Coordinates 2109

Uploaded April 17, 2018

Recorded March 2017

-
-
2,920 ft
845 ft
0
3.4
6.8
13.66 mi

Viewed 648 times, downloaded 22 times

near Xalets de la Solana, Catalunya (España)

LA TRAVESSA
Travessa que recorre íntegrament la carena de cingles del Mont-roig sortint des del sud, des de l'estació de tren de Sant Llorenç de Montgai. Complementa, per tant, la Ruta ST188, caminada que recorre el Mont-roig sortint des del nord, des de l'estació de Vilanova de la Sal.

ATENCIÓ: DES DEL 2018 LA COVA ESTÀ TANCADA. PER ENTRAR-HI PER LLIURE CAL SOL·LICITAR-HO PRÈVIAMENT A: ESPAI ORÍGENS.(L'OFICINA ÉS A LA CARRETERA DE CAMARASA, APARTADA DE LA RUTA).

La ruta té, així mateix, similituds amb la Ruta ST56, travessa que podríem considerar la circular més clàssica i coneguda a la serra, caminada que es pot trobar ressenyada en molts llibres i traces de gps.

Aquesta nova proposta té diverses diferències respecte de la Ruta ST56. En primer lloc puja a l'ermita de MD de Montalegre pel Camí de la Socarrada i la collada de Llorenç, una opció 500 metres més llarga en distància però creiem que més interessant paisatgísticament. La gran diferència, però, és l'ampliació fins al cim del Mont-roig (l'Extrem), on hi ha restes de búnquers de la Guerra Civil. De baixada passa per les coves del Pas del Sastre i del Tabac.

El punt més alt de la serra és la Pala Alta, un cim inclòs als 100 cims de la FEEC penjat sobre els penyassegats amb unes panoràmiques a 360º sobre el Montsec i el pantàde Camarasa al nord. Al sud sobresurt pel seu cim en forma d´altiplà el turó del Castell de Sant Llorenç de Montgai.


DIFICULTAT
El camí no té dificultats tècniques, només parar atenció al camí carener en no apropar-se als estimballs. Hem d´estar atents a la pujada a la carena, atès que el camí no està marcat i hi ha diverses cruïlles de camins.
El camí carener comença a l'Ermita de la Mare de Déu de Montalegre, on a partir del qual, només caldrà seguir un únic corriol sense pèrdua que busca els cims de la carena.

La baixada no té pèrdua. Cal seguir en sentit contrari els diversos cartells indicadors que duen al refugi lliure del Pletiu de l'Extrem.


ELS TRENS
Des de l’any 2016 la freqüència de pas dels trens de la línia Lleida-La Pobla de Segur ha augmentat considerablement. Si fins llavors només hi havia un tren per sentit, des d’aquest any, amb la incorporació de noves unitats dièsel de la Sèrie 331, la freqüència de pas ha augmentat a 4 trens per sentit fins a La Pobla de Segur.

Aquesta clara millora en el servei implica que si volem podem fer l'excursió en un sol dia des de Lleida, ciutat on podrem connectar amb els trens regionals o d’alta velocitat fins a la nostra destinació de sortida.

La línia Lleida-La Pobla de Segur també s'explota turísticament amb el nom de El Tren dels Llacs, un servei que només funciona alguns caps de setmana entre els mesos d'abril a octubre. El tren està composat per locomotores dels models 10817 i 10820 dièsel construïdes l'any 1968 i per quatre cotxes d'època de la sèrie 6000, un cotxe cafeteria i un furgó postal.

Si volem passar el cap de setmana a la zona un cop feta la ruta,  tenim l'opció de poder dormir a l'alberg La Cova o al càmping a Sant Llorenç de Montgai o bé utilitzar el refugi lliure del Pletiu de l'Extrem, dalt la carena del Mont-roig. Éstà en bones condicions, amb bancs i taula, però no té matalassos. Hi ha un dipòsit que teòricament recull aigua de la pluja i una broll, però tot plegat sembla estar inutilitzat. Si hi aneu assegureu-vos que estigui obert i portar aigua.

Podeu consultar els HORARIS DE RENFE, així com els de la LÍNIA LLEIDA A LA POBLA DE SEGUR.

View more external

Intersection

Accés a la cova avenc Pas del Sastre

Intersection

Accés Roca dels Bous (reserva)

Cave

Balma amb ruïnes

Mountain pass

Portell de l'Extrem

Archaeological site

Búnquer Guerra Civil

Intersection

Carretera a St. Llorenç

Intersection

Camí de la Socarrada

Summit

Mont-roig (punta de l'Extrem)

Waypoint

Coll d'Orenga

Mountain pass

Coll de Porta

Mountain pass

Collada de Llorenç

Cave

Cova avenc del Pas del Sastre

Cave

Cova del Tabac

Waypoint

Cruilla al Mont-roig

Intersection

Cruïlla a Cova del Tabac

Intersection

Cruïlla baixada a Font de Fontanelles

Intersection

Cruïlla al pantà de Camarasa

Waypoint

Cruïlla al Portell de l'Extrem.

Intersection

Cruïlla a Vilanova de la Sal

Intersection

Envoltem camp de conreu

Sacred architecture

Ermita de la M.D. de Montalegre

Train stop

Estació de Sant Llorenç de Montgai (FGC)

Waypoint

Deixem carretera

Summit

L'Extrem (cim prop del refugi)

Summit

Pala Alta

Summit

Pala del Coll de Porta

Mountain pass

Pas del Sastre.

Photo

Pas sota sostre

Information

Pou de gel

Shelter

Refugi lliure del Pletiu de l´Extrem

Information

Sant Llorenç de Montgai

Intersection

Via del tren

Comments

    You can or this trail