Coordinates 2633

Uploaded May 29, 2018

Recorded May 2018

-
-
2,779 f
952 f
0
8.0
16
32.08 mi

Viewed 239 times, downloaded 8 times

near Bellpuig, Catalunya (España)

[CA]  Valls del Corb i de l'Ondara. 2 De Bellpuig a Santa Coloma de QueraltSegona de les dues etapes de la travessia cicloturística circular per les valls del Corb i de l’Ondara. La ruta recorre les conques d’aquests rius per les comarques de la Conca de Barberà, l'Urgell i la Segarra, visitant poblacions singulars i monumentals com, per exemple, Santa Coloma de Queralt, Llorac, Vallfogona de Riucorb, Guimerà, Sant Martí de Maldà, Bellpuig, Vilagrassa, Tàrrega i Cervera. Tot i el quilometratge es tracta d'una ruta senzilla, que discorre majoritàriament per carreteres secundàries poc transitades, pistes rurals asfaltades i camins en bon estat. Diversos allotjaments disposats al llarg de la ruta i les estacions de la línia fèrria Barcelona-Manresa-Lleida fan possible la pernoctació i l’adaptació de la logística de desplaçament a les necessitats de cada grup. La present etapa es complementa amb el recorregut “Valls del Corb i de l'Ondara. 1 De Santa Coloma de Queralt a Bellpuig”. En cas d’utilitzar bicicletes de carretera cal pensar a dur rodes amb cobertes gravades, aptes per a pistes de terra.
Ruta senyalitzada.
L’etapa s’inicia a Bellpuig. Es pot arribar a aquesta població per l’autovia A-2 (sortides 495 i 496) i per la línia de ferrocarril Barcelona-Lleida.

0,00 km (295 m). Bellpuig, plaça de Sant Roc i ajuntament de la vila. En cas que es comenci la ruta per aquesta segona etapa, consultar els elements d’interès de Bellpuig al text del primer tram. Se surt de la població prenent el carrer Homenatge a la Vellesa en direcció NE, deixant l’Ajuntament a mà dreta. Es continua pels carrers de Sant Josep i l’avinguda del Bosc, es creua la carretera N-II i es continua per l’altra banda, seguint el camí del Bosc. Es passa la via del tren a nivell i l’autovia A-2 per sota. En aquest punt s’entra a la conca del riu d’Ondara. Es deixen trencalls secundaris a banda i banda tot seguint la pista principal, asfaltada, que fa una ziga-zaga a la dreta i continua en línia recta cap al NNE.

3,53 km (305 m). Cruïlla de pistes al costat de l’embassada de Seana, que roman a l’esquerra. Passada la bassa, es gira a la dreta (E) i s’arriba al canal d’Urgell (4,63 km). Se segueix el camí vora canal cap a l’esquerra (N), es creua a l’altra banda del canal per un pont (5,13 km) i, sempre per la pista asfaltada, s’arriba a Anglesola. El riu d’Ondara es perd entre conreus i canals secundaris al d’Urgell uns 3,5 km més al nord d’aquests punt.

8,05 km (333 m). Anglesola. Plaça de l’Església i ajuntament. Es continua cap a llevant pel carrer de l’Església fins a la plaça de Santa Anna, on es gira a l’esquerra (N). Per l’avinguda de Catalunya s’arriba a la carretera de Balaguer (C-53), que es creua. Es continua per l’altra banda, es deixen a mà dreta les instal·lacions esportives del poble, per un pas a gual es passa el riu d’Ondara (8,78 km, 324 m) -normalment sec en aquest punt- i es continua pel camí dels Ferrugats, una pista de terra que es dirigeix cap al NE. Se segueix recte deixant diversos trencalls secundaris a banda i banda.

10,14 km (322 m). Es desemboca al camí de Tàrrega a Balaguer. Es gira a la dreta (S). Al punt km 11,90 el camí es bifurca; es deixa el camí de Balaguer i es pren el trencall de la dreta en direcció S. Es passa l’autovia A-2 per un pont.

13,60 km (354 m). Vilagrassa. Es passa pel costat de l’església de Santa Maria, d’origen romànic, època de la qual conserva una bella portada esculpida amb arquivoltes, columnes i capitells. Es continua fins a la sortida del poble on s’enllaça amb la carretera N-II que se seguirà fins a Tàrrega.

15,65 km (358 m). Tàrrega, plaça Elíptica. Una mica més endavant es gira a la dreta pel carrer d’Urgell i s’entra en el casc vell de la ciutat, es creua la plaça Major, on hi ha els edificis de l’ajuntament i de l’església de Santa Maria de l’Alba. Ciutat dinàmica i comercial, és la capital comarcal de l’Urgell. Disposa d’estació de FFCC, serveis d’allotjament, restauració i sanitat. Dels nombrosos elements d’interès destaquen el casc antic, amb diversos edificis històrics, casals, palaus, ermites, convents, etc. Als afores destaca el tossal i parc de Sant Eloi, on es troba una església romànica del segle XIII, reconstruïda. Se surt de la població per l’avinguda de la Generalitat, en direcció E, i es continua per la pista asfaltada que du al Talladell i ressegueix la vall d’Ondara llevant enllà. En aquest punt, i fins passat el poble de Pallerols, el recorregut coincideix sovint amb el camí de Sant Jaume entre Montserrat i Alfarràs.

18,70 km (394 m). El Talladell, agregat de Tàrrega. Es travessa la població i, seguint la pista asfaltada cap a llevant, s’entra al terme de Granyanella, comarca de la Segarra.

20,93 km (409 m). Trencall a la Móra, a l’altra banda del riu d’Ondara, on es pot veure l’església romànica de Sant Jaume. Més endavant (21,72 km, 418 m), es deixa a mà esquerra l’accés a Fonolleres. S’acaba l’asfalt i es continua per la pista de terra devers l’E, vall amunt, mantenint-se al nord del riu d’Ondara. L’ampli replà fluvial, clivellat de conreus de rec, està esquitxat aquí i allà de masos i de molins, alguns de molt antics, com el de Sant Pere, malauradament en mal estat de conservació.

27,33 km (465 m). Santa Magdalena, edifici gòtic en ruïnes ja sota mateix de Cervera. Se surt a la carretera L-214; per la dreta es pot anar a veure l’església romànica rodona de Sant Pere el Gros, per l’esquerra es puja a la ciutat. A l’alçada de la zona esportiva que resta a mà esquerra, es gira a la dreta i s’entra al nucli antic pel costat de l’església de Sant Magí.

Cervera és la capital de la Segarra. Disposa de tota mena de serveis, d’allotjament i d’una estació de FFCC. Cal vagar una bona estona pels carrers de la ciutat, que conserva un aire medieval en molts dels seus racons i un ric patrimoni històric. Diversos elements del municipi estan catalogats com a Bé Cultural d'Interès Nacional. Són dignes de veure el castell (s. XI), l'església de Sant Pere el Gros (s. XI), el recinte emmurallat (s. XIV), l’església parroquial de Santa Maria (s. XIV-XV), l'edifici de la l’ajuntament o Paeria (s. XVII-XVIII), la Universitat (s. XVIII), el nucli històric i el carrer de les Bruixes i el Sindicat (s. XX).

Se surt del nucli baixant des del carrer Major per la Costa de Grimau, travessant les Muralles i seguint la Costa de Sant Francesc d’Assís fins al barri de Sant Francesc, on es troben els senyals del GR 171 (rectangles vermell sobre blanc), que se seguiran fins a tocar de Sant Pere dels Arquells. Aquest camí remunta la serra de Montpaó, pujant 150 m per damunt del riu d’Ondara. És possible estalviar-se aquesta pujada utilitzant la carretera N-II, a la qual s’accedeix des d’aquest punt (fins a Sant Pere són 4,8 km; es passa pel nucli de Vergós).

Seguint el GR 171 es creua el riu d’Ondara (29,00 km, 466 m) i es remunta el serrat de Montpaó en direcció SE. Es passa la carena cimera (32,74 km, 616 m) deixant un trencall i l’edifici del Corral del Monjo a mà dreta (bon mirador sobre l’entorn) i es baixa fins a una bifurcació que hi ha pocs metres més enllà. Es deixa el GR a mà dreta i, pel camí de l’esquerra, es baixa fins a Sant Pere dels Arquells.

34,31 km (519 m). Sant Pere dels Arquells. Es gira cap a migjorn. A la sortida hi ha una bifurcació; cal prendre el trencall de l’esquerra, asfaltat.

36,38 km (534 m). Se surt a la carretera L-203 dels Hostalets a Rubinat. Es pren cap a l’esquerra (NE), es creua l’Ondara, s’entra als Hostalets i es continua cap al SE per travessar el nucli de Sant Antolí i Vilanova (municipi de Ribera d’Ondara) on es pot veure el palau dels Aimeric i l’església romànica de Sant Antolí. Es continua recte seguint el fons de la vall d’Ondara per la carretera LV-2032.

39,00 km (584 m). Pallerols (municipi de Talavera). Església de Sant Jaume, molt interessant, i jardí ornamentat amb diversos elements històrics, com esteles funeràries. Es travessa el nucli i se surt per la pista en direcció SE. Al punt 40,10 km (591 m) es deixa a mà esquerra (E) el recorregut del camí de Sant Jaume, que es dirigeix a la Panadella pel camí de la Vall. Es continua recte (SE i, després, S). Es creua Montfar (40,85 km, 613 m), on destaca la bonica imatge de l’església de Santa Maria. A la sortida es deixa la pista asfaltada de Bellmunt i es continua cap al sud, recte, remuntant suaument el curs de l’Ondara, que es té a la dreta (O), ja molt a prop del punt on es localitza el seu naixement. Es passa la masia de cal Tonet (44,25 km, 689 m) i se surt a la carretera LV-2033, que se segueix cap al sud.

45,00 km (686 m). Civit (municipi de Talavera), nucli presidit per l’església d’origen romànic de Santa Maria del Coll. Es travessa el poblet i es continua pel camí de Santa Coloma de Queralt, que es dirigeix al sud.

47,20 km (770 m). Trencall de Cal Comtet, mas situat a mà esquerra (E). A 250 m d’aquest punt, seguint el camí de cal Comtet a Santa Fe de Montfred, hi ha la font de Civit o del Comtet, que es pot considerar el naixement del riu d’Ondara. Es continua pel camí de Santa Coloma de Queralt, que gira al SO. Es travessa la serra de Montfred pel vessant NO del turó del Calitxo i se salta a la conca del riu Gaià i a la comarca de la Conca de Barberà.

48,58 km (842 m). Nucli de Montargull (municipi de Llorac), pràcticament enrunat amb l’excepció de l’església de Sant Jaume. Extrem final de la carretera TV-2242, que se segueix uns 200 m i es deixa per agafar el camí de l’esquerra, que baixa cap a Santa Coloma passant pel costat del mas de Cal Vilanova.

51,66 km (676 m). Santa Coloma de Queralt, població important que disposa de serveis i comerç diversificat. Es pot consultar el patrimoni visitable de la població a l’etapa 1 d’aquesta ruta.

La conca del riu d’Ondara


Com s’ha vist, l’Ondara neix en el terme de Talavera, a la font del Comtet, entre Civit i Santa Fe de Montfred. Més avall s’alimenta de les fonts del Bullidor i de Bordell i rep el nom de torrent de Civit. El seu curs original acabava a Vilanova de la Barca, al Segre, on pràcticament s’ajuntava amb el riu Corb. Actualment es dilueix entre els regadius del canal d’Urgell un cop passat Anglesola.
Més informació

[ES] Valles del Corb y del Ondara. 2 De Bellpuig a Santa Coloma de QueraltSegunda de las dos etapas de la travesía cicloturística circular por los valles del Corb y del Ondara. La ruta recorre las cuencas de estos ríos por las comarcas de la Conca de Barberà, el Urgell y la Segarra, visitando poblaciones singulares y monumentales como, por ejemplo, Santa Coloma de Queralt, Llorac, Vallfogona de Riucorb, Guimerà, Sant Martí de Maldà, Bellpuig, Vilagrassa, Tàrrega y Cervera. A pesar del quilometraje se trata de una ruta sencilla, que discurre mayoritariamente por carreteras secundarias poco transitadas, pistas rurales asfaltadas y caminos en buen estado. Varios alojamientos dispuestos a lo largo de la ruta y las estaciones de la línea férrea Barcelona-Manresa-Lleida hacen posible la pernoctación y la adaptación de la logística de desplazamiento a las necesidades de cada grupo. La presente etapa se complementa con el recorrido "Valles del Corb y del Ondara. 1 De Santa Coloma de Queralt a Bellpuig". En caso de utilizar bicicletas de carretera hay que pensar en llevar ruedas con cubiertas grabadas, aptas para pistas de tierra.
Ruta señalizada.La etapa se inicia en Bellpuig. Se puede llegar a esta población por la autovía A-2 (salidas 495 y 496) y por la línea de ferrocarril Barcelona-Lleida.

0,00 km (295 m). Bellpuig, plaza de Sant Roc y ayuntamiento de la ciudad. En caso de empezar la ruta por esta segunda etapa, consultar los elementos de interés de Bellpuig en el texto del primer tramo. Se sale de la población tomando la calle Homenatge a la Vellesa en dirección NE, dejando el Ayuntamiento a mano derecha. Se continúa por las calles de Sant Josep y la avenida del Bosc, se cruza la carretera N-II y se continúa por el otro lado, siguiendo el camino del Bosc. Se pasa la vía del tren a nivel y la autovía A-2 por debajo. En este punto se entra en la cuenca del río de Ondara. Se dejan desvíos secundarios a ambos lados siguiendo la pista principal, asfaltada, que hace un zigzag hacia la derecha y continúa en línea recta hacia el NNE.

3,53 km (305 m). Cruce de pistas junto al embalse de Seana, que permanece a la izquierda. Pasada la balsa, se gira a la derecha (E) y se llega al canal de Urgell (4,63 km). Se sigue el camino junto al canal hacia la izquierda (N), se cruza al otro lado del canal por un puente (5,13 km) y, siempre por la pista asfaltada, se llega a Anglesola. El río de Ondara se pierde entre cultivos y canales secundarios al canal de Urgell unos 3,5 km más al norte de estos punto.

8,05 km (333 m). Anglesola. Plaza de L’Església y ayuntamiento. Se continúa hacia levante por la calle de L’Església hasta la plaza de Santa Anna, donde se gira a la izquierda (N). Por la avenida de Catalunya se llega a la carretera de Balaguer (C-53), que se cruza. Se continúa por el otro lado, se dejan a mano derecha las instalaciones deportivas del pueblo y, por un vado, se pasa el río de Ondara (8,78 km, 324 m) -normalmente seco en este punto. Se continúa por el camino de los Ferrugats, una pista de tierra que se dirige hacia el NE. Se sigue recto dejando varios desvíos secundarios a ambos lados.

10,14 km (322 m). Se desemboca en el camino de Tàrrega a Balaguer. Se gira a la derecha (S). En el punto km 11,90 el camino se bifurca; se deja el camino de Balaguer y se toma el desvío de la derecha en dirección S. Se pasa la autovía A-2 por un puente.

13,60 km (354 m). Vilagrassa. Se pasa junto a la iglesia de Santa Maria, de origen románico, época de la que conserva una bella portada esculpida con arquivoltas, columnas y capiteles. Se continúa hasta la salida del pueblo donde se enlaza con la carretera N-II que se seguirá hasta Tàrrega.

15,65 km (358 m). Tàrrega, plaza Elíptica. Un poco más adelante se gira a la derecha por la calle de Urgell y se entra en el casco viejo de la ciudad, se cruza la plaza Major, donde están los edificios del ayuntamiento y de la iglesia de Santa Maria de l’Alba. Ciudad dinámica y comercial, es la capital comarcal del Urgell. Dispone de estación de FFCC, servicios de alojamiento, restauración y sanidad. De los numerosos elementos de interés destacan el casco antiguo, con varios edificios históricos, centros, palacios, ermitas, conventos, etc. En las afueras destaca el cerro y parque de Sant Eloi, donde se encuentra una iglesia románica del siglo XIII, reconstruida. Se sale de la población por la avenida de la Generalitat, en dirección E, y se continúa por la pista asfaltada que lleva a El Talladell y recorre el valle de Ondara levante allá. En este punto, y hasta pasado el pueblo de Pallerols, el recorrido coincide a menudo con el camino de Santiago entre Montserrat y Alfarràs.

18,70 km (394 m). El Talladell, agregado de Tàrrega. Se atraviesa la población y, siguiendo la pista asfaltada hacia el este, se entra en el término de Granyanella, comarca de la Segarra.

20,93 km (409 m). Desvío a la Mora, al otro lado del río de Ondara, donde se puede ver la iglesia románica de Sant Jaume. Más adelante (21,72 km, 418 m), se deja a mano izquierda el acceso a Fonolleres. Se acaba el asfalto y se continúa por la pista de tierra hacia el E, valle arriba, manteniéndose al norte del río de Ondara. El amplio rellano fluvial, repleto de cultivos de riego, está salpicado aquí y allá de masías y de molinos, algunos muy antiguos, como el de Sant Pere, desgraciadamente en mal estado de conservación.

27,33 km (465 m). Santa Magdalena, edificio gótico en ruinas ya debajo de Cervera. Se sale a la carretera L-214; por la derecha se puede ir a ver la iglesia románica redonda de Sant Pere el Gros, por la izquierda se sube a la ciudad. A la altura de la zona deportiva que queda a mano izquierda, se gira a la derecha y se entra en el casco antiguo por el lado de la iglesia de Sant Magí.

Cervera es la capital de la Segarra. Dispone de todo tipo de servicios, de alojamiento y de una estación de FFCC. Hay que vagar un buen rato por las calles de la ciudad, que conserva un aire medieval en muchos de sus rincones y un rico patrimonio histórico. Varios elementos del municipio están catalogados como Bien Cultural de Interés Nacional. Son dignos de ver el castillo (s. XI), la iglesia de Sant Pere el Gros (s. XI), el recinto amurallado (s. XIV), la iglesia parroquial de Santa Maria (s. XIV-XV), el edificio del ayuntamiento o Paeria (s. XVII-XVIII), la Universidad (s. XVIII), el núcleo histórico y la calle de Les Bruixes y el Sindicato (s. XX).

Se sale del núcleo bajando desde la calle Major por la Costa de Grimau, atravesando las Murallas y siguiendo la Costa de Sant Francesc d’Assís hasta el barrio de Sant Francesc, donde se encuentran las señales del GR 171 (rectángulos rojo sobre blanco), que se seguirán hasta cerca de Sant Pere dels Arquells. Este camino remonta la sierra de Montpaó, a 150 m por encima del río de Ondara. Es posible ahorrarse esta subida utilizando la carretera N-II, a la que se accede desde este punto (4,8 km de recorrido; se pasa por el núcleo de Vergós).

Siguiendo el GR 171 se cruza el río de Ondara (29,00 km, 466 m) y se remonta la loma de Montpaó en dirección SE. Se pasa la cresta (32,74 km, 616 m) dejando un desvío y el edificio del Corral del Monjo a mano derecha (buen mirador sobre el entorno) y se baja hasta una bifurcación que hay pocos metros más allá. Se deja el GR a mano derecha y, por el camino de la izquierda, se baja hasta Sant Pere dels Arquells.

34,31 km (519 m). Sant Pere dels Arquells. Se gira hacia el sur. A la salida hay una bifurcación; hay que tomar el desvío de la izquierda, asfaltado.

36,38 km (534 m). Se sale a la carretera L-203 de Hostalets a Rubinat. Se toma hacia la izquierda (NE), se cruza el Ondara, se entra en Hostalets y se continúa hacia el SE para atravesar el núcleo de Sant Antolí i Vilanova (municipio de Ribera d'Ondara) donde se puede ver el palacio de los Aimeric y la iglesia románica de Sant Antolí. Se sigue recto siguiendo el fondo del valle de Ondara por la carretera LV-2032.

39,00 km (584 m). Pallerols (municipio de Talavera). Iglesia de Sant Jaume, muy interesante, y jardín ornamentado con elementos históricos, como estelas funerarias. Se atraviesa el núcleo y se sale por la pista en dirección SE. En el punto 40,10 km (591 m) se deja a mano izquierda (E) el recorrido del camino de Santiago, que se dirige a la Panadella por el camino de La Vall. Se sigue recto (SE y, después, S). Se cruza Montfar (40,85 km, 613 m), donde destaca la hermosa imagen de la iglesia de Santa Maria. A la salida se deja la pista asfaltada de Bellmunt y se continúa hacia el sur, recto, remontando suavemente el curso del Ondara, que se mantiene a la derecha (O), ya muy cerca del punto donde se localiza su nacimiento . Se pasa la masía de Cal Tonet (44,25 km, 689 m) y se sale a la carretera LV-2033, que se sigue hacia el sur.

45,00 km (686 m). Civit (municipio de Talavera), núcleo presidido por la iglesia de origen románico de Santa Maria del Coll. Se atraviesa el pueblo y se continúa por el camino de Santa Coloma de Queralt, que se dirige al sur.

47,20 km (770 m). Desvío de Cal Comtet, masía situada a mano izquierda (E). A 250 m de este punto, siguiendo el camino de Cal Comtet a Santa Fe de Montfred, está la fuente de Civit o del Comtet, que se puede considerar el nacimiento del río de Ondara. Se continúa por el camino de Santa Coloma de Queralt, que gira SO. Se atraviesa la sierra de Montfred por la vertiente NO del cerro del Calitxo y se salta a la cuenca del río Gaià y a la comarca de la Conca de Barberà.

48,58 km (842 m). Núcleo de Montargull (municipio de Llorac), prácticamente en ruinas con la excepción de la iglesia de Sant Jaume. Extremo final de la carretera TV-2242, que se sigue unos 200 m y se deja para tomar el camino de la izquierda, que baja hacia Santa Coloma pasando junto al Mas de Cal Vilanova.

51,66 km (676 m). Santa Coloma de Queralt. Población importante que dispone de servicios y comercios variados. Se puede consultar el patrimonio visitable de la población en la etapa 1 de esta ruta.

La cuenca del río de Ondara


Como se ha visto, el Ondara nace en el término de Talavera, en la fuente del Comtet, entre Civit y Santa Fe de Montfred. Más abajo se alimenta de las fuentes del Bullidor y de Bordell y recibe el nombre de torrente de Civit. Su curso original acababa en Vilanova de la Barca, en el Segre, donde prácticamente se juntaba con el río Corb. Actualmente se diluye entre los regadíos del canal de Urgell una vez pasado Anglesola.
Más información
[EN]Valleys of the rivers Corb and Ondara. 1 From Santa Coloma de Queralt to BellpuigSecond of the two stages of the circular cycling tour through the valleys of El Corb and Ondara. Several lodgings arranged along the route and the stations of the Barcelona-Manresa-Lleida railway line make it possible to overnight the adaptation of the displacement logistics to the needs of each group. The present stage is complemented by the route "Valls del Corb and Ondara. 1 From Santa Coloma de Queralt to Bellpuig". This is an itinerary along the Ondara valley, which flows through three regions, L'Urgell, La Segarra and La Conca de Barberà winds through such singular villages as Bellpuig, Tàrrega, Cervera and Santa Coloma. Despite the remarkable distance of the itinerary, this is a straightforward route. Nevertheless, you should bear in mind that the distance is not to be sniffed. The itinerary takes secondary roads which are used infrequently.
Marked trail.
More information
Font: Generalitat de Catalunya, 30/07/2018

Waypoint

Bellpuig d'Urgell

Waypoint

Canal d'Urgell

Waypoint

Anglesola

Waypoint

Vilagrassa

Waypoint

Tàrrega

Waypoint

El Talladell

Waypoint

Sant Jaume de la Móra

Waypoint

Molí de Fonolleres

Waypoint

Fonolleres

Waypoint

Sant Pere el Gros

Waypoint

Santa Magdalena

Waypoint

Cervera

Waypoint

Universitat de Cervera

Waypoint

Hospital de Castelltort

Waypoint

Riu d'Ondara

Waypoint

L-203

Waypoint

Riu d'Ondara

Waypoint

Sant Pere dels Arquells

Waypoint

Sant Jordi

Waypoint

Els Hostalets

Waypoint

Sant Antolí de Vilanova

Waypoint

Sant Jaume de Pallerols

Waypoint

Santa Maria de Montfar

Waypoint

Riu d'Ondara

Waypoint

Santa Maria del Coll

Waypoint

LV-2033

Waypoint

Civit

Waypoint

Font de Civit

Naixement de l'Ondara
Waypoint

Sant Jaume de Montargull

Waypoint

Santa Coloma de Queralt

Waypoint

Castell dels Comtes

Waypoint

Santa Coloma

Waypoint

Final del riu d'Ondara

Waypoint

Riu d'Ondara

Waypoint

Santa Maria

Waypoint

Camí de Tàrrega a Balaguer

Comments

    You can or this trail