Download

Distance

69.79 mi

Elevation gain

1,004 ft

Technical difficulty

Easy

Elevation loss

1,004 ft

Max elevation

229 ft

Trailrank

55

Min elevation

23 ft

Trail type

Loop

Time

6 hours 6 minutes

Coordinates

2549

Uploaded

July 3, 2017

Recorded

June 2017
Be the first to clap
2 comments
Share
-
-
229 ft
23 ft
69.79 mi

Viewed 907 times, downloaded 8 times

near Helkijn, Flanders (Belgique)

Deze fietstocht voor de racefiets gaat langs de Nederlands-Franse taalgrens (zie ook https://nl.wikipedia.org/wiki/Taalgrens_in_België ) van Helkijn naar Zandvoorde en terug. Hoogtepunten zijn de Schelde vallei, het fietspad langs de Leie/Lys, de Balokken en de omgeving van Zandvoorde. De heenreis gaat grotendeels over Nederlandstalig taalgebied, en de terugreis door Franstalig taalgebied, in principe zo dicht mogelijk tegen de grens aan, maar af en toe wordt over de grens gereden of deze gepasseerd en worden de leukere weggetjes gekozen. Inmiddels heb ik in 10 etappes van het Drielandenpunt naar de Noordzee langs de taalgrens gereden. Zie in de comments de links naar alle 10 etappes.
Tocht is geschikt voor de racefiets. Wel vind je langs de Schelde een paar honderd meter halfverhard jaagpad bij Helkijn, en een belabberd wegdek langs het Spierekanaal in Wallonië.
De start ligt In Helkijn-Helchin, een faciliteitengemeente. Je kunt hier langs de weg parkeren. Je fietst direct naar het jaagpad langs de Schelde. Na een stukje asfalt is er ook een stuk (ongeveer 1100 m) halfverhard jaagpad. Kort na de sluis van Herinnes en voor de aftakking van het Spierekanaal buig je van de Schelde af naar Spiere. Over platteland gaat het naar het fietspad Trimaarzate over een voormalige spoorweg. Over licht heuvelend land rijd je om Moeskroen heen. Je pakt nog een klein hoekje van deze faciliteitengemeente in Wallonië mee om bij het eerste drielandenpunt Vlaanderen-Wallonië-Frankrijk te komen. Hierna fiets je parallel aan de grens naar Menen. Onderweg kom je nog over de A14 bij de grenspassage. Bij Menen kruis je de gekanaliseerde Leie en rijd je het jaagpad op. Na het centrum volg je een oude meander en rijd je een stukje over een industrieterrein voor je weer langs de Leie uitkomt. Een mooi fietspad langs de Leie brengt je tot in Wervik (waar wat werk aan de weg bij de brug was). Langs de kerk kom je weer bij de Leie en steekt die over naar de Balokken, een natuurgebied tussen de gekanaliseerde Leie en een oude meander. Je rijdt de Balokken rond en kruist de Leie weer voor dat je bij het weede drielandenpunt komt. Je rijdt hier faciliteitengemeente Comines-Warmeton/Komen-Waasten in om er kort daarna weer uit te rijden. Je rijdt nu over platteland van de rivier af naar Zandvoorde. Het begint hier wat te heuvelen. In Zandvoorde vind je een militaire begraafplaats uit de 1e wereldoorlog en een bunker uit dezelfde periode. Van Zandvoorde gaat het terug naar de Leie via een overdekt skicentrum naar Comines. Je kruist hier de Leie naar Frankrijk naar het gelijknamige Comines. Door bebouwing rijd je naar Wervicq-Sud. Hier rijd je naar het jaagpad langs de Lys (zoals de Leie in het Frans heet), wat na een klein stukje slecht wegdek ook een mooi fietspad wordt. Bij het afsnijden van een oude rivierarm rijd je nog een stukje door Vlaanderen. Bij Menen rijd je een stukje door de wijk Barakken ten zuiden van de Leie tot je bij de grens komt die dwars door de bebouwing loopt. Je rijdt Halluin in en volgt vervolgens over licht heuvelend platteland de grens tot Mouscron/Moeskroen. Hier rijd je weer België in. Via onder meer een stukje kasseien rijd je naar het centrum. Het gaat verder naar het Château des Comtes aan de rand van het centrum. Vervolgens rijd je over een industrieterrein naar de rand van de stad. Over rustig platteland gaat het naar Dottignies. Vlakbij is het Canal de l'Espierres (Spierekanaal). Hier volg je het fietspad langs het kanaal wat in Wallonië niet al te best is. In Vlaanderen wordt het beter. Korte tijd later kom je bij de Schelde. Deze rijd je langs tot de eerste plaats in Wallonië, waar je de Schelde oversteekt en terugrijdt naar het noorden tot de startplaats Helkin.
Horeca op een aantal plaatsen, met name Wervik, Menen, Comines en Moeskroen.
Information point

E44

Viaduct over de E44 (A14 in België, A22 in Frankrijk) waar deze de grens kruist. Laatste twee foto's van het viaduct in Frankrijk op de weg terug
Information point

Balokken

Brug naar eiland tussen nieuwe en oude Leie, nu recreatie- en natuurgebied
Information point

Bunker WW-I

Duitse bunker uit de 1e wereldoorlog
Information point

Canal de l'Espierres

Hier ga je het mooi gelegen fietspad op langs het Canal de l'Espierres, ofwel Spierekanaal. Eerste stuk is asfalt met veel wortels, daarna wordt het wegdek nog slechter tot de grens met Vlaanderen waar het weer beter wordt.
Castle

Château des Comtes

Kasteel aan de rand van Moeskroen
Information point

Comines

Comines ofwel Komen is deel van de faciliteitengemeente Comines-Warmeton (Komen-Waasten).
Information point

Comines brug

De brug verbindt het Belgische met het Franse Comines
Information point

Dottignies-Dottenijs

Dorpje in de faciliteitengemeente Moeskroen
Information point

Drielandenpunt Vlaanderen-Wallonië-Frankrijk 1

Je fietst langs twee 'drielandenpunten' tussen Vlaanderen, Wallonië en Frankrijk. Er is verder niets van te zien... Het punt ligt net naast de weg
Information point

Drielanden Vlaanderen-Wallonië-Frankrijk 2

Je fietst langs twee 'drielandenpunten' tussen Vlaanderen, Wallonië en Frankrijk. Dit is de tweede. De grens loopt hier aan de noordzijde van de Leie (vroegere stroombedding voor de Leie werd rechtgetrokken). Er staat een (grens?)steen in de berm en er zijn wat ronde markeringen in het wegdek, maar ik weet niet zeker of dat de grens is.
Information point

Fietspad Trimaarzate

Fietspad over voormalige spoorlijn die Vlaamse arbeiders naar de mijnen in de Borinage bracht.
Information point

Helkijn jaagpad Schelde

Hier gaat het verharde jaagpad over in een halfverhard stuk (fijn grind) van ongeveer 1100 m. Op zich goed te doen op de racefiets.
Information point

Ice Mountain

Overdekte skihelling van ver te zien
Information point

Jaagpad Escaut

Jaagpad langs de Schelde
Information point

Jaagpad Schelde

Jaagpad langs de Schelde
Information point

Jaagpad Wervicq-Sud

Via een omweggetje door een nieuwbouwwijkje kom je hier op het jaagpad aan de Franse kant van de Leie. Er werd nu aan de brug bij Wervik gewerkt, mogelijk kun je daarna ook weer bij deze brug op het jaagpad komen. Jaagpad is van slechte kwaliteit (grind en stukjes oud asfalt) vanaf de brug tot ongeveer 200 m van dit waypoint, daarna kun je er prima fietsen tot aan Menen.
Information point

Menen - langs de Leie-Lys

Vanaf hier fiets je tot aan Wervik langs de Leie m.u.v. een klein stukje door een industriegebied. In het begin volgt de route een oude Leie arm waar de grens nog steeds ligt tot het industrieterrein. Na een stukje industrieterrein kun je op een mooi pad tot aan Wervik doorfietsen langs de Leie.
Information point

Mouscron-Moeskroen

Moeskroen is een faciliteitengemeente
Information point

Sluis van Herinnes

Sluis in de Schelde
Information point

Taalgrens N515

Taalgrens tussen Comen en Wervik
Information point

Wervik

Plaats aan de Leie. De kerk is van ver te zien.
Information point

Zandvoorde

Dorpje met Britse oorlogsbegraafplaats.

2 comments

You can or this trail