

Train stop

Estació d'Aeri de Montserrat (FGC)

Train stop

Estació de Castellbell iel Vilar-Monistrol (R)

Waypoint

L'Hostal de Can Ramonet

Archaeological site

Hostal de la Creu

Intersection

Incorporem a pista

Waypoint

Traçat del cremallera de Montserrat

Intersection

Inici corriol opció carena (grimpada fàcil)

Waypoint

La Bauma (antic baixador)

Risk

PERILL: creuem carretera (GR-5)

Mountain pass

Pla de les Bruixes

Bridge

Pont de les escales de l'estació

Bridge

Pont de Pedra sobre el Merà

Waypoint

Torrent del Guinardell

2 comments

 • ngbturquesa Nov 5, 2018

  I have followed this trail  verified  View more

  Me encanto la ruta

 • Photo of Senderisme en tren

  Senderisme en tren Nov 5, 2018

  Gracias por tu comentario y por seguir nuestras rutas.

  Buena ruta

You can or this trail