annabxd94
63 2 24

Coordinates 358

Uploaded April 12, 2014

-
-
1,923 ft
1,516 ft
0
2.7
5.5
10.98 mi

Viewed 2070 times, downloaded 7 times

near Ciutadilla, Catalunya (España)

Començarem la ruta al poble de Ciutadilla, situat a la comarca de l'Urgell, a la vall del riu Corb.

En primer lloc visitarem el castell d'origen medieval que dominava les planes de l'Urgell, del segle XI, i que més tard al segle XVI, passà a ser un palau renaixentista.

http://www.castelldeciutadilla.com/ca/castelldeciutadilla/castelldeciutadilla_2_1_1.html

Després baixarem i entrarem a l'església i seguidament passejarem pels carrerons de la vila i finalment visitarem la casa Valls, amb una història important per el poble i la zona. On podrem veure un espai de la vida rural, i una sèrie d'exposicions, l'espai Joan Monyach, que tracta de miniatures i una botiga amb productes elaborats a la vila i de la vall del Corb.

http://www.ciutadillamedieval.cat/Casa%20Valls/Index.htm

Continuarem la ruta i anirem al Santuari de la Bovera, datat al 1176 i sota protecció de Vallbona de les Monges i on explica la tradició que un pastor va trobar una imatge de la mare de Deu sota una alzina i que cada vegada que la volien portar a Guimerà aquesta tornava a l'alzina i per això s'aixecà el Santuari, nomes és troba a dos quilometres de Guimerà.

http://www.guimera.info/conjunthistoric/bovera/monestir.htm

Més tard tornarem a baixar i visitarem les restes de Santa Maria de Vallsanta que data del segle XII, aquest indret fou la continuació de residència de les monges cistercenques del Santuari de la Bovera.

http://www.guimera.info/conjunthistoric/vallsanta/origens.htm

Video: http://www.tv3.cat/videos/3917390/Santa-Maria-de-Vallsanta-el-monestir-dels-enigmes


Continuarem la ruta cap al poble de Guimerà situat a la vessant d'un turó a la dreta de la vall. Es un poble petit amb 334 habitants però amb una gran mostra d'urbanisme i arquitectura medieval.

Aquí en primer lloc visitarem les restes del castell i podrem pujar a la torre rodona del segle XI, seguidament entrarem a l'església que data del segle XIV i on podrem veure els sarcòfags i retaules. Continuarem baixant pels carrerons medievals de la vila i visitarem la galeria d'art/ museu on podrem veure les restes arqueològiques de Vallsanta, ceràmica ibèrica, entre d'altres coses, continuarem i veurem la plaça major porxada i allí mateix podrem veure el pou de gel, continuarem i entrarem a veure l'ermita de Sant Esteve, del segle XIV i que fou annexa de l'hospital.

http://www.urgell.cat/serveis/pobles/indexdet.php?recordID=8

Seguidament en dirigirem cap Vallfogona de Riucorb, on en primer lloc visitarem el museu Pinet, dedicat a l'obra del pintor i també hi ha un espai dedicat a la ceràmica. En segon lloc visitarem l'espai d'entorn rural que tracta de miniatures i d'eines del camp, aquesta activitat es gratuïta. En tercer lloc visitarem per fora el castell de Vallfogona ja que és privat i després entrarem a descansar a l'església. I per últim visitarem l'espai d'interpretació del Rector de Vallfogona on es dona a conèixer aquest personatge i la seva importància.
Després lliurement es pot passejar pel poble.

http://www.museupinet.org/museu.htm

Finalment anirem cap al balneari on es conclouria l'excursió amb l'entrada al balneari.

View more external

Fountain

Balneari de Vallfogona de Riucorb

El balneari de Vallfogona es troba a 1,5 km del poble de Vallfogona de Riucorb (carretera del balneari s/n) i va ser fundat l'any 1901 per aprofitar les aigües mineromedicinals que existeixen a la zona. A part de l'hotel balneari, en aquest entorn natural s'hi poden trobar casetes d'estiueig, una ermita, etc. Un lloc perfecte per relaxar-se.
Religious site

Església de Vallfogona

Edifici religiós del segle XIII a XV, d'estil gòtic i situada a la plaça de l'església. Anomenada Església de Santa Maria amb dos capelles, la més famosa la d'Agustí Pujol II, la de Santa Barbera tenia un magnífic portal que es va perdre durant la guerra civil i l'actual portalada d'estil romànic procedeix de la desapareguda capella de Sant Pere dels Bigats. També cal destacar que és conserven les restes d'un retaule gòtic i tres quadres de Lluis Masriera. El campanar es va afegit posteriorment al 1760-1765. Es important també el llegat del Rector de Vallfogona, Francesc Vicenç Garcia.
Castle

Castell de Vallfogona de Riucorb

Es troba a la plaça de l'esgésia i està documentat al segle XII. Hauria estat un grandiós casal aïllat, emmurallat i resguardat per un baluard amb rampa i coronat de merlets. Els primers propietaris que en consten són la familia Oluja i despres passà a ser dels templers, fins l'extinció de l'ordre, llevorns passà a mans dels hospitalers fins al segle XIX i actualment és de propietat privada.
Information point

Museu Pinet

El museu està instal·lat en un edifici de pedra destinat, durant els segles XVIII i XIX, al forn del poble de Vallfogona de Riucorb, que fou adaptat posteriorment com a centre cultural i cedit el 2002 per tal de custodiar i donar a conèixer l'obra del pintor postimpressionista Enric Pinet i Pàmies.
Information point

Espai d'interpretació de Rector de Vallfogona

Espai situat a l'església Parroquial. L'espai d'interpretació museístic del Rector de Vallfogona, és un reconeixement del poble cap al seu personatge més il.lustre. Es repassen diversos aspectes de la vida i entorn del Rector: síntesi històrica dels orígens de la parròquia, context biogràfic i patrimonial, obra poètica, bibliografia…
Information point

Espai d'entorn rural

La família Solé de Vallfogona,va cedir a l’Ajuntament part de la col·lecció de miniatures construïdes per Llorenç Solé i la col·lecció d’eines del camp que, amb la col·laboració de diverses famílies més del municipi és va anar recopilant. Amb aquesta mostra, Llorenç Solé va voler retre homenatge a tots els Vallfogonins que treballen les terres de la Vall del Corb. A part de l’exposició hi apareixen diversos plafons informatius on s’explica els processos de treball de la terra.
Ruins

Torre- Castell de Guimerà

La fortalesa de Guimerà es va edificar durant el segle Xl com un fortificació de la xarxa fronterera que els cristians van establir en la seva expansió cap al sud-oest. El castell va anar ampliant-se i s'adequà a les noves funcions residencials que progressivament el convertiren més en un edifici d’explotació agropecuària, encara que no va perdre el seu valor militar, ja que és demostra la seva participació en els conflictes bèl·lics del segle XIV o XVII. Va ser durant la primera Guerra Carlina quan va patir la més forta destrucció. A partir de llavors comença un procés d’espoli que va acabar l’any 1971 quan passar a propietat de la Diputació.
Religious site

Església de Guimerà

Situada a la part alta de la vila prop de les restes del castell. És una església gòtica de transició amb reminiscències romàniques,la construcció d'aquesta la va iniciar Guerau Alemany de Cervelló i la seva esposa al segle XIV. Al portic s'hi poden veure els escuts de la familia Alemany i Rocabertí.És un edifici de planta quadrangular i absis poligonal amb una sola nau tancada per arcs i envoltada de capelles de diferents èpoques. En l'altar major si pot contemplar el retaule de Santa Maria d'estil gaudinià, obra de Josep Maria Jujol.
Waypoint

Plaça Major Porxada

La plaça Major és troba situada al mig del poble, en aquesta hi podem trobar el museu i el pou de gel. També és destacable el carrer porxat que dona a la plaça. Tot de carrerons i cases de pedra que fan que el poble tingui un encant especial.
Waypoint

Pou de gel

Pel que fa a la seva situació, el pou del gel de Guimerà es troba al subsòl de la plaça Major i pel seu empedrat actual es dibuixa on es el seu centre i la boca rodona de tancament. Aquest exemple de construcció té tota la volta de pedra. S’omplia per dalt on hi ha un orifici circular, però l’accés es feia a través d’una casa particular, la qual tenia comunicació amb el pou per un corredor llarg i estret. Avui podem afirmar que l'entrada original era també sota la mateixa plaça i en la baixada d’un petit carreró. Actualment l’entrada al pou del gel es fa a través del baixos de la casa que posseeix David Bergadà, a cal Negre.
Information point

Galeria d'art/ Museu

Situat a la plaça major, el museu de Guimerà ens ofereix una exposició sobre la ruta del Cister, d'estris i troballes antigues. En segon lloc també hi podem trobar una sala d'exposicions temporals i un audiovisual de Guimerà i el seu patrimoni històric.
Ruins

Vallsanta

El monestir de Santa Maria de Vallsanta és troba al peu de la carretera, a uns 2km abans d'arribar a Guimerà. Es va construir a mitjans del segle XIII, amb l'assentament a la vall de la comunitat femenina de la Bovera. La clausura del monestir al segle XVI va provocar el deteriorament progressiu de l'edifici i el conseqüent espoli. Actualment només es conserva els magnífics finestrals de l'absis de l'església.
Religious site

La Bovera

El Santuari de Santa Maria de la Bovera està situat a uns 2 km també de Guimerà, dalt d'un turó. El santuari conserva part del claustre romànic del monestir cistercenc de Santa Maria de la Bovera fundat al segle XII, que depenia del monestir de Vallbona de les Monges. Al segle XV s'hi van fer reformes i s'aixecà el campanar. Al costat hi ha una ermita construïda al segle XVIII.
Religious site

Capella de Sant Esteve

La capella de Sant Esteve és troba a la part baixa de la vila, prop de la plaça Major. Fou construïda durant la primera meitat del segle XIV. L'edifici és de planta basilical amb absis poligonal, flanquejat per quatre capelles. L'any 1983 es restaura la capella i s'hi col·loca les reproduccions de dues taules gòtiques del retaule de Sta Maria, obra de Ramon de Mur.
Castle

Castell de Ciutadilla

El castell de Ciutadilla és una antiga fortalesa medieval que dominava les planes de l'Urgell, ja que es troba situat al cim del poble. Datat del segle XI,amb elements posteriors ròmanics i gòtics, aquesta fortalesa d'origen militar es va reconvertir en un palau renaixentista al segle XVI. Malauradament avui dia no està del tot sencencer, però va subsistir fins al 1835.
Religious site

Església de Ciutadilla

La presideix la imatge de l’arcàngel Sant Miquel, titular de la parròquia, de notable elegància i bellesa. Situada gairebé al cim del poble, al peu del castell. L’edifici data del s. XIV - s.XVII, però hi ha documents de l’any 1165 que ja parlen d’una primitiva església dedicada a Santa Maria. L’interior es caracteritza per una gran sobrietat i està molt ben conservada. És interessant el sarcòfag gòtic del s.XVI de la família dels Guimerà, Encara que ha perdut la policromia original s’hi pot veure l’escut i l’espasa. El cap del senyor reposa sobre dos coixins amb els símbols de l’heràldica familiar. L’espasa és plena d’escuts dels Guimerà. Als peus hi ha el cos d’un lleó que significa valentia. També hi destaquen les dues capelles laterals, el terra enllosat i les rosasses que donen llum a l’interior.
Information point

Casa Valls

Es una casa pairal amb la façana de pedra,que data del segle XVII i que té finestres allindades amb motllures. A cal Valls es creu que hi ha documents i objectes de gran valor, ja que tenien molta relació amb els frares dominicans del convent del Roser i quan l’any 1845 s’hi refugià i morí més tard el prior Gregori Oliva, es creu que hi deixa molts arxius i objectes de gran valor.

Comments

    You can or this trail