Time  6 hours 55 minutes

Coordinates 1744

Uploaded December 4, 2017

Recorded May 2014

-
-
3,497 f
1,584 f
0
1.8
3.6
7.27 mi

Viewed 257 times, downloaded 17 times

near Horta de Sant Joan, Catalunya (España)

Espectacular, interessant, sorprenent i exigent ruta circular que de les afores d'Horta de Sant Joan, sortint de prop dels masos de l'Andill de Serena, i que ens portarà a visitar els dos Montsagres, el d'Horta i el de Pauls, pujant pel Pujador de Valore, un pas que ni s'endevina fins qeu no hi ets i fent dues ascensions, la preciosa Mola Grossa pelsorprenent pas de la Finella i el Tosal d'Engrilló un dels clàssics cims de les rodalies d'Hosrta de Sant Joan.

Espectacular sortida pel cor del Massís del Port, ala zonapropera a Hosrta de Sant Joan, amb un recorregut no molt llarg pero amb un desnivell d'uns 850m., però sense passos complicats, tot i que per terreny molt pedregós. El qualifiquem de moderat. Compte amb els dies de fort vent que en aquesta zona bufa de valent i pot arribar a complicar la sortida. Cal mposar les mans en alguns passos, sobre tot a la Finella, però no son complicats i menys encara exposats.

Evitar les calors d'estiu, zona molt calorosa i recorregut amb no masa ombra, tret de la part que es troba ebntre els dos Montsagres. Passem pel bosc cremat del incendi famos d¡Horta del juliol del 2009, però no sabem si per això o pel calor normal del mes de maig la baixa del Valero va ser sufocant.

Seguirem trams de GR i per tant amb senyalització, però no tot el recorregut pero trobarem senyalització vertical.

Recorregut fet en sentit antihorari, que és l'aconsellable, ja qeu no el concebeixo baixant per la Finella.

Accés: D'Horta de Sant Joan em d'anar en direcció a Prat del Compte per la T-330, prop de Santa Bàrbara on trobem un trencall sense indicar a l'esquerra i seguim la pista de terra per aparcar a l'altura del Mas d'Andill, o davany del trencall a Mas Silvestre o com a molt lluny al Mas de Serena, preferentment sobre la cota 483, que es on es trova el corriol qeu surt de la pista omn arriba el vehicle. Apta a qualsevol tipus de turisme.

Molt recomanable portar GPS, ja que es dificil seguir-lo nomes amb el mapa. L'autor no es fa responsable del seguiment del recorregut només amb la descripció, que és orientativa i en cap cas una guia del recorregut.

Breu descripció: Sortim del corriol qeu surt de la pista onm hem deixat el vehicle, a la cota 483m del maspa del ICC, amb un paisatge sec, àrit amb molt visibles encara els efectes del lamentable incendi del juliol de 2009, on malauradament hi van perdre la vida cinc bombers. Seguirem el corriol força visible i amb matoll baix, sense ombra i encara amb restes d'arebres calcinats seguint el corriol principal pasanr per un collet i començant el pujador dels Llistons on a l apart superior sortim del bosc cremat. A partir d'aquí, la ruta es transforma, ja que entrem a la muntanya de cara les roques per un lloc fantàstic i que semla que no tingui pas. Segosn el mapa del ICCpuugem el piujador del Motsagre fent una llarga diagonal i quan ens clavem a la cionglera la pugem per un lloc paarentment impossible, el El pujador de Valero que s'esmuny entre les roques i amb curtes i pendents llaçades per una fisura a la cinglera d'Engrilló i amb ttrams empedrats sortim a l'alt-i-pla a la dreta del Tossal d'Engrilló.

SEguim recte, ara amb pendent suau i amb algun bosquet en direcció al Coll de la Gilaberta que ne sportaria a Pauls, però ens qeudem a l'arribar a la font del Montsagre d'Horta. Seguim fent un gir tancat, de 35º a l'esqeurra agafant el corriol qeu puja a un collet qeu hem de superar per baixar suaument per un bocs fantàstic en direcció al Montsagre de Pauls, molt mes cabalós que el d'Horta

Deixem a la dreta el corriol qeu baixa a Pauls i enfime cap a la Mola Grossa, que es planta desafiant davant nostre, sense que sembli tenir acces visible. El pendent comença a ser important per terreny pedregós fent una diagonal, quan girem a la dreta anem de cara a una paret qeu sembla qeu no tingui pas, però a l'acostans-he veiem un forat enmig de la paret, el Pas de la Finella, que ens permet creuar la paret i ascendir per darrera pel vessant de Paüls crestejant cap al cim de la Mola Grossa de 1044,5m. Panoràmioc incommenssurable del cim , amb vistes al Tossal d'Engrilló , ala punta de les Aigues i molt mes, i gran part del Ports.

Sortim seguint un corrio carener en direcció a la Mola de Graí, tot i que no hi arribarem vorejant-la a l'esquerra per tornar a sortir a la carena, fisn que de cop el corriol gira sobtadament a l'esquerra i começa una directa baixada al Coll de la Refoia, on hi ha una pista.

Seguim a l'esquerra pel camí del Bassot a la Refoia, pujant suaument per arribar a la Bassa de la Refoia, molt propera al Coll Roig. Continuem pel camí deixant la bassa a l'esquerra, pujant. Poc abans d'arribar al solitari teix d'Engrilló en un revolt a l'esquerra de la pista la deixem i seguim recte per un corriol qeu pasa al costat del Teix i ens porta a un cami més ample, qeu segueix a la dreta pel que coronem amb un tram final dret el Tossal d'Engrilló, de 1072 m., Vistes esplèndides.

Sortim per la carena en direcció a l'oest i agafem un petit sewnderó a tocar de la pista, qeu ressegueix prop de la cinglera la Fiaxa de l'Escarrerola qeu seguirem fins a trobar el corriol qeu baixa pel Pujador de Valero, per on hem pujat, anat en compte de trobar les fites qeu ens marquen l'entrada a la fisura de la cinglera. Ho notarem perque si enspassem de llarg començarem a pujar en direcció al turó que tenim davant

Ja només ens qeuda desfer el camí esperant que la calor no sigui horrosa, ja que el sol hi espatega de valent i calenta la roca que s'hi couen ous encara qeu no estem al cor de l'estiu. Cal nar en compte amb la forta baixada del Valero i després pel bosc cremat fins a l'aparcament.
Parking

Inici

Inici
Waypoint

Collet

Collet
Photo

faixa de l'Escarrerola

faixa_de_l'Escarrerola
fountain

Montsagre d'Horta

Mountain pass

Collet

fountain

Montsagre de Pauls

font
Photo

la Finella

la_Finella
Summit

Mola Grossa

Mola_Grossa 1044m
Lake

Bassa de la Refoi

Bassa_de_la_Refoia al costat de Coll_Roig
Waypoint

Coll de la Refoia

Coll_de_la_Refoia
Tree

Teix d'Engrilló

Teix_d'Engrilló
Summit

Tossal d'Engrilló

Tossal_d'Engrilló
Waypoint

Baixador de Valero

Baixador_de_Valero
Waypoint

Collet

Parking

fi

fi
Waypoint

Pujador Valero

Pujador_Valero

Comments

    You can or this trail