Time  3 hours 8 minutes

Coordinates 498

Uploaded February 27, 2015

Recorded February 2015

 • Rating

   
 • Information

   
 • Easy to follow

   
 • Scenery

   
-
-
433 ft
203 ft
0
1.1
2.2
4.49 mi

Viewed 8760 times, downloaded 250 times

near Tarragona, Catalunya (España)

CompeGps Land
:: Traçat i altures corretgides amb arxiu MDT05
de l'ICC (abans de penjar el track) ::

╞ Temps en mov.: 1h54' || Vel. en mov.: 3,8 km/h
╞ Ascens acum.: 188 m+ || Des. acum.: 186 m-
╞ Pendent màx.: 39%* || Pend. mín.: -30%*
Resum desnivells | IBP: 31/26 (D)


Tarragona | Sant Pere i Sant Pau > les 3 Coves del Llorito (per trams recuperats) > Parc del Santuari del Llorito (o Loreto) > nou corriol de les barraques del Mas d'en Morató (variant del GR-172)

:::: CAT ::::

{última actualització: març/2016}

Una excursió divertida i singular per visitar les Coves del Llorito, amb punt de sortida a Sant Pere i Sant Pau (barri nord de Tarragona). En són 3 en total, en el sentit de la ruta les dues primeres són grandioses i seguint trobem l'última i més petita, totes elles poc profundes. Diuen les veus que van ser pedreres d'extracció de grans blocs de roca, no se sap ben bé l'origen d'aquesta activitat, i certament encara es poden veure algunes rasses a les parets que servirien per marcar les següents roques a treballar i que, finalment, es van deixar a mitges.

Una altre característica d'aquests treballs és que van donar forma a grans columnes de base rectangular perquè els sostres de les cavitats no cedissin, però amb els pas dels anys, i com es pot comprobar, grans i petites roques s'han desprès, formant apilaments rocallosos enmig de les coves i mantells de rocs que cobreixen quasi tota la superfície.

Parlant de l'itinerari, a la primera cova, "l'amagada", s'hi arriba per un trencall des del Camí de les Coves (tram asfaltat del GR-172), començant per un corriol que hem netejat i recuperat i que comunica més endavant amb l'enllaç a la cova, un altre corriol que passa entre mig de blocs de roca com caiguts del no res i atapeïts de grans arbustos (una d'aquestes roques té la inscripció "COVA" i una marca rodona, tot en blanc, que ens permet identificar el camí a seguir), fins a arribar a la boca mig amagada d'aquest forat inmens.

En sortir de la primera, just a mà dreta de l'entrada comença un recorregut alternatiu, i una mica complicat, que va resseguint tota la paret d'aquest precipici rocós, passant mig ajupits per damunt de grans blocs i per baix de troncs d'ullastres i garrofers, o amb tot de roques caigudes formant esglaons que hem de superar, fins a arribar a la corba de l'entrada de la segona cova, "la gran", on desgrimpem uns 2 m per trobar-nos amb la boca allargada d'aquesta (és un pas molt curt però vertical i amb pocs suports).

A diferència del tram anterior, de la segona a la tercera cova, "la petita", trobem un senderó "normal" que les enllaça. Ja sortint de l'última, agafem a la dta un corriol fantàstic amb el que resseguim el peu d'aquesta petita cinglera, caminant per l'alt de les marjades, fins a trobar la "grimpada del pi tombat", un punt de la cinglera prou inclinat i amb bons suports com per poder grimpar-ho, i així enllaçar amb la part alta. Tot plegat són uns 3,5 m d'altura (3 m de paret + 1/2 m de marge, aprox.).

Després de grimpar ja trobem el següent corriol, i el seguim a la dta endinsant-nos entre el pinar, resseguint la marjada. Més endavant arribem als sostres de les coves, on tenim vistes obertes i des d'altura al mar, la catedral de Tarragona i, més a prop, tota la costa de les casetes de les Coves, totes elles amb els seus horts, i els blocs de Sant Pere més amunt... A continuació, el corriol continua donant la volta i conduint-nos al Parc del Llorito, una àrea de lleure molt concorreguda els caps de setmana de "caloret", situada molt a prop del Santuari del Loreto (o Llorito).

Tot seguit i deixant el parc enrere, donem una volta per diversos corriols d'aquesta muntanyeta i anem baixant fins al camí del Mas d'en Morató, el seguim i en passar per davant el "mas de les oques" agafem un corriol nou que vem obrir recentment i que completa una variant del tram del GR-172 que enllaça el mas amb el pas del túnel de la carretera del Pont d'Armentera. Si t'interessa llegir més infomració sobre aquest senderó, clica aquí...

En ben passat el túnel, a mà esq s'ha fet un nou traçat del GR que ens fa caminar per damunt de roca enlloc del corriol de terra de l'altre banda dels camps. El traçat antic així com el perímetre del camp s'ha barrat amb una tanca per desviar-ne els usuaris, però algú no ha tardat ni dos dies en desmontar les entrades per continuar passant pel traçat vell. Bé, finalment, després d'aquest tram, continuo pels senders del bosc del dipòsits per ja tornar a Sant Pere.


:::: ESP ::::

{última actualización: marzo/2016}

Tarragona | San Pere y San Pau (San Pedro) > las 3 Cuevas del Llorito (por tramos recuperados) > Parque del Santuario del Loreto (o Llorito) > nuevo corriol de la barracas del Mas d'En Morató (variante del GR-172)

Una excursión divertida y singular para visitar las Cuevas del Llorito (Loreto), con punto de salida en San Pere y San Pau (o San Pedro, barrio norte de Tarragona). Son 3 en total, en el sentido de la ruta las dos primeras son grandiosas y siguiendo encontramos la última y más pequeña, todas ellas poco profundas. Dicen las voces que fueron canteras de extracción de grandes bloques de roca, no se sabe muy bien el origen de esta actividad, y ciertamente todavía se pueden ver algunos surcos en las paredes que servirían para marcar los siguientes bloques a extraer y que, finalmente, se dejaron a medias.

Otra característica de estos trabajos es que dieron forma a grandes columnas de base rectangular para que los techos de las cavidades no cedieran, pero con el paso de los años, y como se puede comprobar, grandes y pequeñas rocas se han desprendido, formando apilamientos rocosos en medio de las cuevas y mantos de rocas que cubren casi toda la superficie.

Hablando del itinerario, a la primera cueva, "l'amagada" (la escondida), se llega a partir de un desvío desde el Camino de Les Coves (tramo del GR-172), siguiendo un corriol (senda) que hemos limpiado y recuperado y que comunica más adelante con el enlace a la cueva, otra senda que va sorteando bloques de roca como caídos de la nada y tupida por grandes arbustos (una de estas rocas tiene la inscripción "COVA" (cueva) y una marca redonda, todo en blanco, que permite identificar el camino a seguir), hasta llegar a la boca escondida de este agujero inmenso.

Al salir de la primera, justo a la dcha de la entrada comienza un recorrido alternativo, y algo complicado, que va recorriendo toda la pared de este precipicio rocoso, pasando medio agachados por encima de grandes bloques y debajo de ramas de acebuches y algarrobos, o por todo de rocas caídas formando escalones que debemos superar, hasta llegar a la curva de la entrada de la segunda cueva, "la grande", donde destrepamos unos 2 m para encontrarnos con la boca alargada de la misma (es un paso muy corto pero vertical y con pocos apoyos).

A diferencia del tramo anterior, de la segunda a la tercera cueva, "la pequeña", encontramos un sendero "normal" que las enlaza. Ya saliendo de la última, cogemos a la dcha un corriol fantástico con el que seguimos el pie de este pequeño risco alargado, caminando por lo alto de los bancales, hasta encontrar la "trepada del pino tumbado", un punto del risco lo suficientemente inclinado y con buenos apoyos como para poder treparlo, y así enlazar con la parte alta. Todo ello son unos 3,5 m de altura (3 m de pared + 1/2 m de margen, aprox.).

Después de trepar ya encontramos el siguiente corriol, y lo seguimos a la dcha adentrándonos entre el pinar, resiguiendo el bancal. Más adelante llegamos a los techos de las cuevas, donde tenemos vistas abiertas y desde altura al mar, la catedral de Tarragona y, más cerca, toda la cuesta de las casetas de las Cuevas, todas ellas con sus huertos, y los bloques de San Pedro más arriba... A continuación, la senda sigue dando la vuelta y conduciéndonos al Parque del Llorito, un área de ocio muy concurrida los fines de semana de "calorcito", situado muy cerca del Santuario del Loreto.

Ya dejando el parque atrás, damos una vuelta por varias sendas de esta montañita y vamos bajando hasta el camino del Mas d'En Morató, lo seguimos y al pasar por delante del "mas de los gansos", nos desviamos por un corriol nuevo que abrimos recientemente y que completa una variante del tramo del GR-172 que enlaza el Mas con el paso del túnel de la carretera del Pont D'Armentera ("pont": puente). Si te interesa leer más información sobre este senderito, dale click aquí...

Justo pasado el túnel, a mano izq han hecho un nuevo trazado del GR que nos hace caminar por encima de roca en lugar del sendero de tierra del otro lado de los campos. El trazado antiguo así como el perímetro del campo se ha cerrado con una valla para desviar a los usuarios, pero alguien no ha tardado ni dos días en desmontar las entradas para continuar pasando por el trazado viejo. Bien, finalmente, después de este tramo, continúo por los senderos del bosque de los depósitos para volver ya a San Pere (San Pedro) ||

Waypoint

entrada a les casetes de les Coves del Llorito, baixant pel Camí de Terrescavades (asfaltat)

Waypoint

final del Camí de Terrescavades (casetes de les Coves) - corriol d'enllaç al Camí de les Coves del Llorito

Information

indicadors en el Camí de les Coves del Llorito

Intersection

trnc dta - entrada del nou enllaç als corriols de les coves, des del Camí de les Coves del Llorito

Intersection

cruïlla de corriols - seguim a munt fins a la 1a cova, la 'cova amagada'

Cave

la 'cova amagada' | Coves del Llorito

Waypoint

tram alternatiu entre coves: resseguim tota la pared, pujant i baixant per damunt de roques i passos de senglar...

Waypoint

cantonada de la 'cova gran' (final del tram alternatiu entre coves) - desgrimpada de 2 m

Cave

la 'cova gran' | Coves del Llorito

Waypoint

sender entre coves (entre la gran i la petita) | Coves del Llorito

Cave

la 'cova petita' | Coves del Llorito

Waypoint

corriol que voreja la petita cinglera, fins a la grimpada del pi tombat (act. oct/2015)

Waypoint

grimpada del pi tombat (act. oct-2015)

panorama

corriol de les coves al Parc del Llorito

Waypoint

arribant al parc (corriol de les coves al Parc del Llorito)

Waypoint

final corriol de les coves al Parc del Llorito (o l'entrada des dels camins del parc)

Park

Parc del Llorito

Photo

vistes al mar, des del Carrer Pairal i a prop de l'entrada del Santuari del Loreto (o Llorito), on estan les restes del Fortí

Waypoint

corriol a l'altre banda del marge

Intersection

ruïnes (trencall al sender d'enllaç del Carrer Pairal al Camí del Llorito)

Photo

Camí del Mas d'en Morató

Waypoint

entrada corriol nou (variant fins al túnel)

Waypoint

corriol nou! (fotos del recorregut)> CAT ::
Nou corriol que completa una variant del tram del GR-172 que enllaça el Mas d'en Morató (Camí del Llorito) amb el túnel de la carretera del Pont d'Armentera.

Deu fer més de mig any que vaig començar a recuperar-lo (a estones lliures) inclús trams del sender que va per la plana de la part alta, on trobem dues barraques de pedra i una caseta abandonades, entre pins, garrofers i alzines. Va quedar enllestit a data de gener del 2015.

L'entrada des de la part baixa es localitza al pk 4'3 de la ruta, després de seguir uns metres la pista de la canyeria d'aigües, trobem el trencall a mà esq però una mica amagat pels pins i matolls del voltant. A la part alta, comunica amb el sender de les barraques del mas, el qual es va seguint fins arribar a la carretera, on hi ha un corriol que baixa fins al túnel.

Referent al traçat, té moltes corbes i molt tancades que van esquivant i saltant marges de camps abandonats, amb fort desnivell durant la majoria del recorregut. També a la part central hi ha una solana de terreny més planer però rocós, amb dues variants que comuniquen, i tot després de passar per una primera barraca en ruïnes.

La idea inicial era també fer-lo ciclable de baixada (com aficionat a la BTT que sóc) però realment el traçat de corbes és molt just per rodar i han quedat tobogans i esglaons bastant tècnics de baixar, a més dels trams de roca que queden repartits durant la part final...

Res més, només dir q si decideixes passar-hi espero que et diverteixi, i que respectis el camí i l'entorn com si fos el teu jardí :P També si després d'això vols comentar-ho, m'alegraria de ben segur!> ESP ::
Nueva senda que completa una variante del tramo del GR-172 que enlaza el Mas de En Morató (Camino del Llorito / Loreto) con el túnel de la carretera del Pont D'Armentera ("pont": puente).

Hará poco más de medio año que empecé a recuperarlo (a ratos libres) incluso tramos del sendero que va por el llano de la parte alta, donde encontramos dos barracas de piedra y una caseta abandonadas, entre pinos, algarrobos y encinas. Quedó listo a fecha de enero de 2015.

La entrada desde la parte baja se localiza en el pk 4'3 de la ruta, tras seguir unos metros la pista de la cañería de aguas, encontramos el desvío a mano izq pero un poco escondido por los pinos y matojos de los alrededores. En la parte alta, comunica con el sendero de las barracas del Mas, el cual se va siguiendo hasta llegar a la carretera, donde hay una senda que baja hasta el túnel.

Referente al trazado, tiene muchas curvas y muy cerradas que van esquivando y saltando márgenes de campos abandonados, con fuerte desnivel durante la mayoría del recorrido. También en la parte central hay una solana de terreno más llano pero rocoso, con dos variantes que comunican, todo después de pasar por una primera barraca en ruinas.

La idea inicial era también hacerlo ciclable de bajada (como aficionado a la BTT que soy) pero realmente el trazado de curvas es muy justo para rodar y han quedado toboganes y peldaños bastante técnicos de bajar, además de los tramos de roca que quedan repartidos durante la parte final...

Nada más, sólo decir q si decides pasar espero que te divierta, y que respetes el camino y el entorno como si fuera tu jardín: P También si después de eso quieres comentarlo, me alegraría seguro!


Waypoint

final corriol nou (enllaç amb sender de les barraques del Mas d'en Morató)

Photo

trencall (corriol rocallós)

Photo

túnel

Photo

nou tram del GR

Photo

corriol dels dipòsits

3 comments

 • Photo of Josep Mª Dalmau

  Josep Mª Dalmau Mar 7, 2015

  Hola Albert!!!
  Sembla molt interessant aquesta ruta, gràcies per compartir-la.
  Salut i cames!!!

 • Photo of Albosc Albert

  Albosc Albert Mar 10, 2015

  hola de nou! m'alegra molt el comentari Josep, espero q et diverteixi tant o més q a mi! ;) Molta sort!

 • Photo of Josep M. Serret

  Josep M. Serret Nov 4, 2018

  I have followed this trail  View more

  Bonic i exigent recorregut circular que ens permet descubrir les tres coves del Llorito, força espectaculars. Amb trams de grimpada on caldrà anar amb compte, destacant la "grimpada del pi tombat", no recomanable amb la roca mullada i per gent sense experiència.

You can or this trail