Time  7 hours 12 minutes

Coordinates 5524

Uploaded June 24, 2020

Recorded May 2020

-
-
63 ft
-19 ft
0
20
41
81.57 mi

Viewed 208 times, downloaded 0 times

near Woerden, Utrecht (Nederland)

Mooie fietstocht langs de Oude Rijn van Woerden tot aan de monding bij Katwijk aan Zee en terug, met onder meer het Groene Hart, Leiden, de duinen van Berkheide, en de Reeuwijkse Plassen. Heen fiets je met name aan de zuidkant van de Oude Rijn, en op de terugweg aan de noordzijde, maar je maakt ook een paar uitstapjes weg van de vaak meer op een kanaal lijkende rivier met grotendeels rechte kades. De fietstocht is over verharde wegen en fietspaden, en geschikt voor de racefiets. Wel zijn de jaagpaden met name op de terugweg tussen Leiden en Woerden wat te smal om heel hard te fietsen. De start is op de gratis P+R parkeerplaats bij het station in Woerden. Horeca vind je op veel plaatsen, bijvoorbeeld Woerden, Alphen aan de Rijn, Leiden, en Katwijk. Tip: bij de monding (de buitensluis in Katwijk) staat vaak een viskraam. De Oude Rijn was vroeger de hoofdtak van de Rijn, maar is in 1122 bij Wijk bij Duurstede afgedamd (zie ook https://nl.wikipedia.org/wiki/Oude_Rijn_(Harmelen-Noordzee)).
Vanaf de start fiets je richting het Defensie-eiland en aan de zuidkant langs het centrum van Woerden. Je fietst de stad en de provincie Utrecht uit richting Driebruggen. Hierna fiets je door naar de prachtige Reeuwijkse Plassen, met veel watervogels, bruggetjes, graslanden en kleine weggetjes. Via Oud Bodegraven fiets je naar Bodegraven, waar je voor het eerst langs de Oude Rijn fietst. Je volgt de rivier langs de doorgaande weg (op enige afstand van de rivier) naar Zwammerdam, en dan door naar Alphen aan de Rijn. Over de Hefbrug Gouwesluis fiets je de stad in. De stad kent weinig hoogtepunten. Je vervolgt je weg langs de Oude Rijn naar Hazerswoude-Rijndijk en door naar Groenendijk, waar je de rivier verlaat voor een uitstapje langs polder De Wilck en de Grote Polder. Je keert terug langs de brouwerij van Heineken en fietst door Zoeterwoude-Rijndijk de mooie stad Leiden in. Bij het begin van de stad splitst de rivier in een Oude en Nieuwe Rijn, en je volgt de laatste rivier naar het centrum van de stad. Je neemt hier een kijkje o.a. bij het stadhuis in de Breestraat, het Galgewater met de Rembrandtbrug en molen De Put. Tussen Leiden en Katwijk is een aaneenschakeling van bewoonde gebieden en je volgt de Oude Rijn via Valkenburg en Katwijk aan den Rijn naar het Uitwateringskanaal, het laatste gekanaliseerde stukje rivier voor de uitwatering via een gemalen en een buitensluis. Voor je naar zee fietst maak je eerst een ommetje langs de duinen richting Wassenaarseslag en dan terug door de duinen van Berkheide over een mooi fietspad met wat relief naar Katwijk. Over de boulevard rijd je naar het centrum waar je nog een kijkje neemt bij de Prins Hendrikhaven voor je naar de buitensluis doorrijdt. Hier heb je op diverse plekken een mooi zicht op zee, de monding van de rivier, de duinen en het strand. Je fietst vervolgen terug langs het Uitwateringskanaal en over de Noordwijkse Vaart en het Oegstgeester Kanaal naar Rijnsburg. Vanaf hier gaat het terug naar Leiden via het terrein van de Universiteit en het Pesthuis. Je rijdt het centrum binnen via de Morspoort en rijdt nu langs de Oude Rijn door het centrum van Leiden. Via de Zijlpoort verlaat je het centrum weer. Je fietst de stad uit en volgt dan zo veel mogelijk het jaagpad langs de Oude Rijn, wat wel wat smaller is, maar wel mooi aan de rivier. Hier en daar moet je dit pad verlaten voor werkzaamheden. Het jaagpad voert naar Koudekerk aan de Rijn. Je fietst hier een stukje weg van de rivier langs de Lagewaardse Wetering. Terug bij de Rijn rijd je Alphen weer binnen. Na Alphen rijd je op de weg langs de rivier naar Bodegraven met in de buurt van Zwammerdam nog twee mooie molens. In Bodegraven steek je de Oude Rijn weer over, en volg je het mooie maar smalle jaagpad met bruggetjes terug naar Woerden. In Woerden fiets je langs de rivier naar de singel en dan door het centrum met de Petruskerk, Boneventura Kerk en het kasteel van Woerden terug naar de start.
Information point

Abessine

Fietspad aan de noordzijde van de Reeuwijkse Plassen
Information point

Alphen aan de Rijn

Stad Alphen aan de Rijn met foto's van beide kanten van de Rijn
Information point

Bodegraven

Stadje aan de Oude Rijn
Information point

Boulevard en Rijnmond

Vanaf deze kant van de boulevard heb je een mooi zicht op de Rijnmonding, een kleine stroom vanuit de buitensluis.
Information point

Boulevard Katwijk aan Zee

Boulevard van Katwijk aan Zee. Er lagen veel schepen voor anker op zee in verband met de corona crisis.
Information point

Breestraat

Straat in centrum Leiden met onder meer Stadhuis
Information point

Buitensluis

Via de buitensluis wordt water vanuit de Oude Rijn afgelaten naar zee
Information point

De Wilck

Information point

Fietspad Berkheide

Fietspad dwars door de duinen van Berkheide. Er bevinden zich ook een paar heuveltjes in het parcours en het fietspad is erg mooi gelegen en erg populair bij fietsers.
Information point

Fietspad Wassenaarseslag

Fietspad parallel aan de Wassenaarseslag langs en door duingebied
Information point

Grote Molen

Windmolen
Bridge

Hefbrug Gouwesluis

Hefbrug Gouwesluis
Information point

Jaagpad Bodegraven-Woerden

Het jaagpad tussen Bodegraven en Woerden is mooi, direct aan het water en langs een mooi stukje van de Oude Rijn gelegen. Het is wel smal met af en toe steile bruggetjes, dus niet te hard fietsen.
Information point

Koudekerk aan de Rijn

Koudekerk aan de Rijn
Bridge

Lagerbergbrug

Lagerbergbrug over de Weipoortsevliet
Information point

Langs Achterwetering

Polderweggetje langs de Achterwetering
River

Langs Nieuwe Rijn

Hier volg je de Nieuwe Rijn die zich afsplitst van de Oude Rijn. Je volgt deze tak door het centrum van Leiden tot aan het stadhuis
River

Langs Oude Rijn Leiden-Koudekerk aan de Rijn

Tussen Leiden en Koudekerk rijd je deels op smallere jaagpaden, deels over de weg. Het jaagpad was hier en daar gestremd.
River

Langs Stille Rijn

Je fietst langs de Stille Rijn door het centrum van Leiden.
Information point

Morschpoort

Morschpoort
River

Nieuwe Rijn Centrum Leiden

Je fietst hier langs de Nieuwe Rijn door het centrum van Leiden.
Bridge

Noordwijkse Vaart

Brug over de Noordwijkse Vaart
Beach

Noordzeestrand

Noordzeestrand vlak bij de Buitensluis
Bridge

Oegstgeester Kanaal

Brug over het Oegstgeester Kanaal
River

Oude Rijn Centrum Leiden

Je fietst langs de Oude Rijn door het centrum van Leiden
River

Oude Rijn in Woerden

De Oude Rijn in Woerden
River

Oude Rijn Valkenburg

Langs de Oude Rijn in Valkenburg
Bridge

Overrijn Katwijk aan den Rijn

Brug over de Overrijn bij Katwijk aan den Rijn
Information point

Prins Hendrikhaven

Haven in Katwijk
Information point

Reeuwijkse Plassen

Prachtig natuurgebied met veenplassen, bruggetjes, huisjes met boten aan het water en veel water-, riet, en weidevogels
Information point

Rembrandtbrug en Molen de Put

Zicht op de Rembrandtbrug en molen de Put
Information point

Uitwateringskanaal

Kanaal waardoor water van de Oude Rijn wordt afgevoerd naar de Noordzee
Information point

Wierickepad

Fietspad richting Reeuwijkse Plassen door mooi natuurgebied met veenplassen, bruggetjes, graslanden en veel water-, riet, en weidevogels
Information point

Woerden

Centrum van Woerden
Information point

Zicht op Dikke Molen

Zicht op Dikke Molen
Information point

Zicht op Molen No. 3

Zicht op Molen No. 3
Information point

Zijlpoort

Zijlpoort

1 comment

You can or this trail