Coordinates 4098

Uploaded May 8, 2015

Recorded May 2015

-
-
2,316 f
1,055 f
0
12
23
46.97 mi

Viewed 1165 times, downloaded 5 times

near Montmagastre, Catalunya (España)

[CA] Rutes del Romànic
(1.3) Palau de Rialb, Gualter, Ponts, Agramunt, Pelagalls i CerveraAquesta proposta de recorregut constitueix la tercera de les quatre jornades en què s’ha dividit l’itinerari Rutes del Romànic (1.0) De la Seu d’Urgell a la Tossa de Montbui per les valls del Segre i l’Anoia.

L’itinerari
Un quilòmetre abans de Ponts, la carretera C-1412 a Tremp, que creua el riu, porta a l’immediat monestir de Gualter i continua cap a la Serra de Rialb, vorejant el temple de Palau de Rialb, bell exponent romànic d’un municipi —la Baronia de Rialb— que té 24 esglesioles d’aquesta època. Als afores de Ponts, dalt un serrat ben visible i de fàcil accés, destaca la restaurada església de Sant Pere.

L’itinerari continua cap a Artesa de Segre on es pren la C-14 vers Agramunt, ja dins un paisatge de terres planeres i cobertes de camps de cereals. A Agramunt el romànic presenta la magnificència del portal de l’església de Santa Maria, i els llaminers hi trobaran uns torrons d’anomenada i la fabricació artesanal de la xocolata a la pedra. Seguint la ruta, després de la bella creu de terme d’Ossó de Sió, el ramal de les Pallargues porta fins a l’esglesiola de Pelagalls.

Passats els grans casals-castells de l’Aranyó i de Montcortès, s’arriba a Cervera, capital de la Segarra; a més dels estimables monuments de Sant Pere Gros, als afores, i I’arxiprestal de Santa Maria, la ciutat té un conjunt molt notable: el Carrer Major, la Casa de la Ciutat, el magnífic edifici neoclàssic de l’antiga Universitat, les muralles, els museus d’art i etnològic.

Palau de Rialb
Església parroquial de Santa Maria (s. XI-XII), de tres naus i absis amb la característica decoració llombarda. (Mun. de la Baronia de Rialb.)

Gualter
Antic monestir benedictí de Santa Maria (s. XII-XIII), del qual resta l’església ruïnosa (fou volada el 1939, a la Guerra Civil) de tres naus; hi resten, consolidats, part dels murs, un absis i part del claustre. (Mun. de la Baronia de Rialb.)

Ponts
Església de l’antiga canònica augustiniana de Sant Pere (s. XII), edifici d’una nau capçada per tres absis en creu, ornada a l’exterior amb elements del tipus llombard, cimbori octogonal de dos pisos i finestres geminades (molt restaurat).

Agramunt
Església parroquial de Santa Maria (s. XI-XIII), tres naus amb tres absis, excepcional porta, magnífic exemple de l’escola lleidatana, amb rica decoració de caràcter geomètric i vegetal a les arquivoltes, així com fileres de sants i verges, capitells esculpits i alt relleu a la llinda (Maria, Anunciació i Epifania), fet el 1283 per encàrrec dels teixidors agramuntesos.

Pelagalls
Església parroquial de Sant Esteve (consagrada el 1180), d’una nau i modificada, amb notable porta, amb arquivoltes i capitells decorats (temes vegetals i animals) i timpà més arcaic amb un Pantocràtor i dos àngels. (Mun dels Plans de Sió.)

Cervera
Als afores, església de Sant Pere Gros, interessant edifici del s. XI, un dels pocs de planta circular, cobert amb cúpula i amb un petit absis exterior, que fou centre d’un priorat benedictí. A la ciutat, església arxiprestal de Santa Maria, gòtica, però amb algun element anterior, com la porta S, pertanyent a la primitiva església de Sant Martí (timpà decorat amb el sant que parteix la capa amb el pobre).[ES] Rutas del Románico
(1.3) Palau de Rialb, Gualter, Ponts, Agramunt, Pelagalls y CerveraEsta propuesta de recorrido constituye la tercera de las cuatro jornadas en que se ha dividido el itinerario Rutas del Románico (1.0) De la Seu d’Urgell a La Tossa de Montbui por los valles del Segre y el Anoia.

El itinerario
Un kilómetro antes de Ponts, la carretera C-1412 a Tremp, que atraviesa el río, conduce al cercano monasterio de Gualter y continua hasta Serra de Rialb, bordeando la iglesia de Palau de Rialb, bella muestra del románico en un municipio —La Baronia de Rialb— que cuenta con 24 pequeñas iglesias de aquella época. En las afueras de Ponts, sobre un cerro muy visible y de fácil acceso, se destaca la restaurada iglesia de Sant Pere. El itinerario continúa hacia Artesa de Segre, donde se toma la C-14 hacia Agramunt, en un terreno llano, de campos de cereales.

En Agramunt el románico ofrece la magnificencia de la portada de la iglesia de Santa Maria, y los golosos encontrarán turrones de fama y la elaboración artesana del chocolate a la pedra. Ruta adelante, más allá de la bella cruz de término de Ossó de Sió, un desvío a Les Pallargues conduce hasta la pequeña iglesia de Pelagalls. Pasados los castillos de L’Aranyó y de Montcortès, se llega a Cervera, capital de la Segarra. Además de los apreciables monumentos de Sant Pere Gros, en las afueras, y la arciprestal de Santa Maria, esta ciudad posee un notable patrimonio: el Carrer Major, la Casa Consistorial, el magnífico edificio neoclásico de la antigua Universidad, las murallas y los museos de arte y etnológico.

Palau de Rialb
Iglesia parroquial de Santa Maria (s. XI-XII), con tres naves y ábside de tipo lombardo. (Mun. de La Baronia de Rialb.)

Gualter
Antiguo monasterio benedictino de Santa Maria (s. XII-XIII) con la iglesia en ruinas (fue volada en 1939, al final de la Guerra Civil) de tres naves; quedan, consolidados, parte de las paredes y del claustro, y un ábside. (Mun. de La Baronia de Rialb.)

Ponts
Iglesia de la antigua canónica agustiniana de Sant Pere (s. XII). Edificio de una nave, cabecera con tres ábsides en cruz ornados exteriormente con elementos del tipo lombardo, cimborrio octogonal de dos pisos y ventanas geminadas (muy restaurado).

Agramunt
Iglesia parroquial de Santa Maria (s. XI-XIII), con tres naves y tres ábsides; excepcional portada, magnífico ejemplo de la escuela ilerdense, con rica decoración de carácter geométrico y vegetal en las arquivoltas, hileras de santos y vírgenes, capiteles esculpidos y altorrelieve en el dintel (María, Anunciación, Epifanía), construida en 1283 por encargo de los tejedores agramunteses.

Pelagalls
Parroquia de Sant Esteve (consagrada en 1180), de una nave y modificada, con una notable portada, con arquivoltas y capiteles historiados (temas vegetales y animales) y un tímpano más arcaico (Pantocrátor y dos ángeles). (Mun. de Els Plans de Sió.)

Cervera
En las afueras, iglesia de Sant Pere Gros, interesante edificio del s. XI, raro por su planta circular, con cúpula y pequeño ábside en su exterior; fue centro de un priorato benedictino. En la ciudad, iglesia arciprestal de Santa Maria, gótica, con elementos anteriores como la puerta S, de la primitiva iglesia de Sant Martí (tímpano con el santo partiendo su capa con el pobre).[GB] Romanesque Art Routes
(1.3) Palau de Rialb, Gualter, Ponts, Agramunt, Pelagalls and CerveraThis proposed trail corresponds to the third of the four-day plan into which the route has been divided Romanesque Art Routes (1.0) From La Seu d’Urgell to La Tossa de Montbui via the Segre valley, the Segarra plateaus and Anoia.

The itinerary
One km before Ponts, the C-1412 to Tremp turns off across the river towards the nearby monastery of Gualter and goes on towards La Serra de Rialb to reach Palau de Rialb, a fine example of Romanesque art situated in the borough of La Baronia de Rialb which possesses 24 tiny churches from the same period. On the outskirts of Ponts, the restored church of Sant Pere stands on a hill in a clearly visible and easily accessible spot.

Our route continues towards Artesa de Segre, where we take the C-14 across flat arable land to Agramunt.
In Agramunt one can admire the splendid Romanesque doorway of Santa Maria, and those with a sweet tooth can enjoy the famous “torrons” (nougat) and “xocolata a la pedra” (chocolate). After passing the handsome village cross at Ossó de Sió, we reach a side road to Les Pallargues which leads to the little church of Pelagalls.

Beyond the great, fortified mansions of L’Aranyó and Montcortés, we come to Cervera, the capital of Segarra. Among the many points of interest are Sant Pere Gros, on the outskirts, the archpriest’s church of Santa Maria, the Main Street (Carrer Major), the Town Hall (Casa de la Ciutat), the magnificent neoclassical building of the former University, the town walls and the museums of art and ethnology.

Palau de Rialb
Parish church of Santa Maria (11-12th C.): three aisles, apse with characteristic Lombard decoration. (Borough: La Baronia de Rialb.

Gualter
Former Benedictine monastery of Santa Maria (12-13th C.). Of the three-aisle church (blown up in 1939, during the Spanish Civil War) only reinforced ruins remain: part of the walls, part of the cloister and one apse. (Borough: La Baronia de Rialb.)

Ponts
Handsome church of the former Augustinian canonry of Sant Pere (12th C.): nave with three cross-shaped apses decorated on the outside in Lombard style, octagonal two-storey lantern and two light windows (well restored).

Agramunt
Parish church of Santa Maria (11-13th C.): three aisles with three apses, very fine door, magnificent example of the School of Lleida style with archivolts richly decorated with geometrical and plant motifs, rows of saints and virgins, carved capitals and high relief on the lintel (Virgin, Annunciation and Epiphany), commissioned in 1283 by local weavers.

Pelagalls
Parish church of Sant Esteve (consecrated 1180, modified): nave, remarkable door, with archivolts and decorated capitals (plant and animal motifs) and earlier tympanum with Christ in Majesty and two angels. (Borough: Els Plans de Sió.)

Cervera
Interesting 11th C. church of Sant Pere Gros on the outskirts, an unusual circular building with a dome and small external apse, once a Benedictine priory. In the town, archpriest’s church of Santa Maria, Gothic but with earlier features including the south door of the ancient church of Sant Martí (tympanum showing the saint giving part of his cape to a poor man).


Font: Generalitat de Catalunya, juny 2015
Sacred architecture

Palau de Rialb-Santa Maria

Palau de Rialb-Santa Maria
Sacred architecture

Gualter-Santa Maria

Gualter-Santa Maria
Sacred architecture

Ponts-Sant Pere

Sacred architecture

Agramunt-Santa Maria

Agramunt-Santa Maria
Sacred architecture

Pelagalls-Sant Esteve

Pelagalls-Sant Esteve
Sacred architecture

Cervera-Santa Maria

Sacred architecture

Cervera-Sant Pere Gros

Cervera-Sant Pere Gros

Comments

    You can or this trail