-
-
4,036 ft
2,940 ft
0
1.8
3.5
7.1 mi

Viewed 446 times, downloaded 18 times

near Alpens, Catalunya (España)

Sortida matinal de 3 hores i 1/2 i uns 11'5 kilòmetres, molt tranquil·la, un desnivell acumulat de 650 metres que en la major part es realitza entre boscos de pi roig i fagedes.
Un cop superat Alpens al kilòmetre 16'500 de la carretera BP-4654 surt una pista forestal amb un pal indicador que ens anuncia Cal Torrats i el Roc de Pena que està a poc més de 500 metres del punt de sortida.
Roca de Pena, una formació rocosa, partida en dos pel solc del rec de Matamosses, El topònim de Rocadepena va estretament lligat a Alpens, ja que probablement el nom d'Alpens, conegut també en el passat com Pinnos, Pintos o els Pens prové de penna o penya, que es referiria al tipus de roca similar a la Roca de Pena. Talment, l'escut d'Alpens incorpora, avui dia, un mont de penyes d'argent que representen Roca de Pena.
El GR-1 serà el que seguirem en la major part de la ruta, el camí està molt ben marcat i transitat fins i tot per incívics motoristes que passen per on no es pot, malmeten els camins i sense cap respecte pels que caminem.
Tornant a la ruta i un cop passada la font de Matamosses la pista dóna pas a un corriol que ens pujarà a Puig-empí i d'allà al Coll Tallat sempre seguint el GR.
Al Coll Tallat 1145 metres ens desviarem a la nostra esquerra, 300 metres de corriol fressat ens porta al Puig Cornador 1127 metres, el cim està coronat per una gran senyera i unes bones vistes cap el sud i Alpens als nostres peus.
Refem el camí a Coll Tallat i enfilarem el Serrat del Castell pel Camí de Sant Magí fins arribar a Santa Margarida de Vinyoles, un edifici de planta rectangular, molt modificat, l'edificació que el precedí, d'època romànica tardana, en resta el cos que s'allarga per darrera el santuari actual, amb un portal de dovelles mitjanes i una finestreta d'arc de mig punt. El santuari de Santa Margarita de Vinyoles, situat més amunt del castell i documentat des del s. XIII, correspon a l'antiga capella del castell. L'edifici actual fou bastit el 1854 amb motiu d'un vot popular fet durant una epidèmia de còlera, i aixi ho diu una llosa a sobre del portal.
Seguim per la carena de la Serra de Santa Margarida cap el Collet de la Baga i a partir d' aqui començar a baixar al petit nucli de cases de Portavella i Sant Martí de Vinyoles, aquí deixarem el GR-1 que es dirigeix a Ripoll.
El 925 el bisbe de Jordi de Vic, féu donació d'aquesta parròquia al monestir de Ripoll. Al segle XII es construí una església nova que, molt modificada, ha pervingut fins avui, conserva el portal adovellat, dos arcs en degradació, la nau i la volta romànics. L'afegitó de dues capelles laterals el 1703, i l' aixecament poc després d'un campanar sobre l'antic absis.
Ara la pista és planera entre pastures, primer pel Quintà del Rector , la Font Cervera fins a Coll Mercadal, el Quintà i el mas enrunat de Puig-empí. A pocs metres retrobarem el GR-1 que seguirem de pujada i que el refarem fins al final del trajecte.
Waypoint

Coll Tallat

Waypoint

Puig Cornador 1227 metres

Waypoint

Puig-empí

Waypoint

Roc de la Pena

Waypoint

Sant Martí de Vinyoles

Waypoint

Santa Margarida de Vinyoles

Waypoint

Sortida BP-4654 Km.16'5

Comments

    You can or this trail